Unimedia: Presa rusa este ingrijorata de „expansiunea” Romaniei in Republica Moldova   ianuarie 29th, 2010

 

de Alin Olteanu

“Nezavisimaia Gazeta” si “Kommersant”, doua publicatii de seama din Rusia, vorbesc cu ingrijorarea despre evolutia recenta a relatiilor moldo-romane. Potrivit editiei de vineri a cotidianului “Nezavisimaia Gazeta”, care face referire vizita presedintelui Traian Basescu la Chisinau, la deschiderea postului de televiziune Publika TV, dar si la tema acordarii cetateniei romane pentru moldoveni, influenta Romaniei in Republica Moldova creste simtitor.

La randul sau, cotidianul “Kommersant” apreciaza ca vizitita lui Traian Basescu la Chisinau ar avea, intre altelem legatura cu incercarea acestuia de a obtine legitimitate, dar nu doar in calitate de sef de stat al Romaniei, ci si ca „presedinte al tuturor romanilor”, relateaza agentia moldoveana Unimedia, consultata de NewsIn.

„Doar in ultima jumatate de an se pregateste lansarea a doua mari grupuri media (Publika TV si Jurnal TV – n. r.), care, in scurt timp, vor domina total piata mass-media din Republica Moldova”, a scris vineri “Nezavisimaia Gazeta”, subliniind că „influenta Romaniei in Republica Moldova creste simtitor”. „Expansiunea romaneasca este sustinuta si de o parte dintre politicieni, care pledeaza deschis pentru viziunile unioniste. In randurile lor este presedintele interimar, Mihai Ghimpu, care este un factor important ce sporeste activizarea Romaniei in Republica Moldova”, adauga publicatia rusa, citandu-l pe analistul Vitalii Andrievschii.

Cotidianul rus abordeaza, de asemenea, tema acordarii cetateniei romane pentru locuitorii din Republica Moldova, amintind ca numarul doritorilor devine tot mai mare.

La randul sau, cotidianul “Kommersant” scrie, intr-un articol semnat de analistul rus Serghei Markedonov, ca vizita lui Traian Basescu la Chisinau este un eveniment important din mai multe motive. In primul rand, dupa victoria intr-o campanie electorala incordata, Basescu trebuie sa obtina o legitimitate nu doar in calitate de sef de stat al Romaniei, ci si ca „presedinte al tuturor romanilor” – locuitorii republicii de peste Prut, spune analistul rus. In al doilea rand, vizita presedintelui roman are loc in conditiile relansarii relatiilor dintre Bucuresti si Chisinau, dupa ce, in timpul guvernarii presedintelui Vladimir Voronin, tarile vecine au fost in stare de conflict, punctul culminant fiind evenimentele din aprilie anul trecut de la Chisinau.

Analizand in continuare cum ar fi justificat punctul de vedere al celor care au drept scop final relansarea „romanizarii” Republicii Moldovei, Markedonov reaminteste ca Bucurestiul ofera anual peste 1.000 de burse pentru studentii din Republica Moldova, acesta fiind un ajutor impresionant pentru o republica mica, cu o populatie de doar patru milioane de locuitori.  In plus, ca si Rusia in Abhazia si Osetia de Sud, Romania le acorda moldovenilor cetatenia romana, deschizandu-le astfel o fereastra in “vechea Europa”.

In finalul analizei sale, Markonov subliniaza ca apropierea moldo-romana este un tango, unde danseaza doua persoane. Markedonov noteaza totodata ca, in prezent, multe voci din Romania se arata totusi sceptice fata de unirea cu cea mai saraca tara din Europa, considerandu-i pe moldoveni un fel de „romani rusi ” si privind  Transnistria ca pe „o oaza comunista”, care trebuie separata de Basarabia.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii