REVISTA PRESEI POLITICE: Remaniere fara sfarsit   septembrie 2nd, 2010

Foto: realitatea.net

Foto: realitatea.net

Odiseea remanierii guvernamentale a mai parcurs un capitol: intalnirea parlamentarilor PDL cu Boc si cabinetul sau, soldata cu pasarea problemei schimbarii ministrilor catre Colegiul Director de joi al democrat-liberalilor. Tergiversarea deciziilor in principalul partid aflat la putere, dar si reactia opozitiei la actuala stare de fapt sunt subiectele care tin paginile politice ale ziarelor de astazi.

Romania libera constata ca in cazul unei motiuni de cenzura castigatoare in octombrie, remanierea Cabinetului Boc ramane oricum fara efect. PSD si PNL au hotarat sa colaboreze la alcatuirea unui guvern de criza care va avea misiunea de a declansa alegeri anticipate, informeaza ziarul. Ponta a evitat sa spuna daca guvernul de tranzitie preconizat va cuprinde politicieni sau tehnocrati, in timp ce Antonescu a fost ceva mai concret, declarand ca premierul acestui cabinet de avarie ar trebui sa fie un independent. Cele doua partide nu au specificat insa data initierii motiunii de cenzura: „O sa semnam motiunea de cenzura cand avem cele mai mari sanse”, a spus Ponta.

In acelasi timp, parlamentarii democrat-liberali se adunau la marea sedinta, unde Emil Boc trebuie sa le prezinte evaluarea ministrilor, relateaza Romania libera, punand din nou pe tapet variantele de remaniere vehiculate la bursa zvonurilor din PDL.

Democrat-liberalii au hotarat miercuri seara, in urma unei sedinte la Palatul Parlamentului, prin vot, sa remanieze Guvernul Boc. Joi, in Colegiul Director al PDL se va decide care sunt ministrii care vor parasi guvernul, scrie evz.ro. Doua planuri se vehiculau inaintea raportului lui Boc: al parlamentarilor – sa puna tunurile pe Vladescu, si al premierului – remaniere soft sau demisia sa, dezvaluie ziarul. Motivele pentru care parlamentarii il asteptau la cotitura pe ministrul Finantelor merg de la greselile de comunicare pana la controalele ANAF-ului asupra propriilor primari. In orice varianta, intalnirea cu Boc nu le promitea parlamentarilor vreo mare influenta din partea lor in luarea deciziei, in ciuda eforturilor Robertei Anastase de a sustine contrariul, comenteaza Evenimentul zilei.

Pentru alesii PDL, primul gest, la reuniunea de aseara cu premierul Emil Boc, a fost sa primeasca niste chestionare, de doua pagini fiecare, in care erau invitati, sub protectia anonimatului sau asumat, daca doresc, sa evalueze activitatea fiecarui ministru in parte, relateaza Gandul. Chestionarele fusesera distribuite cu cateva ore inainte la grupul PDL din Senat, dar experimentul fusese un esec. Ca si alti colegi, Radu F. Alexandru a refuzat sa-l completeze, declarand ca i se pare „un gest superficial si irelevant”, adauga Gandul.

„Daca Boc a decis sa-si puna mandatul pe masa inseamna ca nu mai are suficienta autoritate asupra grupurilor parlamentare”, publica adevarul.ro declaratia analistului Cristian Parvulescu.

Pentru demiterea Cabinetului Boc s-au pronuntat sase democrat liberali, printre care Elena Udrea, Sever Voinescu, Catalin Croitoru, Sulfina Barbu si Raluca Turcan, in timp ce Roberta Anastase s-a abtinut alaturi de alti 11 colegi, mai noteaza adevarul.ro.

Intalnirea premierului cu grupurile parlamentare ale PDL nu a adus o clarificare in privinta numelor ministrilor care vor fi schimbati, dar a adus o certitudine: Emil Boc isi pastreaza functia, comenteaza si Jurnalul national. Premierul si ministrii sai, impreuna cu senatorii si deputatii partidului au stat inchisi in sala grupului PDL de la Camera Deputatilor timp de aproape patru ore si au reusit doar sa voteze ceea ce se hotarase de multa vreme: remanierea guvernamentala.

Parlamentarii n-au facut altceva decat terapie in grup, fiecare fiind liber sa-si exprime frustrarile. Deputatul Sever Voinescu i-a cerut chiar premierului sa-si depuna el insusi mandatul si a cerut sa fie alcatuit un Guvern nou.

La finalul sedintei, premierul Emil Boc a declarat ca el insusi a pus pe masa cele doua variante: depunerea mandatului sau, ceea ce inseamna demisia intregului Cabinet, sau continuarea activitatii sale ca prim-ministru cu un Guvern remaniat, relateaza Jurnalul National.
„Vom avea discutii in continuare in cadrul Colegiului Director, pentru a finaliza procesul de remaniere, potrivit Constitutiei, in urma consultarii dintre presedintele Romaniei si primul-ministru”, a lamurit Boc problema,  citat de acelasi ziar. (Sorin Avram)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii