REVISTA PRESEI POLITICE: Cine a pierdut si cine a castigat dupa sedinta conducerii PDL   august 18th, 2010

Foto: realitatea.net

Foto: realitatea.net

Ciorovaiala de sase ore a conducerii PDL – care a cuprins dezbateri aprinse despre sustinerea Guvernului, contre ale parlamentarilor cu ministri, avertismente la adresa rebelilor, dojeni la adresa premierului, amenintari cu declaratii incendiare – este dezbatuta pe larg de ziarele de miercuri.

Gandul trece in revista subiectele intalnirii, remarcand schimbul de replici dintre Emil Boc si Cezar Preda, pe marginea criticilor adresate Guvernului din interiorul partidului. „Cine mai misca de acum incolo misca pentru ultima data!”, ar fi spus Boc. „Deciziile trebuie sa vizeze in primul rand cabinetul dumitale. Derapajele nu le-au avut mai intai membrii de partid, ci membrii Guvernului”, i-ar fi raspuns Preda. Ziarul remarca rolul de mediator pe care l-a jucat Udrea, care ar fi spus, impaciuitor: „S-ar putea ca lipsa de decizie sa fie din cauza ca cei care trebuie sa evalueze activitatea si sa ia deciziile sunt chiar ministrii”. Desi subiectul remanierii nu a fost abordat direct, pedelistii au cerut ca o eventuala inlocuire a ministrilor, la 1 septembrie, sa se faca dupa criterii clare, mai noteaza Gandul, care observa si ca subiectele sensibile, precum alegerea unor noi prim-vicepresedinti sau stabilirea unei conduceri interimare, idee lansata de presedintele Organizatiei de Femei a PDL, Sulfina Barbu, au fost lasate in plata Domnului.

Intentia premierului de a-i pune la punct pe razvratitii PDL s-a transformat, sustin surse din partid, intr-o dezbatere generala despre cine face mai rau partidului: Cristian Preda si Sever Voinescu, sau ministrii care dau semne de <independenta>in guvern: Sebastian Vladescu, Mihai Seitan si chiar Gabriel Oprea, relateaza Evenimentul zilei. Elena Udrea ar fi cerut sa se ia o decizie in privinta alegerilor din partid, dupa ce propunerea Sulfinei Barbu privind o conducere interimara nu a avut sustinere printre democrat-liberali. Nici dupa cinci ore de discutii situatia nu a fost transata, constata cotidianul.

„Emil Boc sub tocul Elenei Udrea”, titreaza Romania libera. Democrat-liberalii il preseaza pe Emil Boc sa faca ordine in Guvern si in partid: Elena Udrea vrea alegeri interne la toamna si pedepsirea „disidentilor”, iar cei din urma cer insistent remanierile promise, rezuma ziarul sedinta maraton. „Pe cine doriti sa dam la o parte? Pe Blaga, Videanu, Udrea? Chiar vreti sa-i izolam?”, ar fi spus unul dintre liderii din garda veche. Seful PDL a tinut sa aminteasca succesele electorale ale actualei conduceri a partidului, facand front comun cu tripleta BVB. La randul lui, ministrul Internelor, Vasile Blaga, a intervenit pe un ton amenintator: „Nu ma faceti sa vorbesc ! Daca spun eu tot ce stiu despre fiecare dintre voi…”, relateza Romania libera unul dintre momentele cele mai tensionate.

Democrat-liberalii analizeaza posibilitatea „dezghetarii” alegerilor din partid si organizarea scrutinului pentru garnitura centrala pana la sfarsitul acestui an. Solutia va fi dezbatuta in sedinta Biroului Permanent National (BPN) al PDL de saptamana viitoare, relateaza Adevarul, care remarca si faptul ca avertismentele la adresa rebelilor nu au avut efectul scontat. „Nu am incalcat statutul. Sa-mi transmita si mie deciziile partidului, sa le stiu si sa le respect. Daca interactiunea va fi continua, vom vedea care nuca este mai tare! Dar educatia si formarea mea intelectuala nu pot fi stanjenite de o decizie dintr-o organizatie”, a comentat europarlamentarul Cristian Preda, decis sa nu-si „indulceasca” tonul critic.

Sub titlul „Oamenii lui Basescu, KO in fata lui Boc”, Jurnalul National stabileste castigatorii meciului nocturn din PDL: premierul si „garda sa pretoriana” formata din Blaga, Videanu si Berceanu. BPN a decis ca premierul are increderea partidului pana in 2012, ca actuala conducere a PDL nu va fi schimbata si ca remanierea Guvernului se afla exclusiv la mana lui Emil Boc, care o va discuta doar cu Traian Basescu, fara sa ceara acordul partidului, relateaza ziarul. Cat despre cei care vor mai critica guvernul si partidul pe bloguri sau prin presa, ar urma sa fie exclusi din PDL. (S.A.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii