REVISTA PRESEI POLITICE: Cum profita Boc de rectificarea bugetara pentru a-i mitui pe parlamentarii PDL   august 18th, 2010

Foto: realitatea.net

Foto: realitatea.net

Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader (foto), le-a cerut colegilor sai pedelisti sa intocmeasca liste cu investitiile prioritare din colegiile lor, relateaza Romania Libera. „Am promis si noi una-alta prin colegiu, ba la un camin cultural, ba la o scoala, ni s-a spus ca saptamana asta sa trimitem propunerile noastre, sa se analizeze ce se poate face la rectificare”, il citeaza ziarul pe un deputat PDL.

Toader a precizat, potrivit Romaniei libere, ca le-a cerut colegilor sa nu vina cu sume care sar de 2-3 miliarde de lei . La Senat, democrat-liberalii n-ar sti de acest demers, precizeaza cotidianul.

“Le-am trimis mesaje sa faca si ei acolo niste liste cu investitiile care trebuie finalizate. Le-am spus sa se incadreze in limita a 2-3 miliarde de lei vechi, ca oricum daca le ziceam sa puna 50 de miliarde, ei puneau 100. Sa vedem ce putem face, depinde de fiecare colegiu in parte. Sa vedem ce bani sunt disponibili la Ministerul Dezvoltarii Regionale si la alte ministere”, a detaliat acelasi Mircea Toader pentru Adevarul operatiunea la vedere „Bani pentru partid”. “Cei care au fost mai aprigi si au criticat Guvernul vor primi mai mult pentru colegiul lor, sa-si mai tempereze criticile, mai ales acum cand Guvernul este atacat din toate partile”, a aratat un democrat-liberal, citat de Adevarul.

Gandul prezinta pozitia oficiala a Guvernului fata de rectificarea bugetara: aceasta ar avea drept scop „evitarea unor conflicte sociale”. Sunt taiate alocatiile mai multor ministere si acordate fonduri in special pentru plata pensiilor, indemnizatiilor de somaj si altor alocatii de natura sociala, precizeaza publicatia. Pentru tot anul 2010 se estimeaza o reducere in termeni reali a Produsului Intern Brut de 1,7-1,9%, comparativ cu cresterea de 1,3% avuta in vedere la fundamentarea bugetului initial, si un deficit bugetar de 6,8%, fata de 5,9% initial.

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale va primi in plus 4,36 miliarde lei, reprezentand transferuri de la bugetul de stat catre bugetul asigurarilor sociale de stat. Ministerul Sanatatii va primi la randul sau inca 2,81 miliarde lei, reprezentand transferuri din bugetul de stat catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pentru acoperirea deficitului, detaliaza Gandul.

Dupa intalnirea de luni intre premierul Boc si grupul deputatilor PDL, acestia din urma au primit SMS-uri pe telefoanele de serviciu, in care erau informati ca la rectificarea bugetara, deci cea operata in sedinta de guvern de ieri, vor primi, fiecare, cate 200.000 de lei, aproximativ 47.000 de euro, „pentru acoperirea unor cheltuieli din colegiu”, relateaza si Jurnalul National.

Acestea ar trebui, conform indicatiilor trasate prin SMS-uri, sa acopere „cu precadere investitii in scoli si drumuri”. PDL are 125 de deputati, deci efortul financiar al Guvernului s-ar ridica la 5,8 milioane de euro, bani care sa mearga in colegiile parlamentarilor democrat-liberali, pentru a mai ridica putin din imaginea partidului in ochii alegatorilor, comenteaza ziarul.

In cadrul discutiilor cu premierul, precum si in sedinta Biroului politic, parlamentarii PDL i-au reprosat lui Emil Boc faptul ca ministrii nu deblocheaza investitiile astfel incat sa aiba si ei posibilitatea sa ofere ceva electoratului in colegiile lor, aminteste Jurnalul National. (S.A.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii