Banca Nationala mentine dobanda de politica monetara la minimul istoric de 6,25%   iunie 30th, 2010

bnr-dobanda

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis miercuri mentinerea dobanzii de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, precum si a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 25%. 

Este pentru prima data in acest an cand BNR nu mai a scazut rata dobanzii in sedinta de politica monetara. Nivelul actual al dobanzii cheie, folosita de BNR la operatiunile repo si reverse repo, de reglare a lichiditatii din piata, reprezinta un minim de la adoptarea actualului model de politica monetara, la inceputul anilor 2000, pliat pe cel al Bancii Centrale Europene (BCE), in conditiile in care Romania si-a propus sa adopte la un moment dat moneda euro.

In urma deciziei, se mentin automat si dobanzile la facilitatea de credit (credit lombard), la 10,25% pe an, si la facilitatea de depozit, la 2,25%, acestea fiind fixate intr-un culoar de plus/minus 4 puncte procentuale fata de dobanda de politica monetara.

Banca centrala a mentinut si ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelurile actuale, de 15% pentru pasivele in lei si de 25% pentru cele in valuta ale bancilor.

In comunicatul de miercuri, BNR a mentionat ca va practica „gestionarea ferma” a lichiditatii din sistemul bancar, fata de termenul de „gestionare adecvata” folosit la deciziile anterioare.

Banca Cetrala a fixat pentru acest an o tinta de inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual, iar cea mai recenta estimare data publicitatii arata ca rata anuala se va situa la 3,7%.

A.E.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii