Acuzatii spectaculoase: ”Basescu pregateste subordonarea societatii civile”   februarie 25th, 2010

 

de Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics

Emil ConstantinescuFostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, sustinut de lideri ai unor ONG-uri de prestigiu, intre care Zoe Petre, Octavian Bjoza, Octavian Duliu, George Calalb, Mihaela Marcu si altii, il acuza, intr-un comunicat de presa remis Inpolitics, pe presedintele Traian Basescu de faptul ca pune la cale subordonarea celor mai prestigioase institutii ale societatii civile, din stat si ca promoveaza fosti securisti si UTC-isti, in locul oamenilor de autentica valoare.

Adevarul despre debarcarea lui Marius Oprea

Comunicatul, semnat de AFDPR, Solidaritatea Universitara, Fundatia Romana pentru Democratie (FRD), Fundatia Generatia Europeana (FGE), Asociatia pentru Educatie Cetateneasca (ASPEC), Institutul pentru Cooperare Regionala si Prevenirea Conflictelor (INCOR), Fundatia Ecomondia, Conventia Medicilor Democrati din Romania (CMDR), Fundatia Romana pentru Cooperare Europeana, Consiliul Moral al Revolutiei si Grupul de Investigatii Politice (GIP), este un protest impotriva ”tentativelor actualului regim Basescu-Boc de a-si subordona societatea civila din Romania”. Semnatarii arata ca ”Un prim pas il constituie manevrele de eliminare a tuturor persoanelor care nu accepta dictatul de la Cotroceni. In aceasta politica s-a inscris si Hotararea de Guvern nr. 1372/18.11.2009 privind comasarea Institutului pentru Memoria Exilului Romanesc, INMER, si a Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului in Romania, IICCR. Initial, s-a putut crede ca e vorba doar de o masura menita sa aduca o (derizorie) economie la buget, in realitate este o tentativa de eliminare a presedintelui IICCR, istoricul Marius Oprea.  Toata aceasta manevra avea drept scop crearea unei noi feude in beneficiul apropiatilor dlui Traian Basescu si, in ultima instanta, deplina monopolizare de catre acesta a temelor luptei anticomuniste(…)”.

”Basescu a fost un colaborator al Securitatii criminale si un profitor al regimului comunist”

Documentul mai releva ca ”Gesturile publice de condamnare a comunismului ale dlui Basescu, care nu au depasit niciodata limitele retoricii electorale, i-au adus o popularitate neintemeiata dar efemera in randurile celor care militasera impotriva structurilor comuniste si a refacerii lor in perioada de tranzitie spre democratie. In aceasta operatie, dl Basescu a fost ajutat de unii specialisti reputati, care vor fi crezut sincer in faptul ca Raportul prezentat Parlamentului Romaniei la 18 decembrie 2006 va fi inceputul unor actiuni recuperatorii concrete. Nu a fost asa, raportul a ramas o simpla operatie de propaganda, in vreme ce insusi presedintele Basescu a continuat sa se inconjoare de fosti activisti UTC si mai ales de fosti securisti. (…) Acum 20 de ani, fostii nomenclaturisti comunisti si apropiatii lor au reusit confiscarea Revolutiei din decembrie in beneficiul exclusiv al FSN. Acum, Traian Basescu incearca confiscarea luptei anticomuniste in beneficiul sau si al catorva acoliti din preajma partidului prezidential(…)Tot asa cum „emanatii revolutiei” din 1989 aveau drept element distinctiv faptul ca NU participasera la revolutie, ci au confiscat victoria ei, si dl Basescu se distinge prin faptul ca NU a fost o victima a comunismului, ci a fost un colaborator al Securitatii criminale si un profitor al regimului comunist. Sa nu-l lasam sa monopolizeze o cauza care apartine tuturor romanilor de buna credinta, oriunde ar trai acestia. Ne  adresam opiniei publice din Romania si din intreaga lume pentru a denunta schimbarea brutala a scopurilor institutului, facand din IICCR-MER dintr-un institut de demascare a crimelor comunismului, un institut de ingropare a crimelor comunismului” se mai arata in finalul documentului, pe care il prezentam integral mai jos.

 

COMUNICAT

Asociatiile, fundatiile si personalitatile semnatare ale acestui comunicat, care s-au implicat in lupta impotriva regimului comunist si pentru construirea democratiei in Romania, protesteaza impotriva tentativelor actualului regim Basescu-Boc de a-si subordona societatea civila din Romania. Un prim pas il constituie manevrele de eliminare a tuturor persoanelor care nu accepta dictatul de la Cotroceni. In aceasta politica s-a inscris si Hotararea de Guvern nr. 1372/18.11.2009 privind comasarea Institutului pentru Memoria Exilului Romanesc, INMER, si a Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului in Romania, IICCR. Initial, s-a putut crede ca e vorba doar de o masura menita sa aduca o (derizorie) economie la buget, in realitate este o tentativa de eliminare a presedintelui IICCR, istoricul Marius Oprea. Aceasta intentie a mobilizat opinia publica din tara si din strainatate, care a reactionat energic in sustinerea istoricului Marius Oprea, reputat conducator al IICCR, la conducerea noii institutii. Azi se dovedeste ca doamnele Herta Müller, laureata a Premiului Nobel, Doina Cornea, cea mai cunoscuta opozanta a regimului Ceausescu,  Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania, ca si toate celelalte organizatii civice si personalitati publice care s-au alaturat demersului lor suspectand interese nemarturisite de grup, au avut dreptate. Toata aceasta manevra avea drept scop crearea unei noi feude in beneficiul apropiatilor dlui Traian Basescu si, in ultima instanta, deplina monopolizare de catre acesta a temelor luptei anticomuniste.

Existenta autonoma a celor doua institutii, IICCR si INMER, amintea mereu opiniei publice ca nu Traian Basescu a inaugurat, asa cum pretinde acum, investigarea crimelor regimului comunist. INMER a fost creat in 2003 sub Inaltul Patronaj al Majestatii Sale Regele Mihai I si prin recenta fuziune aceasta calitate ii este uzurpata; IICCR a fost infiintat de guvernul Tariceanu in 2005, inainte de orice comisie prezidentiala, si era dovada vie a faptului ca, in guvernarea de coalitie instalata dupa alegerile din 2004, Traian Basescu nu a avut nici intaietatea, nici exclusivitatea initiativelor de condamnare a regimului comunist. Dl. Basescu s-a agatat in mod oportunist de tema anticomunista abia in momentul in care a devenit evident ca PNL si primul ministru Tariceanu au pornit masuri concrete de recuperare a memoriei rezistentei anticomuniste si au initiat proiecte de lege pentru sanctionarea crimelor din perioada de dictatura. Gesturile publice de condamnare a comunismului ale dlui Basescu, care nu au depasit niciodata limitele retoricii electorale, i-au adus o popularitate neintemeiata dar efemera in randurile celor care militasera impotriva structurilor comuniste si a refacerii lor in perioada de tranzitie spre democratie.

In aceasta operatie, dl Basescu a fost ajutat de unii specialisti reputati, care vor fi crezut sincer in faptul ca Raportul prezentat Parlamentului Romaniei la 18 decembrie 2006 va fi inceputul unor actiuni recuperatorii concrete. Nu a fost asa, raportul a ramas o simpla operatie de propaganda, in vreme ce insusi presedintele Basescu a continuat sa se inconjoare de fosti activisti UTC si mai ales de fosti securisti. Lor li s-au alaturat o serie de persoane interesate de functii si beneficii materiale care nu pregetasera sa cocheteze oportunist cu regimul presedintelui Iliescu.

De fapt, istoricul Marius Oprea deranjeaza pentru ca este unul dintre cei mai incomozi martori ai manevrelor pe care regimul Basescu le orchestreaza pentru a-si atribui in exclusivitate meritul simbolic al denuntarii regimului comunist fara ca aceasta condamnare sa aiba vreun efect practic. Marius Oprea si grupul de tineri si entuziasti cercetatori pe care acesta l-a format au luat in serios ideea condamnarii regimului comunist: au intreprins cercetari fundamentale pentru intelegerea mecanismelor represiunii si pentru demascarea autorilor acesteia, si au cerut in repetate randuri Parchetului sa inceapa urmarirea penala a persoanelor efectiv vinovate de crime politice. Marius Oprea a deschis mari santiere care scot la iveala urmele materiale de necontestat ale acestor crime, a identificat martori ai actiunilor criminale din anii comunismului si i-a convins sa vorbeasca, a depus la guvern un proiect de lege de limitare a pensiilor fostilor tortionari, in conditiile in care dl Boc le protejeaza pensiile speciale cu indarjire: Marius Oprea expune regimul Basescu riscului de a face vizibila diferenta radicala dintre vorbe si fapte. Din acest motiv, denuntam operatia frauduloasa prin care se incearca eliminarea din activitate a unei persoane cu merite unanim recunoscute in demascarea crimelor regimului comunist si a celor care le-au comis. Propunem si sustinem numirea dlui dr. Marius Oprea ca presedinte al IICCR-MER.

Situatia s-a agravat recent prin Hotararea de Guvern nr. 122/23.02.2010, care marcheaza o noua etapa: mutilarea identitatii si functiilor institutului prin taierea unor paragrafe ale art. 3 din Hotararea de Guvern nr. 1372/18.11.2009 (b, c, d, e, f). Prin taierea acestor paragrafe, institutul nu mai identifica crimele savarsite, nu mai prezinta membrii aparatului de represiune si nu mai sesizeaza organele de cercetare penala in legatura cu faptele si autorii lor. In acelasi timp, vechiul Consiliu stiintific al IICCR-MER alcatuit din personalitati marcante ale rezistentei si opozitiei anti-comuniste printre care Doina Cornea si Dorin Tudoran este inlocuit de un nou Consiliu stiintific format din „lumea academica” si condus de un presedinte numit prin decizia primului ministru.

Acum 20 de ani, fostii nomenclaturisti comunisti si apropiatii lor au reusit confiscarea Revolutiei din decembrie in beneficiul exclusiv al FSN. Acum, Traian Basescu incearca confiscarea luptei anticomuniste in beneficiul sau si al catorva acoliti din preajma partidului prezidential. Tot asa cum „emanatii revolutiei” din 1989 aveau drept element distinctiv faptul ca NU participasera la revolutie ci au confiscat victoria ei, si dl Basescu se distinge prin faptul ca NU a fost o victima a comunismului ci a fost un colaborator al Securitatii criminale si un profitor al regimului comunist. Sa nu-l lasam sa monopolizeze o cauza care apartine tuturor romanilor de buna credinta, oriunde ar trai acestia. Ne  adresam opiniei publice din Romania si din intreaga lume pentru a denunta schimbarea brutala a scopurilor institutului, facand din IICCR-MER dintr-un institut de demascare a crimelor comunismului, un institut de ingropare a crimelor comunismului. Un institut dedicat doar unei analize teoretice a ideologiei comuniste lipsita de efecte, dupa modelul Raportului Tismaneanu si, in cele din urma, o anexa obedienta a Palatului Cotroceni.

Lansam o chemare tuturor oamenilor de constiinta din Romania si din intreaga lume sa ni se alature prin sustinerea acestui apel. Apelul va fi postat pe site-ul www.frd.org.ro, iar semnaturile pot fi trimise prin email, la adresa [email protected] si prin sms, la numarul 0745.10.88.28.

25.02.2010

Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania (AFDPR)
Presedinte – ing. Octav Bjoza

Solidaritatea Universitara
Presedinte – prof. dr. Octavian Duliu

Fundatia Romana pentru Democratie (FRD)
Presedinte – prof. dr. Emil Constantinescu

Fundatia Generatia Europeana (FGE)
Director executiv – prof. dr. Nicolae Anastasiu

Asociatia pentru Educatie Cetateneasca (ASPEC)
Presedinte – Mihaela Marcu

Institutul pentru Cooperare Regionala si Prevenirea Conflictelor (INCOR)
Director executiv – prof. dr. Zoe Petre

Fundatia Ecomondia
Co- Presedinte – prof. dr. Alexandru Ionescu

Conventia Medicilor Democrati din Romania (CMDR)
Presedinte – dr. George Calalb

Fundatia Romana pentru Cooperare Europeana
Presedinte – Adrian Dumitrescu

Consiliul Moral al Revolutiei
Presedinte – Constantin Aferaritei

Grupul de Investigatii Politice (GIP)
Director executiv – Mugur Ciuvica

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

4 comentarii

februarie 25th, 2010 at 15:17
ovidiu spune:

Vedeti la mine un „DOSAR” despre Traian Basescu, meriita sa cititi am cercetat doi ani puteti vedea rezultatul. Sus puneti la cautare Traian Basescu „securist”.
Va arat niste poze senzationale cu Stalin Regele Mihai I, si Ana Pauker, in culori !!!

http://stirea.wordpress.com/2010/02/24/republica-romania-si-regele-mihai/

februarie 25th, 2010 at 18:57
Echidistantul spune:

„Consiliul Moral al Revolutiei,”Conventia Medicilor Democrati”,Doamne apara-ne ca suntem pierduti!

februarie 26th, 2010 at 19:52
FLOARE DE SCOTIA spune:

CITESC SI DAU MAI DEPARTE! ATAT POT COMENTA.
POATE DOAR FAPTUL CA SUNT PROMOVATI…UTECISTI, COMUNISTI…MA ROG,SUNT CUVINTE SI ASTEA…DE DOUAZECI DE ANI.FRUMOASA TREABA A FACUT DOMNUL CARE SEMNEAZA OVIDIU,
DAR…CE TRIBUNAL VA JUDECA?

februarie 27th, 2010 at 14:32
Sandu S. spune:

Domnule Rosca S.Ocupati-va si de legea privind legalizarea drogurilor usoare care este in lucru la Roberta si ministrul educatiei.Vor sa fie adoptata de urgenta,cica de teama parintilor celor care se drogheaza care vor iesi in iunie in strada daca nu se adopta.Cine are interesul sa apara legea?Cei din clubul eba care si ea a susinut ca este de acord cu legalizarea?Ce o sa fie cu tara asta? O sa circulam intre drogati?Cine ii va controla pe elevi,studenti,etc? Tara asta va fi paradisul drogurilor din moment ce in toata tarile esunt interzise .Si asa suntem paradisul cazinourilor.Dar la lucruri bune suntem pe ultimul loc.De ce nu spune nimic despre asta? Nici sociatetea civila nu apara la tv.Unde sunt cind oamenii au nevoie de ei sa le apere drepturile? Adica niste indivizi asa zisi alesi in parlament fac ce vor eu cu tara asta? Fac legi fara sa se consulte cu societatea civila.Pentru legea asta trebuie sa fie consultat Ministerul Sanatatii si Organismele internationale fiindca afeceteaza mai ales pe generatia tinara.Domnule Rosca,toata stima.