Organizatiile bolnavilor: Coplata medicamentelor condamna la moarte mii de pacienti   iunie 30th, 2010

medicamente2Aplicarea noului mecanism de compensare a medicamentelor va determina mii de pacienti sa renunte la tratament pentru ca nu-si vor putea permite sa plateasca, sustin reprezentantii Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afecţiuni Cronice, care cer Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) sa renunte la aplicarea noului sistem.

„Desi presedintele CNAS ne-a dat nenumarate asigurari ca pacientii cronici nu vor fi afectati de noul sistem, inclusiv sambata trecuta cand a venit in randul nostru la Conferinta Natională a Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, realitatea arata altceva. Am fost din nou mintiti”, a declarat Cezar Irimia, presedinte COPAC, potrivit NewsIn.

„Potrivit unui calculator a contributiei personale a fiecarui pacient, instalat pe site-ul CNAS, la unele medicamente gratuite din programele de hepatita, diabet, HIV/SIDA sau transplant se aplica coplata. Astfel, in cazul unui medicament pe hepatita cu substanta activa RIBAVIRINUM cu pretul de 15,8 lei, valoarea compensata este de doar 2,98 lei, iar contributia pacientului de 12,82 lei. Mentionam ca acesta este pretul unei doze, iar un pacient cu hepatita are nevoie (in functie de schema terapeutica aprobata de casa de asigurari de sanatate) de 4-6 pastile pe zi. Un calcul simplu arata ca in acest caz pacientul trebuie sa plateasca pe luna minimum 1.538 lei”, spun reprezentantii COPAC.

Metoda de calcul va duce la scumpiri de pana la 750%

Cezar Irimia mai spune ca aplicarea acestui sistem de compensare va determina majoritatea pacientilor sa renunte la tratament pentru ca nu isi vor putea perminte sa plateasca.

Desi producatorii de medicamente generice sunt de acord cu noul sistem de compensare a medicamentelor, care va fi aplicat de la 1 iulie, spunand va duce la ieftinirea anumitor tratamente, producatorii internationali sustin ca noua metoda de calcul va duce la scumpiri de pana la 750% si ca in cazul bolilor cronice, care necesita o medicatie speciala, preturile ar putea urca si mai mult.

Cinci milioane de bolnavi vor fi afectati de noua schema de compensare a medicamentelor pe care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate intentioneaza sa o aplice de la 1 iulie, potrivit asociatiilor de pacienti si producatorilor de medicamente.

De la 1 iulie intreg sistemul de compensare a medicamentelor se va schimba. Va exista un singur pret de decontare, cel mai mic, pentru toate medicamentele care trateaza o anumita boala, si nu pentru fiecare medicament in parte, cum este in prezent. Astfel, de la acest pret se va stabili cat mai trebuie sa scoata din buzunar fiecare pacient, in functie de medicamentele pe care i le-a recomandat medicul.

O.R.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Un comentariu

iulie 1st, 2010 at 14:57
A intrat in vigoare noul sistem de compensare a medicamentelor | www.sroscas.ro spune:

[…] Cititi si Organizatiile bolnavilor: Coplata medicamentelor condamna la moarte mii de pacienti […]