Agrostar: Creşterea TVA la 24% va scumpi produsele. Cei mai fericiti vor fi intermediarii   iunie 29th, 2010

alimenteCresterea TVA de la 19 la 24% va scumpi produsele, va anula masurile de combatere a evaziunii fiscale si va favoriza piata neagra, se arata intr-un comunicat al Federatiei Agrostar, citat de Mediafax, preluat de Antena3.

„In aceste conditii, circa 7-8% din societatile din domeniul agricol vor falimenta si pana la 10% din angajati ar putea fi trimisi in somaj. Cei mai fericiti vor fi intermediarii, pentru ca ei vor castiga cel mai mult”, afirma presedintele Agrostar, Niculae Stefan.

Eliminarea mai multor subventii incepand cu acest an ar putea spori efectele majorarii TVA. „De asemenea, restructurarea agentiilor din subordinea Ministerul Agriculturii a fost mult intarziata, iar acum in loc sa fie infiintate Camerele Agricole, care sa preia din atributiile si personalul acestora, si sa puna in practica politicile agricole, unele dintre ele vor fi desfiintate”, se mai arata in comunicat.

Cresterea TVA va duce la majorarea preturilor in toate domeniile economiei, la scaderea puterii de cumparare, la inflatie si la cresterea somajului, sustineau zilele trecute oamenii de afaceri si reprezentantii patronatelor.

Specialistii spun ca preturile ar trebui sa fie mai mari cu 4,2%. Doar ca in aceste vremuri dificile, care au rasturnat toate regulile economiei de piata, rezultatul unui calcul facut pe hartie poate sa fie diferit de cel din magazine.

Teoretic, o crestere a TVA-ului de la 19 la 24% insemna ca un cos de produse care costa acum 119 lei, ajunge la 124 de lei. Dar in practica s-ar putea ca preturile sa nu mearga prea mult in sus, atrag atentia analistii.

O.R.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii