REVISTA PRESEI POLITICE: Miza scandalului diplomatic dintre Rusia si Romania   august 20th, 2010

Foto: evz.ro

Foto: evz.ro

Conflictul diplomatic ruso-roman – declansat prin retinerea la Moscova, de catre FSB, a secretarului I al Ambasadei Romaniei, urmata de expulzarea acestuia – a fost escaladat prin decizia Romaniei de a-l declara persona non grata pe omologul romanului, din Ambasada Federatiei Ruse la Bucuresti. Presa de vineri este plina de declaratiile oficialilor rusi, de analizele agentiilor de proiectii strategice si de parerile altor experti occidentali despre scandalul de spionaj si implicatiile lui geopolitice.

Adevarul citeaza analisti care pun arestarea diplomatului roman Gabriel Grecu (foto) pe seama apropiatului referendum din Moldova, dar si experti care sustin ca ar fi vorba de un exercitiu de imagine al FSB. „Schimbul agentilor secreti este cauzat de indignarea Moscovei fata de cresterea influentei Romaniei mai scrie ziarul, citand „Novaia Gazeta”. Adevarul reda si pozitia autoproclamatului ministru de Externe de la Tiraspol, Vladimir Iastrebciak, care considera ca situatia actuala din Moldova e rezultatul activizarii fortelor proromanesti. Publicatia prezinta concluziile agentiei americane de analiza Stratfor, care noteaza ca „este posibil ca raportul FSB referitor la desconspirarea lui Gabriel Grecu de catre contactul sau rus sa ascunda de fapt adevaratele surse si metode folosite de rusi pentru a-l identifica pe roman, cum ar fi o sursa umana sau interceptarea. Aceasta poveste ar putea acoperi un agent rus infiltrat in cadrul serviciilor de informatii romane, care ar fi alertat Moscova in legatura cu activitatile presupusului spion roman. Avand in vedere istoria Romaniei, de fost satelit sovietic, agentii romani de spionaj au fost antrenati de KGB, iar serviciile ruse de informatii au surse infiltrate adanc in interiorul multor agentii de spionaj est-europene, inclusiv din Romania”.

Romania libera vorbeste de un razboi diplomatic, care este pe cale sa se transforme intr-unul economic. Konstantin Kosacev, seful Comisiei pentru relatii externe din Duma rusa, a declarat, intr-un interviu dat unui post de radio rus, ca masurile de retaliere cu care Moscova a amenintat miercuri Romania ar putea viza si domeniul economic, relateaza ziarul. „Romania este o tara care are si asa relatii diplomatice complicate cu restul lumii din cauza Moldovei, pe care Romania in general – cel putin prin actualul ei presedinte – nu o considera un stat suveran si nici macar nu a trecut la recunoasterea granitei dintre Romania si Moldova, in ciuda faptului ca formal este vorba despre granita externa a UE”, a spus Kosacev, citat de Romania libera.

In contextul scandalului dipomatic, presedintele Traian Basescu a sustinut, dupa intalnirea cu premierul moldovean Vlad Filat, ca interesul Romaniei este ca Republica Moldova sa-si redobandeasca integritatea teritoriala, relateaza Evenimentul zilei. „Credem ca niciunui stat nu i se poate ocupa o parte din teritoriu”, a declarat Basescu.

Gandul remarca refuzul lui Basescu de a comenta afacerea spionilor: „Nu as discuta lucruri pe care le-a transat MAE”. Cotidianul trece in revista scandalul, amintind ca MAE l-a expulzat pe Anatoly Akopov, secretar I in cadrul Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti, lucru ce a provocat nemultumirea Moscovei, care a calificat gestul Bucurestilor drept neprietenesc si a avertizat ca partea romana va purta intreaga responsabilitate pentru consecinte. Comunicatul MAE rus vorbeste de „inveninarea intentionata a atmosferei in relatiile ruso-romane”, precizand: „Am avertizat Bucurestiul asupra unor astfel de actiuni, dar, aparent, acolo nu a prevalat bunul-simt”

Televiziunea publica rusa a difuzat un reportaj in care a afirmat ca serviciile speciale romanesti pot fi interesate in Rusia numai de o singura tema: prezenta trupelor de pacificare ruse in Transnistria, fata de care autoritatile de la Bucuresti si-au exprimat deschis nemultumirea, mai scrie Gandul. (S.A.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii