Ringier plange pe umarul organizatiilor de media   mai 7th, 2010

SRSA aparut vineri un comunicat al Conventiei Organzatiilor de Media care va face istorie. Stand perfect alaturi de cel plasmuit si difuzat de aceeasi organizatie decazuta, in timpul campaniei electorale. Atunci cand si-a permis un gest unic pe mapamond, si anume sa decreteze ca doi jurnalisti nu mai sunt jurnalisti. Unul eram eu. Vina mea era aceea ca devenisem extrem de critic la adresa Presedintelui Traian Basescu, aflat in campanie electorala, si a acolitilor acestuia. Spre stupoarea generala, respectiva organizatie a decretat ca eu nu mai merit sa fiu ziarist. Dupa ce fondasem si ma aflasem, ani de zile, la conducerea celor mai multe institutii de presa si organizatii media, incepand din 1990. Acelasi lucru, in ceea ce priveste Scoala Superioara de Jurnalistica.

Din momentul in care, in urma conflictului cu Traian Basescu, m-am autosuspendat din CRP – cred ca prin 2005 – aceasta organizatie a fost, pe rand, parasita de toti cei care au creat-o si care alcatuiau Consiliul de Onoare. Dupa care s-a pus, pur si simplu, in slujba puterii. Alaturi de alte organizatii de media, incropite si sustinute financiar cu sprijinul puterii. De ani de zile, marea familie a jurnalistilor ignora, practic, existenta acestor pseudo-institutii, din simplul motiv ca ele nu ii reprezinta interesele.

Vineri, Conventia Organizatiilor de Media a dat un comunicat prin care deplange soarta trustului de presa Ringier, solidarizandu-se cu acesta.

In viziunea organizatiei, Ringier este o victima a mea si a Justitiei romane. Oare de ce?

In urma cu cinci ani, facandu-se goarna lui Traian Basescu – cu care intrasem in conflict – Evenimentul Zilei, pentru atunci apartinand trustului Ringier, a lansat impotriva mea o acuzatie extrem de grava. Care ma facea incompatibil cu statutul de om aflat in libertate si, in orice caz, cu profesia de jurnalist.

In mod repetat, Evenimentul Zilei a scris, fara niciun fel de probe, ca sunt un santajist. Dupa un proces ce a durat cinci ani, in decembrie 2009 am castigat procesul. In mod definitiv si irevocabil.

Cand am anuntat acest lucru in direct, la Antena 3, precum si pe blogul meu, reprezentantii Evenimentului Zilei si ai Ringier au negat, mintind opinia publica. Acum nu mai au incotro. Pentru ca e in plina desfasurare procedura de executare silita. Mai mult, Ringier va plati penalizari statului, pentru ca nu a executat, din rea credinta, o hotarare judecatoreasca.

Conventia Organizatiilor de Media isi permite, intr-un comunicat, discreditandu-se in mod definitiv, sa afirme ca hotararea judecatoreasca e disproportionata fata de fapta. Care este fapta si care este hotararea judecatoreasca?

Fapta consta in aceea ca Evenimentul Zilei, in urma cu cinci ani, a facut o acuzatie grava la adresa mea, pe care nu a putut-o dovedi niciodata, pentru ca era neadevarata si care mi-a adus grave prejudicii de imagine. In fine, dupa cinci ani, am demonstrat ca s-a produs o calomnie. Nu am solicitat niciodata bani trustului Ringier in schimbul uriasei porcarii pe care a montat-o. Tot ceea ce am cerut in Justitie a fost sa oblige trustul Ringier sa publice hotararea judecatoreasca. Evident, in Evenimentul Zilei si in alte publicatii, pe cheltuiala proprie. Este aceasta o hotarare disproportionata?

Puteam sa cer si luna de pe cer. Si, in orice caz, o substantiala despagubire in bani. Nu am facut-o. Si, cu toate astea, organizatia-marioneta de media sare ca arsa. De ce? Pentru ca face politica. Politica lui Traian Basescu. Aflat si el in dificultate, intrucat, la randul lui, va raspunde pentru aceeasi acuzatie, intr-un alt proces. Aflat in curs. Dar lui Traian Basescu nu i-am putut cere sa publice pe zidul de la Cotroceni hotararea pe care o va da Justitia. I-am cerut doar un leu. Nici nu merita sa-i cer mai mult. Nu am nevoie nici de bani murdari si nici de bani din remuneratia sa de presedinte. Pentru ca nu si-a facut, in schimbul acesteia, datoria.

Indiferent cum s-a injosit acum, Conventia Organizatiilor de Media ar trebui, macar in viitor, intr-o situatie asemanatoare, sa inteleaga ca Justitia, intr-un stat democratic, este o putere suverana. In fata careia toti trebuie sa ne supunem. In mod normal, daca nu ar fi facut politica de doi lei, daca nu ar fi aservita unor interese straine celor ale jurnalistilor si jurnalismului de tinuta, aceasta organizatie ar trebui sa se delimiteze nu de Justitie, ci de Ringier. Si de Evenimentul Zilei. Si sa-i cheme pe reprezentantii acestora, intrebandu-i cum de a fost posibil sa clacheze profesional intr-o asemenea maniera. Ignorand si, mai mult, incalcand cu buna stiinta Codul Deontologic. Sau Conventia Organizatiilor de Media ar trebui sa se autodizolve.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

6 comentarii

mai 7th, 2010 at 21:56
roman polanschi spune:

Felicitari .
Razbunarea este o mincare care se maninca rece !

mai 7th, 2010 at 23:08
Huhu Ciu spune:

Bun articol!
Bine ca justitia mai functioneaza din cind in cind.

mai 8th, 2010 at 04:51
da de ce spune:

Nene… asa, ca chestie… de ce nu te unesti cu Nistorescu? Amanadoi aveti idei corecte, de ce sa nu luptati impreuna?… asa, ca chestie!

mai 8th, 2010 at 11:26
D. Radulescu spune:

Un accident minunat. Pacat ca nu traim doar din astfel de accidente si ca in foamea noastra de speranta, cand mai apare cate o adiere de justitie, ne exaltam si avem tendinta, fireasca oricarui om curat, de a uita de indata mizeria si tortura la care am fost supusi. Procesul si scandalul au durat 5 ani, este foarte mult pentru un om care nu mai este la prima tinerete si care a avut curajul si puterea sa o rupa deja odata cu trecutul sau si sa se puna la dispozitia societatii cu exemplul propriu, cu propria-i experienta de viata si cu vocatia sa de a da glas si culoare trairilor noastre, multor lucruri care ni se intampla, vietii noastre care pare din ce in ce mai controlata de minti bolnave si creaturi hidoase mai rau ca in vremurile Epocii de Aur.
Justitia a avut un acceident fericit in pronuntarea pe care a dat-o pentru ca nici un jurnalist, indiferent a cui goarna ar fi nu ar trebui sa fie pedepsit sau urmarit pentru ce spune. Cata vreme cuvintele ziaristilor nu cheama la varsare de sange (la propriu sau la figurat) ci reprezinta doar goarna unuia sau altuia, a societatii sau chiar a unor grupuri de interese el trebuie sa ramana doar subiectul de judecata al celor ce-l citesc si eventual se regasesc sau nu in el. Pentru asta au murit majoritatea celor care au iesit in strada la Revolutie. Ei nu stiau nici ce este capitalismul si nici democratia, astea erau doar notiuni dintr-un scenariu stintifico-fantastic. Foamea, dorinta fireasca de a spune ce are pe suflet si de a si impartasi astfel durerea si bucuria, pentru asta s-a murit la Revolutie si pentru asta trebuie sa se moara in continuare daca este nevoie. Ziaristii sunt trompetele sufletelor noastre, indiferent cine suntem si de care parte a baricadelor vietii ne pozitionam si trebuiesc lasati in pace.
Sper ca aceasta victorie a justitiei sa redea societatii vocea Sorin Rosca Stanescu indiferent in a cui goarna sau trompeta se va dovedi a fi. El va ramane, ca majoritatea ziaristilor vocea sufletelor noastre si un semn, oricat de firav ca la Revolutie s-a schimbat si ceva in bine si nu numai in rau.
Daniel Radulescu.

mai 8th, 2010 at 18:11
jan dinu spune:

NENE Sorine ti-m dus lipsa ,am crezut ca
INsulele Caraibe Caimacan sunt prea imbietoare shi
ne parasesti pentru un loc mai bun sub soare !
Bine ai venit ! dar lipseste – Arogantul – care a
sperioat tot – Grandu – !
Sunt consolat ca HuHu n-a plecat !
JD

mai 10th, 2010 at 16:17
Multumesc Conventiei Organizatiilor de Media din Romania. Dorind sa il apere pe Ringier de Rosca, COM pulverizeaza pretentiile lui Liiceanu si Mihnea Berindei fata de Roncea. In sfarsit, solidaritate de breasla dupa trei ani de procese | Victor Roncea Blo spune:

[…] sunt asemanatoare. Cainarea mogulului l-a facut pe Rosca Stanescu sa-l ironizeze pe blogul lui: Ringier plange pe umarul organizatiilor de media. La randul meu, trebuie sa-l contrazic pe distinsul avocat al bietului Michael Ringier si pe […]