REVISTA PRESEI POLITICE: Sulfina pune gaz pe focul din PDL   august 16th, 2010

Foto: catavencu.ro

Foto: catavencu.ro

Luptele intestine din PDL, declansate de declaratia Sulfinei Barbu cum ca partidul are nevoie de o conducere interimara – in conditiile in care premierul Boc, sugrumat de criza, nu mai are timp si de calauzirea destinelor formatiunii – tin paginile politice ale ziarelor de luni.

Intr-un interviu pe care l-a acordat Evenimentului zilei, Sever Voinescu, unul dintre contestatarii lui Emil Boc, declara ca isi mentine criticile la adresa premierului, chiar daca si-a atras reprosuri prezidentiale din aceasta cauza. Voinescu spune ca functia de premier si cea de presedinte al PDL „necesita discutii separate”. „Romania are nevoie de un premier cu autoritate in fata tuturor partidelor politice si, mai ales, capabil sa convinga o populatie deprimata, o presa apocaliptica si o clasa politica enervata ca drumul pe care ne cheama este cel bun. (…) La randul sau, PDL are nevoie de un presedinte vizionar, capabil sa aduca sange proaspat si sa puna la treaba toate resursele partidului. Nu e usor, pentru ca intr-un partid mare, ca PDL, se gasesc oameni de toate felurile, cu experiente diferite, cu perceptii si interese diferite. La PDL este nevoie de un presedinte si de o echipa care sa asume conducerea unui mare partid de tip european in al doilea deceniu al acestui secol”, spune Voinescu. Evenimentul zilei consemneaza si reactia dura fata de criticii PDL a lui Radu Berceanu. „Cei din partid care au astfel de pareri critice nu au decat sa vina sa le spuna si sa le si argumenteze. Dupa parerea mea, sunt oameni care nu au condus pana acum decat musafirii pana la lift”.

Romania libera este transanta in privinta conflictului din PDL: „Taberele din PDL se incaiera in camp deschis”. „Prim-ministrul Emil Boc este prea ocupat cu treburile Guvernului si nu mai are timp de partid. Timpul alocat partidului este mult mai restrans. De aceea, eu propun o conducere interimara, care – sigur – sa se consulte cu presedintele partidului, dar sa se ocupe exclusiv de proiectele noastre politice”, este declaratia Sulfinei Barbu, care a pus gaz pe focul ce mocneste deja de ceva vreme in PDL. Declaratia lansata de presedinta organizatiei de femei a PDL la deschiderea scolii de Vara a Tineretului PDL Timis s-ar traduce prin eliminarea din Biroul Permanent al PDL a ministrilor Adriean Videanu, Vasile Blaga, Radu Berceanu, Elena Udrea si Daniel Funeriu, comenteaza ziarul.

Propunerea Sulfinei Barbu a impartit in doua tabere PDL: liderul senatorilor, Traian Igas, liderul deputatilor Mircea Toader si vicepresedintele Ioan Oltean s-au declarat total impotriva ideii, spre deosebire de vicepresedintele Petru Filip, care a imbratisat-o ca benefica. Luni, in prima zi de sesiune extraordinara la Camera Deputatilor, democrat-liberalii vor discuta si situatia „disidentilor” Cristian Preda, Sever Voinescu si Radu F. Alexandru, adauga Romania Libera.

Regasim subiectul si in Adevarul, care relateaza ca parlamentarii PDL vor avea astazi o sedinta oficiala cu liderul partidului, premierul Emil Boc, pentru a discuta sesiunea extraordinara, dar si atacurile interne. Reuniunea este prima dupa nemultumirile exprimate de mai multi parlamentari in legatura cu atitudinea si deciziile lui Boc. Democrat-liberalii Cristian Preda si Sever Voinescu l-au criticat aspru pe premier si au vorbit chiar despre necesitatea demisiei acestuia in toamna. Si senatorul Radu F. Alexandru a intrat in atentia lui Boc si a sefului statului, Traian Basescu, dupa ce a afirmat ca presedintele submineaza autoritatea premierului, noteaza Adevarul.

Sustinatorii lui Traian Basescu cer ca liderii partidului de guvernamant sa fie schimbati cu o sefie interimara, informeaza si Jurnalul National. „Din pacate, astazi, PDL se confunda cu Guvernul, lucru total gresit. Partidul nu mai are temele lui, nu mai are viata lui. (…) Si  are aceeasi conducere ca acum cinci ani. Este ca un copil care a crescut, dar hainutele i-au ramas mici”, reda ziarul o alta declaratie a Sulfinei Barbu, de natura sa inflameze spiritele in partid. Ea a adaugat ca in PDL exista „foarte multi oameni noi” care nu sunt insa implicati in luarea deciziilor, si de aceea este „impetuos necesar” ca partidul sa aiba o conducere interimara. Intrebata daca premierul Emil Boc nu mai are timp pentru partid, Sulfina Barbu a replicat: „Este o realitate. Fiind prim-ministru intr-o perioada dificila, o perioada in care sunt necesare masuri nepopulare, sunt necesare reforme care nu s-au facut timp de 20 de ani, categoric timpul alocat pentru partid este mult mai restrans”. (S.A.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Un comentariu

august 16th, 2010 at 13:08
roman polanschi spune:

Nu va imbatati cu spritz de vara !
Cine este si de unde vine Sulfina Barbu ?
Nu cumva si ea a fost apropiata de Traian Basescu ?
Nu cumva ea este magarusul cu transportul unui mesaj ?
Istorie noua ,partid vechi .
Si atunci Partidul Conservator englez cit este de vechi ?
De undeva trebuie sa inceapa ruperea partidului .Si au atacat postul de Presedinte PD,tocmai pt ca Boc l ar ceda de buna voie si fara lupta .
Toamna cu frunze uscate si miros de fum rusesc .