Efectele perverse ale bombei TVA   iunie 27th, 2010

SRSDupa numai o zi de la declararea drept neconstitutionala a unei masuri unice in istoria civilizatiei, si anume confiscarea unei parti din pensii, iata ca Guvernul Boc a aruncat pe piata o veritabila bomba. Cresterea exponentiala a TVA. Mai mult decat oriunde in lume. Un 5 la suta socant. Cu efecte devastatoare. Pe care voi incerca sa le punctez.

Toti cetatenii Romaniei, atunci cand vor cumpara ceva sau cand vor plati un serviciu, o vor face punand bani in plus. Cu 5 la suta. Ceea ce inseamna ca toate salariile, ale bugetarilor si nebugetarilor, scad implicit cu 5 la suta. Iar pensiile scad si ele cu 5 la suta.

Ce se intampla cu mediul de afaceri? Pe care, in mod insistent, Guvernul spunea ca intentioneaza sa-l stimuleze? Societatile comerciale care exporta, conform legii, si-ar putea recupera TVA-ul. Cu o singura conditie. Ca Guvernul sa doreasca sa faca acest lucru. Pana in prezent, TVA-ul nu a putut fi recuperat. Sumele datorate de Guvern societatilor comerciale au fost mereu si mereu reesalonate. Celelalte societati comerciale, care nu exporta, vor plati TVA pentru toate materialele si serviciile achizitionate si vor putea recupera TVA, daca si cand vor vinde. Asta in conditiile in care vor vinde. Pentru ca una dintre cauzele prabusirii economice este scaderea generala a puterii de cumparare. Produsele realizate de societatile comerciale au o piata din ce in ce mai mica. Dar ce se intampla cu societatile comerciale care abia acum se formeaza? Care doar cumpara servicii si mijloace de productie, timp de un an, pentru ca abia apoi sa inceapa sa produca? Planurile de afaceri ale acestora sunt date, literalmente, peste cap. Pentru ca vor trebui sa faca fata unor cheltuieli cu 5 la suta mai mari. Ele nu au fost prevazute in planul de afaceri. Si, in consecinta, nici in acordurile incheiate cu bancile creditoare. Asemenea conventii nu mai pot fi refacute, pentru ca actionarii societatii comerciale in formare nu mai au cu ce garanta. Toate tipurile de afaceri vor fi afectate. Asa cum, de altfel, Guvernul a si amenintat, atunci cand a santajat societatea romaneasca prin scaderea salariilor si pensiilor.

Un alt efect pervers al bombei hiper-TVA este noul conflict constitutional ce se va naste. Chiar din scurta descriere de mai sus a consecintelor unei cresteri de TVA rezulta ca predictibilitatea, in economie, este o chestiune de bun simt. Cand faci un plan de afaceri, il faci pentru ani de zile. Si, in mod cert, pentru un an. Insa este absolut obligatoriu sa stim, macar cu sase luni inainte, daca ceva se schimba. Daca ceva iti poate afecta business-ul. De aceea, legiuitorul a transformat o conditie de bun simt intr-una legala.

Constitutia Romaniei prevede ca orice schimbare in Codul Fiscal, din momentul in care se face pana in momentul in care isi produce efectele, trebuie sa dureze minimum sase luni. Tocmai pentru ca agentii economici sa se poata adapta noii situatii. Ceea ce inseamna ca Guvernul este obligat sa puna in aplicare cresterea TVA cu 5 la suta, adica de la 19 la 24 la suta, abia incepand din 2011.

Dar ce face Guvernul Boc? Incearca, si de aceasta data, sa forteze Constitutia. Printr-un veritabil viol. Anunta ca, de la data de 1 iulie, efectele hiper-TVA vor fi puse in opera. Ceea ce este ilegal. Si anticonstitutional.

Vom asista la o noua batalie pe cinste, in care va conta sau nu algoritmul politic din Curtea Constitutionala.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Un comentariu

iunie 28th, 2010 at 07:45
roman polanschi spune:

Cred ca circul politic isi va depasi cotele de pina acum ,in asa fel incit zgomotul si imaginile sa depaseasca situatia de fapt .