Georgia a propus SUA un traseu pentru armamentul destinat Afganistanului, cu pornire din Romania   ianuarie 29th, 2010

 

de Alin Olteanu

Mihail SaakasviliPresedintele georgian Mihail Saakasvili a declarat, in cadrul unui interviu telefonic pentru Associated Press, ca a propus SUA un traseu pentru armamentul destinat Afganistanului, traseu care ar porni din Romania si ar trece prin Marea Neagra, Georgia, Azerbaidjan, Kazahstan si Uzbekistan. Potrivit liderului georgian, aceasta ruta ar fi mai ieftina si mai directa decat cea nordica, ce traverseaza Rusia. Un purtator de cuvant al comandamentului de transport al Departamentului american de Stat a spus ca Departamentul este la curent cu disponibilitatea Georgiei, dar nu a explorat aceasta propunere. Casa Alba nu a comentat, relateaza NewsIn.

Saakasvili a spus, in interviul AP preluat de presa internationala, ca Tbilisi a discutat cu celelalte tari de pe ruta propusa si crede ca deschiderea coridorului este posibila. De asemenea, el a subliniat ca ruta ar fi mai directa si mai ieftina decat cea prin Rusia. Saakasvili a precizat ca Georgia isi ofera porturile de la Marea Neagra in acest scop, precum si aeroporturile, ca puncte de alimentare a avioanelor. Liderul georgian a afirmat ca prima data i-a prezentat ideea  vicepresedintelui american Joe Biden in iulie, cand acesta a vizitat Georgia. De asemenea, ideea ar fi fost discutata cu seful comandamentului american central, generalul David Petraeus.

SUA, aminteste AP,  folosesc deja un coridor prin Rusia si Asia Centrala, in afara de ruta lor principala, prin Pakistan. In plus, ideea unui aflux de nave militare occidentale in Marea Neagra ar avea toate sansele sa irite Moscova, desi, dupa cum a subliniat Saakasvili, ea a declarat ca succesul SUA in Afganistan este si în interesul Rusiei.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii