REVISTA PRESEI POLITICE: Variantele remanierii   septembrie 1st, 2010

Foto: romanialibera.ro

Foto: romanialibera.ro

Febra remanierii Guvernului Boc, care a cuprins PDL, naveta liderilor democrat-liberali de la Palatul Victoria la Palatul Cotroceni, negocierile pentru inlocuitorii ministrilor care urmeaza sa fie schimbati, precum si planurile post-remaniere ale Opozitiei sunt cele mai importante subiecte politice din ziarele de miercuri.

Premierul Emil Boc cauta solutii pentru o remaniere guvernamentala care sa impace si partidul, si Cotrocenii, relateaza Gandul. Extrem de sensibil cu scurgerile de informatii, presedintele le-a impus liderilor PDL chemati la Presedintie sa-si tina gura pana miercuri, mai noteaza ziarul. Pe langa numele deja vehiculate pentru remaniere – Mihail Seitan de la Munca, Gabriel Sandu de la Comunicatii si Mihai Dumitru de la Agricultura -, era inca in discutie ramanerea la Finante a lui Sebastian Vladescu. Sustinut puternic de Basescu, Vladescu este de-a dreptul urat de parlamentari, in primul rand pentru refuzul acestuia de a pune oameni de partid la Finantele locale si la Vami. Apoi, era in discutie si plecarea unuia dintre „greii” Adriean Videanu sau Radu Berceanu, vazuta de Basescu drept un semnal ca partidul vrea sa scape de oamenii cu problemele de imagine sau criticabili. Surse din PDL spun ca Videanu ar putea sa plece din guvern si, drept compensatie, sa devina efectiv seful partidului, Boc urmand sa ramana presedintele PDL doar cu numele si sa se ocupe de guvern, noteaza Gandul.

In locul lui Berceanu, Seitan, Sandu si Dumitru, pe care ii asteapta remanierea, PDL vrea sa vina cu „fete noi”: parlamentari si actuali secretari de stat, sustine Evenimentul zilei.

Ziarul prezinta si o lista a inlocuitorilor, cu variantele de rigoare. Postul lui Seitan ar putea fi ocupat de deputatul Ioan Botis (sprijinit de Ioan Oltean) sau de Claudia Boghicevici, deputat de Arad, (sprijinita de Gheorghe Falca) sau de Gheorghe Barbu, care a mai detinut portofoliul in perioada 2004-2007. Minsterul Agriculturii ar reveni UNPR, urmand sa fie condus de Valeriu Steriu.
Pentru postul lui Berceanu ar avea sanse tot un om al lui Falca, Eusebiu Pistru, actual secretar de stat. Un alt nume avansat, ca avand sprijin din partea lui Videanu, ar fi Gheorghe Udriste, fost director in Primaria Capitalei. La Ministerul Comunicatiilor variantele sunt: secretarul de stat Marius Fecioru – cotat cu sanse mari pentru ca are in spate filiala lui George Scripcaru – si deputatul Wiliam Branza, cu sustinerea Elenei Udrea, mai scrie Evenimentul zilei.

Variantele publicate de Adevarul sunt diferite de cele avansate de Evenimentul zilei. Potrivit ziarului, ar urma sa fie schimbat si ministrul Educatiei, locul lui Funeriu urmand sa fie luat de Mircea Miclea, care a mai ocupat acest post in Guvernul Tariceanu. De asemenea, Sebastian Vladescu ar urma sa fie inlocuit la Finante cu Lucian Croitoru iar la Agricultura, pentru postul lui Dumitru ar fi in carti si Valeriu Tabara, pe langa Valeriu Steriu. Mihail Seitan ar putea fi inlocuit la Ministerul Muncii de catre doua personaje care au mai detinut acest portofoliu – Gheorghe Barbu sau Marian Sarbu.

Locul lui Gabriel Sandu la conducerea Ministerului Comunicatiilor ar putea fi luat de Raluca Turcan. Potrivit presei, sunt unii ministrii care au foarte multe sanse de a fi schimbati: ministrul Muncii, Mihai Seitan, cel al Finantelor, Sebastian Vladescu, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, dar si ministrul Apararii, Gabriel Oprea, sau cel al Comunicatiilor, Gabriel Sandu. Totodata, aripa Udrea, din care fac parte Sever Voinescu si Cristian Preda (critici constanti ai activitatii Guvernului), a cerut ca tripleta Blaga (Administratie si Interne) – Videanu (Economie) – Berceanu (Transporturi) sa fie retrasa din Executiv, relateaza Adevarul.

Social-democratii se arata dispusi sa colaboreze „punctual” cu PDL, daca actualul Guvern va fi inlocuit de un cabinet de serviciu care sa organizeze alegeri anticipate in 2011, scrie Romania libera. Principalul partid de opozitie deschide o portita pentru democrat-liberali, pe care i-ar vedea in postura de parteneri, dar doar pe anumite teme „de interes public”. Cel putin asta reiese din strategia parlamentara a PSD, adoptata ieri de senatorii si deputatii partidului, in perspectiva unei noi sesiuni legislative.

Mana intinsa de PSD catre partidul de la putere mascheaza si o incercare de a-i atrage pe parlamentarii PDL, si-asa destul de nemultumiti de prestatia Guvernului Boc, sa voteze motiunea de cenzura din octombrie. Asta, in cazul in care premierul si seful PDL nu va actiona suficient de repede si de satisfacator pe subiectul remanierii, care a incins recent spiritele din partid, comenteaza Romania libera.

Sesiunea parlamentara de toamna care incepe la 1 septembrie se anunta a fi una tensionata, puterea fiind amenintata cu o noua motiune de cenzura, dupa ce remanierea unor ministri va fi devenit fapt, noteaza Jurnalul national. Opozitia lasa totusi o luna intreaga Guvernului inainte de a declansa asaltul, PSD vorbind despre luna octombrie ca luna in care motiunea de cenzura va fi depusa si votata.
Este de asteptat, in perspectiva motiunii de cenzura, ca presiunea asupra parlamentarilor sa creasca, nefiind excluse plecari dinspre PDL spre independenti (cum au fost cazurile democrat-liberalilor Calin Potor sau Georgica Severin) sau dinspre independenti catre PSD sau PNL. Potrivit estimarilor PSD, Opozitia ar mai avea nevoie de 23 de parlamentari ai arcului guvernamental care sa voteze motiunea de cenzura, conducerea social-democratilor fiind mandatata explicit sa negocieze „individual” cu senatorii si cu deputatii pro-guvernamentali, relateaza Jurnalul national . (S.A.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii