REVISTA PRESEI POLITICE: Legea ANI si capcanele sesiunii extraordinare a Parlamentului   august 11th, 2010

Foto: romanialibera.ro

Foto: romanialibera.ro

Avizul favorabil acordat Legii ANI de catre Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a readus in atentia presei subiectul averii demnitarilor, in contextul sesiunii extraordinare a Parlamentului. In timp ce Evenimentul zilei considera ca averile sunt desecretizate de fatada de catre Camera, pentru ca Senatul le va secretiza la loc, Romania libera sesizeaza o capacana in initiativa Opozitiei de a introduce pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare si alte proiecte de lege, care pot arunca in aer angajamentele internationale ale Romaniei. Gandul relateaza pledoaria lui Boc in fata membrilor Comisiei Juridice, remarcand ca premierul a devenit pe alocuri patetic, iar Jurnalul national observa ca, de fapt, seful Executivului a trasat, fara jena, sarcini deputatilor, aratandu-le „liniile directoare ale dragei de ANI”.

„Deputatii si guvernul se intrec in declaratii pentru transparentizarea averilor, stiind ca senatorii vor lucra la secretizarea lor, cum au facut-o si pana acum”, scrie Evenimentul zilei. „Asa cum guvernul avanseaza doar verbal solutia declaratiei unice publice, dupa ce a evitat sa o treaca prin coalitie, unde nu ar fi fost acceptata, si deputatii stiu ca miza unei dispute pe secretizarea averilor nu exista la Camera cat timp ultimul cuvant il va avea Senatul”, conchide publicatia.

„Senatorii si deputatii au fost chemati din vacanta, dar sesiunea extraordinara ar putea periclita angajamentele asumate in fata UE si FMI”, ne sperie Romania Libera, care e de parere ca „partidele din opozitie, dar si cele de la putere au profitat de solicitarea presedintelui Traian Basescu de convocare a unei sesiuni extraordinare pentru a introduce in discutie si alte proiecte pe langa Legea ANI. Cele pentru care insista PSD si PNL sunt insa de natura sa rastoarne strategia de austeritate a Guvernului Boc si chiar sa duca la incalcarea angajamentelor asumate fata de UE si FMI.”

„Bazandu-se pe feelingul presedintelui Basescu, Boc a legat succesul legii ANI de acceptarea Romaniei in spatiul Schengen”, scrie Gandul, citand un fragment din pledoaria premierului: „Si nu este vorba numai de soarta Romaniei, ci si de dreptul la circulatie al fiecarui cetatean roman in UE, e vorba de respectarea drepturilor lui ca tratament in tarile UE, de soarta banilor europeni care vin de la UE, de intrarea in spatiul Schengen. E vorba de un context extrem de complex, iar daca tu, acasa, nu-ti faci treaba, e greu sa ai credibilitate afara. E treaba noastra sa ne facem datoria fata de UE”.

Jurnalul National remarca descinderea „fara avertizare” a premierului la Comisia Juridica, dar si faptul ca „sfaturile premierului au fost nu doar ascultate ci si auzite, dupa plecarea lui Emil Boc deputatii-juristi conformandu-se solicitarilor sale si adoptand mare parte din modificarile cerute.” Ziarul mai scrie ca „premierul a tinut sa transmita un semnal si senatorilor, cei care au zdrentuit legea ANI de fiecare data cand le-a incaput in maini.” (S.A.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii