Femei made in USA care conduc lumea si barbatii   august 23rd, 2010

stiripeblog.wordpress.com

stiripeblog.wordpress.com

In actualul mandat la Casa Alba al presedintelui Obama femeile au fost promovate mai mult ca niciodata in functii importante, cum ar fi experte in domeniul nuclear, in contraspionaj, dar si in diplomatie. Potrivit unei analize a fenomenului aparuta in La Repubblica, acest lucru devenit obisnuit in State starneste admiratie sau chiar perplexitate in randul delegatiilor straine care trateaza cu americanii pe diferite subiecte.

De inteles, in context, uimirea unui general rus care, in rasetele celorlalti, a intrebat, retoric: „Cum se face ca ati adus atatea femei cu voi?” Intr-adevar, niciodata nu a fost o delegatie a SUA care sa cuprinda atatea fiice ale Evei: seful misiunii pentru controlul armamentului, Rone Gotmeller, adjunctul acesteia, Marcie Ries, negociatorul-sef, Ellen O. Tauscher. Pe de alta parte, Washington Post se intreaba daca nu cumva avem de-a face cu un fenomen intamplator, dar realitatea tinde sa contrazica ipoteza lansata de cotidianul care apare in capitala federala. Numai o simpla aducere aminte a personajelor care negociau pentru primul acord START de reducere a focoaselor nucleare ar permite enumerarea exclusiva a unor barbati. „Ce-i drept, unul si unul”, remarca ziaristul de la jurnalul italian de dreapta. „George Bush tatal cu gasca lui cow-boys, de o parte, Mihail Gorbaciov cu generalii lui incarcati de decoratii, de cealalta parte. Asta se intampla in anul 1991, parca a trecut un secol de atunci”.

Un „secol” care a durat doar 20 de ani

Abia cinci ani mai tarziu Bill Clinton o numea pe Madelein Albright in fruntea diplomatiei americane, o premiera in politica SUA. De atunci, a trebuit sa treaca alti zece ani pentru ca George W. Bush jr sa faca un „bis”, numirea Condoleezzei Rice in functia de Secretar de Stat fiind considerata de toata lumea ca o surpriza. Si de aici intrebarea care sta pe buzele tuturor: exista, oare, un efect numit Hillary Clinton in Departamentul de Stat? Potrivit unui sondaj efectuat de Women International Security, femeile ocupa cam 30 % din posturile disponibile la de la Departamentul de Stat si de la Pentagon. In schimb, in serviciile secrete e vorba de doar 13 % de reprezentante ale sexului frumos.

Nu exista un fenomen Hillary

A se vorbi despre un efect numit Hillary sau despre altul numit Obama ar fi total gresit. Totusi, presedintele este cel care a numit-o pe Susan Rice ambasador la ONU, la fel cum tot actualul sex al executivului american este cel care a numit-o ambasadoare la Roma pe Ertharin Cousin, cu scopul de a conduce principalele agentii care strang fonduri pentru combaterea saraciei. Dar, nimic nu s-a facut peste noapte. Iata principalele nume de femei care ocupa functii cheie in toate departamentele grele ale politicii SUA: Letitia A. Long, sefa spionajului satelitar, National Geospatian Intelligence Agency, Laura Holgate, personaj cheie in NSA, Agentia Nationala de Securitate, care regrupeaza toate celelalte agentii insarcinate cu strangerea de informatii, Laura Kennedy, ambasadoare la Conferinta pentru Dezarmare de la Geneva sau Karin Look, chiar cea care s-a ocupat de studiul dezarmarii nucleare a regimului Ghaddafi. „Eu cred ca femeile sunt mai bune in diplomatie pentru ca sunt pacifiste”, crede ea. In schimb, Laura Kennedy admira spiritul de echipa pe care-l au femeile. „Noi lucram impreuna. Barbatii sunt mai egoisti si se mananca intre ei”, crede membra celei mai celebre familii americane. „Facusem un pact cu sotul meu, si anume doar doi ani de job si ma apuc apoi de copii si de cratita”, isi aduce aminte Rose Gottemoeller. „Pe urma, chiar sotul meu a devenit fanul meu si a intrat si el in diplomatie. Cel mai simpatic lucru a fost cand mi-a aratat teoria politicianului Herbert wright care, in 1939, a lansat urmatoarea intrebare: Va putea oare, vreodata, o femeie, sa faca ceva in diplomatie?”

Octavian METONI

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii