Clinton se declara ingrijorata de disputele dintre Republica Moldova si Romania in privinta frontierei   ianuarie 30th, 2010

 

de Alin Olteanu

Hillary ClintonSecretarul american de stat Hillary Clinton a declarat vineri, intr-un interviu acordat pentru Voice of America (VOA), ca disputele dintre Republica Moldova si Romania in privinta frontierei reprezinta o sursa de ingrijorare, relateaza NewsIn. In acelasi timp, Clinton s-a declarat ingrijorata si de mentinerea prezentei trupelor ruse pe teritoriul fostei republici sovietice.

Pe de alta parte, secretarul american de stat a apreciat ca Republica Moldova face eforturi pentru consolidarea democratiei si imbunatatirea economiei si intruneste conditiile pentru a fi inclusa in programul Provocarile Mileniului, deoarece este inca o tara saraca ce are nevoie de un ajutor sustinut.

Clinton a subliniat ca Washingtonul doreste sa ajute Republica Moldova, pentru a imbunatati viata cetatenilor acestei tari si si-a exprimat speranta ca, in timp, problemele cu care se confrunta pot fi rezolvate.

Dupa cum aminteste NewsIn, premierul moldovean Vlad Filat a semnat saptamana trecuta, impreuna cu secretarul de stat Hillary Clinton, acordul din cadrul Provocarile Mileniului, prin care Republica Moldova primeste un ajutor nerambursabil de 262 de milioane de dolari din partea Statelor Unite. Hillary Clinton a laudat, cu acea ocazie, schimbarile democratice de la Chisinau si a spus ca SUA vor ca Republica Moldova „sa fie parte a aliantei euroatlantice”.

Pe de alta parte, noteaza agentia de presa citata, pe parcursul ultimilor ani, in pofida cererilor repetate ale Chisinaului, autoritatile din Romania si Republica Moldova nu au reusit sa semneze cadrul juridic bilateral, pe marginea a doua documente esentiale – Tratatul politic de baza si Acordul privind frontierele de stat -, pe aceasta tema iscandu-se nenumarate controverse.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Un comentariu

februarie 1st, 2010 at 13:42
Vasile I spune:

Sa fii prosta ca o vaca si sa faci politica externa la un asemenea nivel e o tragedie pentru cei de la nivelurile inferioare