REVISTA PRESEI POLITICE: Descifrarea povestii lui Lazaroiu   august 31st, 2010

Foto: Hotnews.ro

Foto: Hotnews.ro

Sarada electorala aruncata luni pe piata de consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a starnit interesul presei, care s-a straduit sa descifreze identitatea personajelor de basm care ar popula politica romaneasca in 2012.

Adevarul relateaza: „Desi pare o gluma, consilierul prezidential vorbeste pe blogary.ro despre crearea unei noi formatiuni politice careia ii rezerva rolul de Alba ca Zapada si care ar putea surclasa celelalte partide.” Lazaroiu  invoca rezultatele unui sondaj de opinie, potrivit caruia intentiile de vot ar fi distribuite astfel: 26%, 26%, 20%, 15%, 7%. Cu toate ca nu atribuie procentele, consilierul prezidential sugereaza ca ierarhia este PSD, PNL, Partidul Poporului ( formatiunea lui Dan Diaconescu), urmat de PDL cu 15%, continua ziarul. Comparand actorii politici ai prezentului cu Scufita Rosie, Fetita cu chibrituri, Mos Craciun sau Capra cu trei iezi, consilierul prezidential sugereaza faptul ca decredibilizarea actualilor lideri ar crea culoarul necesar pentru un nou partid, Alba ca Zapada, care s-ar putea plasa pe primul loc in alegerile viitoare cu 35%. “Daca va fi un singur partid dominant in 2012 atunci pot sa va garantez un singur lucru: nu va fi niciunul din cele pe care le stiti deja. Daca nu va fi un singur partid dominant, atunci vor fi trei. Si toate trei personaje de basm”, mai spune consilierul prezidential citat de Adevarul.

In plina fierbere politica si deruta generate de anuntata remaniere guvernamentala, consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu face scenarii de poveste, scrie si Gandul.  Cei interesati sunt pusi la grea incercare cand Lazaroiu descrie posibilele topuri electorale dupa 2012. Iata cele doua scenarii posibile, asa cum le vede sociologul de la Cotroceni:

ACUM (SCENARIUL 1)
• Scufita Rosie 26%,
• Fetita cu chibrituri 25%,
• Mos Craciun 23%
• Capra cu trei iezi 15%

IN 2012 (SCENARIUL 2)
• Alba ca Zapada 35%,
• Scufita Rosie 26%,
• Fetita cu chibrituri 12%,
• Mos Craciun 12%,
• Capra cu trei iezi 8%.

Desi e imposibil de stiut ce a fost in capul autorului, personajele ar putea fi identificate, cu o marja de eroare imposibil de stabilit, remarca ziarul.

Astfel, Scufita Rosie ar fi PSD (pentru culoarea rosie a partidului), Fetita cu chibrituri ar fi PNL (se pot gasi similitudini cu Crin Antonescu), Capra cu trei iezi – PDL (pentru curentele din partid) si Mos Craciun – Partidul Poporului (datorita puhoiului de promisiuni imposibil de indeplinit). In ceea ce-o priveste pe Alba ca Zapada, ar putea fi vorba de un nou partid, curat – dupa cum ii spune si numele.

Autorul nu iti permite sa te bucuri prea mult de senzatia ca ai deslusit intelesurile ascunse ale postarii, pentru ca, la final, vine cu o serie de intrebari cu adevarat incuietoare: „Acum intelegeti mai bine miscarile lui Crin Antonescu? Dar sloganul lui Victor Ponta: venim la guvernare dupa anticipate? Intelegeti de ce nu sunt (inca) motive de panica la PDL?”

Sebastian Lazaroiu are, totusi, un mesaj pentru cei care n-au inteles nimic: „Unele texte, cum e cel de fata, vor fi pentru initiati. Pentru neinitiati intotdeauna lucrurile se dezvaluie in timp. Asa ca nimeni nu trebuie sa dispere”, incheie Gandul subiectul.

Din scaunul de consilier prezidential, Sebastian Lazaroiu „revolutioneaza” scena politica a lui 2012 cu povestea lui Mos Craciun in rolul caruia l-a distribuit pe Dan Diaconescu cu al sau partid-televizor, traduce Evenimentul zilei ghicitorile lui Lazaroiu. Publicatia identifica personajele povestii in aceeasi maniera ca ziarul Gandul, venind in plus cu informatia ca nici un institut de sondare a opiniei publice nu si-a asumat datele invocate de consilierul prezidential. CURS, IRES, INSOMAR, CCSB, si IMAS au negat existenta vreunui sondaj cu acele rezultate. Singurul care a confirmat existenta unui sondaj recent, pentru PDL, dar nu a comentat datele furnizate de Lazaroiu este seful CSOP, Andrei Musetescu, relateaza Evenimentul zilei. (S.A.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii