Breaking News /Curtea Constituţională:Scăderea pensiilor cu 15% şi recalcularea pensiilor magistraţilor sunt neconstituţionale. Tăierea lefurilor e constituţională   iunie 25th, 2010

SalaSedinteCurtea Constituţională a României a decis, vineri, că articolul care prevede reducerea tuturor pensiilor cu 15% este neconstituţional, la fel şi articolul care prevede recalcularea pensiilor de serviciu ale magistraţilor, în schimb reducerea salariilor bugetarilor cu 25% este constituţională. Interesant: Consilierul prezidenţial politic Sebastian Lăzăroiu ştia de joi care urma să fie decizia Curţii. UPDATE: Explicaţiile oficiale al Curţii Constituţionale, mai jos.

Prevederile considerate de judecătorii CCR ca fiind neconstituţionale sunt articolul 9 din legea privind diminuarea pensiilor şi salariilor şi articolul 1  litera c din legea privind pensiilor speciale.

Concret,următoarele prevederi din pachetul legislativ asumat de guvernul lui Emil Boc au fost declarate ca fiind neconstituţionale:

Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar

Articolul 9

Alineatul 1: Începand cu drepturile lunii iunie 2010, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată precum şi indemnizatia de insoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul 1 se diminueaza cu 15 %.

Alineatul 2: La determinarea cuantumului brut al pensiilor precum si a indemnizatiei de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul 1, ce vor fi stabilite sau acordate incepand cu data de intrarii in vigoare a prezente legi, valoarea punctului d epensie utilizata este de 622,9 lei.

Legea privind stbilirea unor masuri in domeniul pensiilor

Articolul 1

Pe baza intrării în vigoare a prezentei legi, următoarele categorii de pensii stabilite pe baza legislaţiei anterioare, devin pensii în sensul Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările anterioare:

litera c: pensiile de serviciu ale judecătorilor, procurorilor şi judecătorilor, respectiv magistraţilor asistenţi la Curtea Constituţională.

La realitatea.net, cu o zi în urmă, joi la amiază, consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, şeful Departamentului Politic de la Administraţia Prezidenţială a intuit perfect ceea ce urma să decidă Curtea Constituţională. Conform realitatea.net, oficialul Cotrocenilor a spus:  „E posibil ca o măsură să fie considerată constituţională, alta nu.”

Consilierul prezidenţial ştia deja care urmau să fie paşii ca : „Dacă sunt declarate neconstituţionale, legile pot fi corectate.”

Biroul de presă al Curţii Constituţionale a dat publicităţii în urmă cu puţin timp, detalii cu privire la decizia de vineri cu privire la Legile sărăcirii populaţiei:

Plenul Curţii Constituţionale, compus din cei 9 judecători,învestit în temeiul art.146 lit.a) din Constituţie şi al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a întrunit în şedinţe în zilele de 24 şi 25 iunie 2010, pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, sesizările cu privire la neconstituţionalitatea Legii privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar şi a Legii privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, adoptate în temeiul prevederilor art.114 alin.(3) din Constituţia României, republicată, în urma angajării răspunderii Guvernului în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţa comună din data de 7 iunie 2010.

Asupra acestor legi, obiecţiile de neconstituţionalitate au fost formulate după cum urmează:

I. Cu privire la Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, de către:

– Secţiile unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie;

– un număr de 30 de senatori şi 60 de deputaţi aparţinând

Grupului parlamentar al Alianţei politice PSD+PC;

– un număr de 54 de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar

al PNL.

În urma deliberărilor, Plenul Curţii Constituţionale, cu majoritate de voturi, a constatat că:

1. Dispoziţiile art.1-8 şi cele ale art.10-17 din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar sunt constituţionale.

2. Dispoziţiile art.9 referitoare la diminuarea cu 15% acuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, precum şi aindemnizaţiei de însoţitori pentru pensionarii de invaliditate de gradul I,precum şi cele referitoare la valoarea punctului de pensie utilizat de 622,9 lei din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar sunt neconstituţionale.

II. Cu privire la Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, obiecţiile de neconstituţionalitate au fost formulate de către:

– Secţiile unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie;

– un număr de 37 de senatori aparţinând Grupului parlamentar al Alianţei politice PSD+PC.

În urma deliberărilor, Plenul Curţii Constituţionale, cumajoritate de voturi, a constatat că:

1. Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor este constituţională în raport cu criticile formulate de cei 37 de senatori.

2. Dispoziţiile art.1 lit.a), b), d)-i) şi art.2-12 din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor sunt constituţionale în raport cu criticile formulate de Secţiile unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

3. Dispoziţiile art.1 lit.c) din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor sunt neconstituţionale, în raport cu prevederile constituţionale indicate în sesizare de Secţiile unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiilor pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziilor, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Deciziile sunt definitive şi general obligatorii şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

(O.C.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii