Nastase se pune in pielea lui Basescu   septembrie 2nd, 2010

  

 

Foto: cgtache.ro

Foto: cgtache.ro

 

Intr-o foarte interesanta postare pe blogul personal,presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, refuza sa vorbeasca despre remaniere, explicand ca orice formula cu care s-ar veni in aceasta privinta „nu are relevanta cata vreme se pastreaza actuala directie de guvernare”. In schimb, arata politicianul, „ar fi interesant sa ne punem in pielea lui Traian Basescu, pentru a vedea ce optiuni are”. Pornind de la premiza ca seful statului are doar doua optiuni – mentinerea controlului asupra Guvernului si recucerirea celui exercitat asupra PDL, Nastase prezinta mai multe scenarii care, in opinia sa, ar putea fi luate in calcul.

 

Unul dintre ele, scrie Nastase, ar fi amanarea oricaror decizii si mentinerea status-quo-ului.

„Boc premier, alegeri interne amanate. Castigare de timp pentru impunerea unei alternative si transferul tuturor costurilor electorale pe Boc. Fara atacuri decisive si fara demobilizarea partidului. O varianta sigura, dar care nu rezolva inca nimic”, se arata pe blogul fostului premier.

O alta posibilitatea, luata in calcul de reprezentantul PSD, este pastrarea lui Boc, dar eliminarea unor „nume grele din Guvern”.

Nastase sustine inca ca scenariul depinde de convingerea celor pastrati sa nu se lupte pentru cei dispensati, iar fundamentale sunt voturile parlamentare din spatele celor eliminati.

„BVB nu poate fi dat cu totul la o parte, dar se poate sparge bucata cu bucata. Scenariul va trebui insotit de scandaluri legate de numele eliminate (scandaluri care vor fi munitie pentru presa, dar care, la fel ca scenariul 1, nu vor rezolva nimic)”, mai scrie Nastase.

Pe de alta parte, mult discutata remaniere ar putea lua forma „fara schimbari de nume, dar cu asumarea unor masuri noi si aparent spectaculoase”.

Potrivit lui Nastase, acest scenariu poate include si preluarea ca discurs a unor solutii vehiculate de PSD sau PNL, pentru a le discredita.

In plus, tot „acest scenariu poate fi insotit si de ideea ca anul viitor poate fi accesat un nou imprumut de la FMI, care sa acopere gaurile din prezent. Singura problema: un nou imprumut atat de rapid ar prabusi total economia, si singura sansa de a face ca populatia sa nu constientizeze inca gradul enorm de indatorare ar fi sa se forteze organizarea de anticipate pana in 2012”.

Ultima polibilitate luata in calcul de Adrian Nastase este „asteptarea motiunii de cenzura si inlocuirea lui Boc cu un guvern sustinut de aceeasi majoritate din prezent”.

Fostul premier spune ca Basescu ar putea folosi motiunea ca pretext, pentru a-l elimina pe Boc cu totul, apelandu-se fie la un tehnocrat,dupa modelul Croitoru, fie la numirea unui premier politic.

Varianta pasarii guvernarii catre PSD si PNL nu tine, din pacate, fiindca Basescu nu va accepta niciodata sa piarda legatura cu puterea (va folosi mereu argumentul ca va da puterea altor partide daca acestea continua reformele lui Boc, ceea ce este un nonsens). Se poate apela la un guvern de uniune nationala, cel putin ca propunere, dar daca PDL va propune aceiasi ministri in guvern (ceea ce va face) e imposibil ca PSD sau PNL sa accepte„, a mai scris Nastase pe pagina sa.

„Remanierea, ca si cum ai incerca sa machiezi un cadavru”

Nastase mai spune ca a vorbi acum despre remaniere, si a pune in aceasta ecuatie doar cateva nume, este ca si cum ai incerca sa machiezi un cadavru. El spune ca orice formula de remaniere cu care se vine nu are relevanta, cata vreme se pastreaza actuala directie de guvernare.

„Directia e gresita, iar majoritatea covarsitoare a populatiei crede asta. De vina nu e doar Guvernul Boc, dar acest Guvern e cel care a adancit criza si a accentuat-o cu toate deciziile gresite pe care le-a luat”, sustine Nastase.

Presedintele Consiliului Naţional al PSD mai scrie ca Traian Basescu vrea mentinerea controlului pe Guvern si, in acelasi timp, recucerirea controlului total asupra PDL, pentru a avea un instrument politic de incredere in spate.

Fostul premier afirma ca in paralel, Basescu are nevoie de reluarea ofensivei impotriva PSD si a unor nume din PSD, inclusiv prin relansarea DNA si a temei dosarelor.

„Basescu va continua colaborarea subterana cu PNL”

„Scopul: alternativa PSD, tot mai evidenta in sondaje, sa nu se impuna. Se vor stimula lupte interne, se vor lansa pe piata zvonuri privind diverse intelegeri intre actuala conducere a PSD si grupuri de la putere. Se vor face manipulari, se vor lansa capcane, cu scopul de a sparge unitatea actuala de la varful PSD, astfel incat partidul care pare singurul capabil sa ofere o alternativa serioasa sa isi incetineasca ascensiunea”, potrivit aceleiasi surse.

Pe de alta parte, Nastase spune ca Basescu „va continua si colaborarea subterana cu PNL”, iar intelegerile punctuale din Parlament sunt doar un prim pas in tentativa de a partidul de partea PDL.

In acest fel, Adrian Nastase considera ca liberalii vor fi instigati impotriva social-democratilor, pe toate palierele, in special pe filiera locala.

El spune ca miza acestei instigari o reprezinta blocarea parteneriatului din opozitie si crearea unor canale de dialog cu PDL.

„Din acest punct de vedere, eu nu voi exclude niciodata varianta ca parti din PNL sa fie tentate sa intre la guvernare alaturi de PDL”, mai scrie Nastase pe blog. (Andreea Stefan)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii