Asemanari uluitoare: Basescu, Elena Udrea si Rusia lui Putin   februarie 28th, 2010

 

de Bogdan Tiberiu Iacob, Inpolitics

Eloena Udrea si Traian BasescuTraian Basescu a fost comparat in mai multe randuri, de catre adversari ori observatori politici, cu Vladimir Putin, fostul/actual boss de la Kremlin parand sa exercite o atractie magica asupra presedintelui roman. Intr-adevar, la o analiza atenta, exista multe directii de actiune ale regimului Basescu ce pot fi considerate de inspiratie putiniana, motiv pentru Emil Constantinescu sa declare, spre exemplu, ca politica lui Basescu e o copie caricaturala a politici rusesti.

Constantinescu: ”Basescu vrea sa fie premier, in 2014”

Intr-un dialog recent cu Inpolitics, Constantinescu si-a manifestat certitudinea ca Basescu va incerca, in 2014, dupa ce isi va fi epuizat al doilea mandat, sa preia sefia guvernului, la fel cum a facut Putin, Asta, daca nu cumva se va apuca sa modifice Constitutia pentru a obtine un al treilea mandat, la fel cum si Putin da de inteles ca vrea sa revina a treia oara la Kremlin. Daca e sa vorbim de felul in care Basescu se inspira de la Moscova, trebuie sa ne oprim atentia, insa, asupra unor aspecte inca si mai interesante, care tin de domeniile economic si social. Am putea avea veritabile revelatii si am intelege cateva directii de actiune pentru viitor ale actualei guvernari.

Primul pas al planului: Guvernul Boc se pune cu raul pe cetatean

Guvernul Boc trage din toate pozitiile, in ultima vreme, asupra unor beneficii sociale, in sensul eliminarii sau reducerii lor drastice. Unele masuri sunt deja batute in cuie, altele sunt inca in stadiul de proiect. Intre acestea se numara taierea pensiilor nesimtite, desi nu e clar cine sunt, cu precizie, ”nesimtitii” de beneficiari sau de ce nu se regasesc intre ei si angajatii serviciilor secrete; acordarea selectiva a alocatiilor pentru copii; eliminarea, practic, a burselor de merit pentru elevi prin plasarea lor in sarcina primariilor; eliminarea fondurilor pentru  deplasarea elevilor sau a studentilor care invata in alta localitate decat cea de domiciliu; eliminarea sporurilor profesorilor universitari; impozitarea tuturor pensiilor; impozitarea veniturilor persoanelor cu dizabilitati; reducerea cu 50% a pensiilor in caz de pensionare anticipata; reducerea plafoanelor la ajutorul pentru incalzire si lista ar putea continua.

Pasul doi: proiectele sociale ale Elenei Udrea

In paralel cu aceste lovituri administrate paturilor necajite ale societatii, au loc, insa, miscari de alt tip, sa le zicem compensatoriu. Spre exemplu, prin varful de lance Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si al Turismului, se pregatesc si se aplica programe precum: includerea locuintelor ANL in „Prima casa”, programul de constructie „Renasterea satului romanesc – 10 de case pentru specialisti”, programul de reabilitare a termica a locuintelor etc. Elena Udrea explica, pe blogul propriu, faptul ca, prin asemenea programe, ”ministerul Dezvoltarii contribuie decisiv la lansarea investitiilor publice si la dinamizarea sectorului constructiilor. Si astfel, ajutam la crearea de locuri de munca(…) La fel si prin reabilitarea termica. Si acest program, la randul lui, inseamna activitate in constructii si locuri de munca. Dupa cum si prin programul „10 case pentru specialistii din mediul rural” – tinta este 25.000 de case care sa acopere toate comunele din Romania. Si aici, castigul este nu numai pe termen lung – dezvoltarea satului, prin stimularea unor tineri, bine pregatiti lor sa se stabileasca la sat. Exista si un important beneficiul imediat: constructia celor 25.000 de case antreneaza activitatea economica pe plan local si atrage muncitori”.

Proiectele Elenei Udrea au fost inventate la Moscova

Ce legatura au, insa, masurile mai sus pomenite ale Guvernului cu masivul pachet de programe pe care il pregateste Elena Udrea? Raspunsul il gasim la Moscova. In 2005, in mandatul prezidential al lui Putin, s-a demarat un amplu program national de lichidare a unor beneficii sociale de care se bucurau pensionarii, vaduvele, elevii, veteranii de razboi, handicapatii, bolnavii incurabili samd, pe motiv ca acestea reprezentau o mostenire a regimului sovietic. Intre aceste beneficii se numarau gratuitate la transport (autobuz, metrou, tren), gratuitatea la doua curse de avion pe rute interne, dreptul la o operatie gratuita pe an, la consultatie si medicamente gratuite etc.

Evident, toate aceste decizii aveau sa creeze mari tensiuni si nemultumiri sociale, dar Putin avea ”antidotul” pregatit: proiecte sociale la nivel national in domeniile educatiei, sanatatii, agriculturii, constructiilor de locuinte etc. De aplicarea acestora s-a ocupat nimeni altul decit Dmitri Medvedev, actualul presedinte, ajutat de ministrul pentru Dezvoltarea Regionala, Dmitri Kozak (pana si denumirea functiilor seamana, nu-i asa?).

La fel ca Elena Udrea azi, Medvedev explica, la vremea respectiva, ca „proiectele nationale”- care au beneficiat de bugete enorme – constituiau „investitii in oameni” si duceau la crearea de locuri de munca samd. Prin aceste proiecte s-au consumat fonduri de zeci de miliarde de dolari in doar cativa ani, dar nu a trecut mult timp pana cand au aparut si marile intrebari: unde s-au topit, exact, banii respectivi?

Raspunsul e simplu: in buzunarele acelor oligarhi care l-au sprijinit pe Putin sa ajunga la Kremlin si care au primit spre executare celebrele ”proiecte nationale”. Opozitia rusa a inceput sa arate, tot mai des, ca ”proiectele nationale” erau, de fapt, doar niste perdele de fum electorale, care mascau dezastrul economico-social, saracia in crestere din Rusia. Dupa cum evidentia intr-un material de acum cativa ani analistul Vladimir Alexe, presa rusa a dezvaluit, spre exemplu, ca 22 dintre ”proiectele nationale” in domeniul imobiliar sfarsisera prin a deveni unele de lux, construite cu fonduri federale, dar si cu participarea unor giganti privati. (La fel cum Udrea invoca tot mai des, azi, parteneriate stat-privat pentru realizarea a diverse obiective: statiuni de lux, terenuri de golf, muzeu Guggenheim etc).

Pe cine imbogatesc marile proiecte sociale?

Asa s-a ajuns ca „proiecte nationale” destinate rusului obisnuit sa devina „orase ale milionarilor”, precum: „Rublevo-Arhanghelskoe”, „Northern Valley”, „Konaia Lahta” etc. Lucrurile nu au stat diferit nici in agricultura sau in sanatate publica. Seamana, cumva, toate acestea cu proiectul Elenei Udrea privind vanzarea catre chiriasi, la pret redus, a locuintelor ANL, in numele sprijinirii tinerilor? Sigur ca da, pentru ca ”tinerii” care au beneficiat de locuintele ANL sunt, in majoritatea lor, politicieni si odrasle ale acestora, afaceristi, vedete etc. La fel ca in cazul proiectelor sociale rusesti, care au imbogatit si mai mult oligarhii rusi, si in spatele proiectelor pe care guvernul Boc le deruleaza, mai ales prin ministerul Elenei Udrea, se afla firmele, de constructii si nu numai, ale marilor sustinatori financiari ai PDL.

In fapt, masurile de reducere a ajutoarelor sociale pentru cetateni preconizate de guvernul Boc sunt, adesea, doar modalitati de scurtcircuitare a relatiei stat-cetatean, prin interpunerea, la mijoc, a oligarhului de partid, care devine principalul beneficiar al fondurilor guvernamentale. Cu ani in urma, premierul in exercitiu Radu Vasile emitea constatarea ca, in Romania, ”nu a mai ramas mare lucru de furat”. Raspunsul e ca a mai ramas destul, dar e nevoie de metode mult mai rafinate.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

9 comentarii

februarie 28th, 2010 at 19:50
Toni spune:

Absolut exact. Dar apare un impediment. Un fleac, e ciuruit!
Diagnostic, via Vadim:
Am intrat în posesia Buletinului Medical emis de Clinica din Baden (Germania) după consultarea lui Traian Băsescu. Acest Diagnostic are regim de SECRET DE STAT (?!). Puţin ne pasă nouă de slugoii ăştia de la SPP, SIE şi SRI, care ascund Poporului Român adevărul.
Reproducem capitolul final, intitulat CONCLUZII: “Ciroză hepatică – formaţiune tumorală, segment 5-6, cu aspect de HCC. Multipli noduli, cu dimensiuni mici (7-12 mm), la nivelul ambilor lobi hepatici, care corespund mai probabil unor noduli displastici de înalt grad HCC”. Pentru necunoscători, HCC înseamnă, în limbaj medical, cancer (Hepato Carcinom Cell), iar nodulii multipli sînt metastazele“.
Acum e internat. A ajuns la vorba lui: Un fleac, e ciuruit!

martie 1st, 2010 at 03:11
Paul din Ohio spune:

Citez:
„Vladimir Putin, fostul/actual boss de la Kremlin parand sa exercite o atractie magica asupra presedintelui roman.”

Eu nu cred ca este vorba numai de o „atractie magica” ci mai degraba de un plan KGBist bine pus la punct. Sa nu uitam ca dupa Gheorghiu Dej, rusii l-au uns pe „indepedentul” Ceausescu ca sef al Romaniei. Acesta, in timp ce formal se „certa” cu rusii, de fapt le urma indeaproape ordinele care au dus la distrugerea Romaniei si aproape la distrugerea fizica si psihica a romanilor. Norocul romanilor este ca acum Rusia nu prea mai este ce a fost si este greu de crezut ca Ba’secu va reusi sa transpuna in practica planul KGBist, chiar daca ar fi sanatos.

martie 1st, 2010 at 03:16
Paul din Ohio spune:

P.S. Imi aduc aminte ca si despre Ceausescu securitatea raspandea zvonuri ca ar fi bolnav, chiar incurabil. In acest fel romanii erau pacaliti sa astepte moartea tiranului care de fapt era sanatos si din ce in ce mai distrugator .

martie 1st, 2010 at 05:05
Descartes spune:

Exact acelaşi lucru vroiam să-l sesizez, precum dl Toni, faptul că, pe când Putin duce o viaţă sportivă, Băselu nostru se pare că are grave probleme de sănătate. Se pare însă că, într-adevăr, actualii guvernanţi se inspiră din proiectele ruseşti, aşa cum demonstrează articolul.

martie 1st, 2010 at 08:02
Robert Horvath spune:

O LOVITURATERMINALA PENTRU REGIMUL BASESCU.
AGENTUL ROSU VLADIMIR TISMANEANU A INTRAT IN USA CU UN PASAPORT SI UN NUME FALS !

AMBASADA ROMANIEI IN SUA.
Ministru Consilier
 Domnule Cristian Gaginsky
Va rog trimiteti Presedintelui Romniei acest document.

Presedintele Romaniei Traian Basescu.
Excelenta
Trimit atentiei dumneavoastra un memoriu cu o importanta deosebita. El relefeaza pentru prima data fatul ca Vladimir Tismaneanu a fost trimis in Statele Unite ca agent al securitatii romane. Surse absolut sigure documenteaza faptul ca infiltrarea
sa produs sub un nume fals cu un pasaport fals . In consecinta va adresez rugamintea de a deschide de urgenta o ancheta la nivel prezidential. Mentionez ca in calitate de cetatean american am cerut o ancheta organizatilor de investigatie si de emigratie a SUA. O copie a acesteui document a fost trimisa Ambasadei SUA de la Bucuresti.
Va rog a confirma primirea memoriul si numarul de inregistrare.
Robert Horvath Deva
cineast USA
DESCHIDETI: http://devanewyork.blogspot.com/

martie 1st, 2010 at 11:07
noname spune:

Acest popor de cretini isi merita soarta. Bine le face basescu ! Sa-si bata joc de ei in cel mai inalt grad !

martie 2nd, 2010 at 00:45
Laurentiu spune:

Remarcabila analiza. Infricosatoare concluzii. Mica-mica speranta

martie 2nd, 2010 at 01:01
Daniela spune:

Aceste asemanari sunt total nefondate.

martie 2nd, 2010 at 21:18
Daniel Miron spune:

Glumite !!!