REVISTA PRESEI POLITICE: Coada lui Seitan, orbirea lui Boc si tupeul lui Vladescu   august 26th, 2010

Foto: gdo.ro

Foto: gdo.ro

Brambureala guvernamentala care i-a impins pe sute de mii de romani sa se inghesuie la ghisee pentru a-si plati darile este principalul subiect politic din ziarele de joi.

Sub titlul „Seitan isi baga coada. Boc nu o vede. Vladescu ii cauta pe creatorii evazionisti”, Gandul rezuma bataia de joc la care a asistat o tara intreaga. Cosmarul cozilor de la casele de pensii, de la agentiile pentru ocuparea fortei de munca si de la casele de sanatate, unde oamenii s-au calcat in picioare sa-si depuna declaratiile pentru drepturile de autor si plata contributiilor la asigurarile sociale a fost ignorat de guvernanti. Romanilor speriati de amenzile de 5000 de lei, Seitan le-a transmis: „Puteti plati probabil si saptamana viitoare”. Boc s-a marginit sa nege evidenta: „Atata vreme cat situatia nu exista, este doar o afirmatie… „, iar Vladescu s-a gandit ca e un moment bun sa suspecteze presa de evaziune fiscala, relateaza Gandul.

Evenimentul zilei consemneaza reactia unor jurnalisti si a reprezentantilor societatii civile, care au indemnat populatia sa intre in greva fiscala. O petitie pe Internet prin care se solicita introducerea unei declaratii anuale, online, pentru plata acestor impozite, a fost semnata in numai cateva ore de 400 de persoane. „Domnule prim-ministru, ne declaram incapabili sa ne ridicam la nivelul guvernului pe care il conduceti. Cum nu putem schimba poporul, ar fi mai usor sa schimbam guvernul. Sau guvernul sa incerce sa coboare la nivelul nostru”, se mai arata in petitia citata de Evenimentul zilei.

Editorialul din Romania libera califica drept „amuzanta” declaratia ministrului Seitan ca „nu sunt cozi”. „Daca si-a facut planul sa incaseze bani in plus de la jumatate de milion de oameni, a anuntat regulile in penultima zi, iar in ultima zi <nu sunt cozi>, inseamna ca se indreapta spre un esec monumental. Sau ca nu si-a propus nici un moment sa incaseze bani”, comenteaza editorialistul Romaniei libere, care adauga: „Lasand la o parte logica defecta, situatia tocmai de pe masa Guvernului a plecat. Daca injuraturile contribuabililor si chiar cele ale functionarilor nu s-au intors acolo inseamna doar ca Guvernul a capatat un excelent filtru imunitar: anticorpul nesimtirii. Mai lipseste din poza doar presedintele, care sa spuna ca tonomatele au sarit sa-si apere privilegiile.”

Adevarul relateaza: „Beneficiarii veniturilor profesionale au retrait cosmarul cozilor comuniste: lungi, de 5-6 ore, in canicula si praf. Responsabili de haos, ministrii Boc, Seitan si Vladescu s-au facut ca nu le vad. Actorii, scriitorii, jurnalistii si persoanele fizice autorizate au fost trimisi la cozi de guvernanti pentru a plati contributiile pe drepturile de autor.” Reporterii ziarului au experimentat pe propria piele tratamentul administrat de Guvernul Boc: „Nu puteti plati. Declaratia nu are stampila”; „La acest ghiseu depun firmele, iar dumneavoastra sunteti persoane fizice. Urcati la etajul 2 si mergeti la una dintre cele trei camere”.

„Invalmaseala si panica create de un sistem plin de fisuri, o lege promulgata cu japca si implementata pe drum, mizand pe romanul care, prin natura lui, tasat si abrutizat, se va resemna. Pe ultima suta de metri, nu este clar ce documente trebuie depuse, la somaj nu se cunosc conturile in care ar urma sa intre banii, formularele au fost publicate tarziu, regulile privind depunerea declaratiilor pentru contributiile individuale la somaj, pensii si asigurari de sanatate sunt neclare si interpretate diferit chiar de functionarii din institutiile care gestioneaza pe muchie situatia”, descrie Jurnalul National haosul provocat de Guvern. (S.A.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii