Ion Tiriac, recrutat de securitate in 1963, a fost abandonat, trei ani mai tarziu, pentru ca a dat dovada de “rea vointa”   ianuarie 29th, 2010

 

de Alin Olteanu

Ion TiriacConsiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a decis in urma cu doua saptamani ca, desi Ion Tiriac a semnat un angajament cu Securitatea, el nu a facut politie politica. Tiriac ar fi fost recrutat de Securitate in 11 iulie 1963 sub numele conspirativ  “Titi Ionescu”, pentru incadrarea informativa a unor sportivi si delegaţi staini ce vin in R.P.R. pe linia sportiva si sunt suspecti. In decembrie 1966, el a fost insa abandonat din retea, pentru ca a dat dovada de „rea vointa” si nu ii oferea Securitatii decat informatii lipsite de importanta, relateaza vineri Realitatea.net.

„Dat fiind faptul ca agentul Ionescu Titi in colaborarea sa cu organele noastre a dat dovada de rea vointa… propunem abandonarea agentului ‘Ionescu Titi’ si predarea dosarului personal la Serviciul C.”, se arata in decizia din 1966. Potrivit CNSAS, notele informative ale sportivului roman erau banale, Tiriac furnizand materiale fara importanta. Astfel, intr-o nota care apare in dreptul numelui sau chiar in ziua in care a semnat angajamentul cu Securitatea, Tiriac vorbea despre intalnirea sa cu un inginer, care l-a rugat sa-i duca mamei sale cateva sticlute de lac de unghii.

“In luna mai la Paris am cunoscut pe ing. R.I. care, fiind jucator de tenis era tot timpul la terenurile unde se desfasura competitia. Din discutiile cu el am aflat ca e dornic sa-si faca concediul anul viitor in tara la noi. La plecare mi-a inmanat sase sticlute de lac de unghii pe care m-a rugat sa dau jumatate dintre ele mamei sale aflate la Bucuresti. Cand i-am inmanat mamei sale aceste lucruri mi-a multumit si m-a intrebat ce face, fiind emotionata, plangand tot timpul. Mama lui locuieste in Cotroceni…. Mai mentionez ca in timpul sederii mele la Paris ne-a dus cu masina de la terenuri in centru pentru a ne face unele cumparaturi din diurna primita de noi acolo”, scria Ion Tiriac.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii