Drama copiilor abandonati in centrele de plasament si condamnati la suferinta   septembrie 3rd, 2010

foto: news.softpedia-static.com

foto: news.softpedia-static.com

Situatia financiara dezastruoasa a multor familii din Iasi face victime in randul copiilor nevinovati, care sunt lasati sa traiasa in frig, mizerie si foamete. Numarul micutilor dati in grija statului, pentru ca parintii nu mai au bani sau pur si simplu nu mai pot sa-i intretina, a crescut alarmant in ultima perioada, noteaza Buna Ziua Iasi.

Conform datelor Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC),  140 minori au intrat in ultimele luni in centre de plasament, in regim de urgenta, din cauza ca parintii nu ii mai puteau intretine.

“Fata de anul trecut, doar in prima jumatate a acestui an, au fost primiti in centre de plasament, in regim de urgenta, 140 de copii. Situatia este foarte dificila si multe familii, din cauza saraciei crunte, nu-i mai pot hrani pe acestia si nu mai au cum sa le ofere conditii normale de locuit. Practic, ii abandoneaza si ii neglijeaza din aceste cauze si suntem nevoiti sa-i internam de urgenta in centre”, explica Tiberiu Bantas, purtatorul de cuvant al DGASPC.

Foamete si inghet

Fenomenul abandonului ar putea lua amploare odata cu venirea iernii, cand cei mai multi ieseni isi pierd slujbele sezoniere pe care le aveau in timpul verii.

“Situatia va fi tragica atunci cand va veni sezonul rece.Acum, de bine de rau, mai pot gasi cate ceva sa manance sau sa se adaposteasca. La iarna, cand se vor scumpi alimentele, frigul va veni, totul se va putea transforma intr-un fenomen de mare amploare, care nu va mai putea fi stapanit. In plus, multi din cei care primeau ajutor social il vor pierde si atunci nu vor mai putea sa asigure familiei nici macar minimul necesar de trai. Deja centrele de plasament functioneaza la capacitate maxima si, daca situatia nu se va schimba, totul poate deveni foarte grav”, avertizeaza  Tiberiu Bantas.

In momentul de fata toate centrele de plasament din judet sunt ocupate intr-o proportie de 100%, ceea ce inseamna ca nu mai pot fi primiti alti copii.

Moartea da tarcoale

In centrele de plasament sunt si copii paralizati sau care au malformatii congenitale si care necesita o ingrijire permanenta. Soarta acestora este pusa sub semnul intrebarii datorita numarului tot mai mic al personalului medical. Asistentii care se mai afla in centrele de plasament sunt prea putini pentru a asigura ingrijirea corespunzatoare a micutilor. Asta deoarece cadrele medicale fie au fost date afara in urma restructurarilor, fie au ales sa plece in strainatate pentru a munci.

“Ganditi-va ca sunt copii cu probleme grave de sanatate, cu paralizie sau malformatii congenitale grave. Acestia necesita o ingrijire permanenta si, in cele mai multe situatii, un singur asistent ingrijeste si cate zece asemenea persoane. Aici, lucrurile sunt grave, multi dintre cei abandonati mor din cauza gravelor probleme de sanatate pe care le au”, trage un semnal de alarma purtatorul de cuvant al DGASPC.

C.A.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii