REVISTA PRESEI POLITICE: Sase ministri pentru Guvernul Boc 5   septembrie 3rd, 2010

Foto: ghidulbacaului.ro

Foto: ghidulbacaului.ro

Toate ziarele de vineri relateaza pe larg cum s-a mosit Guvernul Boc 5, cum a tras Emil, cum a impins Traian, ce manevre au mai facut diversele tabere din PDL si ce hram poarta proaspetii nominalizati pentru portofoliile lasate vacante de Berceanu, Videanu, Vladescu, Seitan, Sandu si Dumitru.

Tensiunile interne acumulate in ultima vreme in PDL au rabufnit ieri intr-un conflict deschis, scrie Romania libera. Daca initial Emil Boc era decis sa schimbe doar doi-trei ministri fara sustinere puternica in partid, in final el s-a vazut nevoit sa accepte o remaniere mai ampla. Demiterea unor ministri nepopulari si aplanarea temporara a conflictului intern nu garanteaza insa ca noul Guvern Boc va supravietui unei viitoare motiuni de cenzura a opozitiei, comenteaza ziarul.

Un nucleu de apropiati ai presedintelui Basescu a reusit sa impuna plecarea din Guvern a doi ministri importanti din garda veche a partidului: Radu Berceanu si Adriean Videanu, constata Romania libera.

„Ingropati partidul! De acum incolo va descurcati singuri!”, i-ar fi spus Traian Basescu premierului, reprosandu-i ca printre cei nominalizati initial pentru remaniere nu se regasesc si grei ai partidului. In replica, Boc ar fi spus ca Berceanu si Videanu se bucura de sustinerea partidului in teritoriu. Surse oficiale au declarat RL ca presedintele ar fi fost extrem de deranjat de remanierea lui Vladescu, pe care l-a sustinut in perioada mandatului. „Partidul vrea asa”, s-ar fi aparat premierul. La finalul intrevederii, sursele citate au declarat: „Presedintele e foarte, foarte nervos. Probabil va da guvernarea opozitiei”.

Evenimentul zilei prezinta sec lista cu propunerile de ministri ale lui Boc: Ioan Botis (Munca), Valerian Vreme (Comunicatii), Gheorghe Ialomitianu (Finante), Valeriu Tabara (Agricultura), Ion Ariton (Economie) si Anca Boagiu (Transporturi) preiau stafeta de la Mihai Seitan, Gabriel Sandu, Sebastian Vladescu, Mihail Dumitru, Adriean Videanu, respectiv Radu Berceanu. Colegiul Director al PDL a dezbatut si oportunitatea depunerii mandatului de catre Emil Boc, dar premierul ramane in functie, noteaza Evenimentul zilei, care prezinta si scurte CV-uri ale candidatilor la fotoliile ministeriale:

– Gheorghe Ialomitianu, doctor in contabilitate, vicepresedinte al Comisiei de buget-finante. A criticat ordonanta de urgenta privind drepturile de autor. Sustinator al aplicarii impozitarii progresive, al compensarii datoriilor intre stat si firme, al reducerii TVA pentru alimentele consumate in pensiuni, cabane si hoteluri, precum si al ideii de a acorda plati compensatorii angajatilor CFR care vor fi concediati.

– Valeriu Tabara, doctor in Agronomie si profesor universitar, presedintele Comisiei de agricultura din Camera Deputatilor. A mai fost ministru al Agriculturii in perioada 1994-1996 in Guvernul Vacaroiu.

– Ioan Botis, fost viceprimar de Bistrita intre 2001 si 2004, pe vremea cand era in PSD. Din 2008 este deputat PDL de Bistrita. De profesie inginer.

– Valerian Vreme, parlamentar de Bacau si vicepresedinte al Comisiei pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor din Camera Deputatilor.

– Ion Ariton, fost prefect de Sibiu, este senator de Sibiu, membru al Comisiei pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital din Senatul Romaniei. Economist de profesie.

– Anca Boagiu, de profesie inginer hidrotehnician, este vicepresedinte al Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului Romaniei. A fost aleasa senator in circumscriptia electorala nr.42 Bucuresti.

Gandul merge un pic mai departe cu CV-urile nominalizatilor, aratand si ai cui sunt ei de fapt:

– Valeriu Tabara – un apropiat al lui Constantin Ostaficiuc – presedintele filialei democrat-liberale Timis, impus la sefia organizatiei chiar de Emil Boc

– Anca Boagiu, apropiata de presedintele Traian Basescu. La 32 de ani a fost cel mai tanar ministru al Romaniei dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial si, in acelasi timp, prima femeie ministru al Transporturilor

– Ioan Nelu Botis – apropiat al vicepresedintelui PDL Ioan Oltean. Singurul lucru care il recomanda pentru portofoliul Muncii este faptul ca 4 ani a detinut pozitia de director executiv al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Bistrita – Nasaud.

– Ion Ariton – apropiat al lui Vasile Blaga. A fost implicat, acum 8 ani, intr-un scandal monstru, cand a era director comercial la Petrom, sucursala Sibiu. Afost cercetat intr-un dosar in care, dupa 2 ani, justitia a dispus neinceperea urmaririi penale. In gestiunea Petrom Sibiu a fost descoperita o gaura de 10 miliarde de lei vechi, la sfarsitul lunii ianuarie 2002, in urma unui inventar de predare-primire declansat de moartea subita a gestionarului-sef. Ion Ariton a primit o penalizare de 10% din salariu si s-a solicitat o ancheta a politiei.

– Gheorghe Ialomitianu – apropiat al vicepresedintelui PDL George Scripcaru, seful organizatiei judetene Brasov.

– Valerian Vreme – este venit pe filiera PLD, fiind un apropiat al lui Theodor Stolojan.

Premierul ii anuntase pe Sebastian Vladescu, Mihail Dumitru si Mihai Seitan ca trebuie sa plece acasa, inainte de sedinta Colegiului Director, relateaza Adevarul. Greii PDL Adriean Videanu si Radu Berceanu au constituit „surpriza”, in conditiile in care, desi nu se aflau pe lista lui Boc, au facut singuri pasul inapoi din guvern. Si ministrul Comunicatiilor, Gabriel Sandu, a cerut sa parasesca Executivul.

In spatele usilor inchise, ministrul Radu Berceanu a sustinut un discurs prin care isi lua „adio” de la Guvern, multumindu-le colegilor si facand apel la unitatea partidului.

Surse politice au declarat pentru Adevarul ca Berceanu a fost primit cu aplauze de colegii sai din Colegiul Director.  El s-a declarat „tradat” de Emil Boc.

Si ministrul Economiei, Adriean Videanu, care detine si functia de prim-vicepresedinte al partidului, a cerut sa fie remaniat. „Nu sunteti pe lista mea, dar daca voi vreti…”, le-ar fi replicat premierul Emil Boc, potrivit unor surse participante la sedinta. „I-am cerut sa ma lase sa ma ocup de partid”, a declarat Videanu. De la dezbaterile din partid a lipsit insa celalalt membru al tripletei, respectiv ministrul Administratiei, Vasile Blaga, care se afla intr-o deplasare in strainatate.

Jurnalul National arunca o privire in declaratiile de avere ale nominalizatilor pentru cele sase ministere:
Ion Ariton detine o cota de parte de 50% dintr-un apartament, o casa de vacanta si o casa de locuit in Sibiu, precum si un autoturism Mercedes cumparat in anul 2008. Ariton poseda si 477.985 de actiuni la S.C. Carpatica S.A., cu o valoare nominala de 0,9 lei pe actiune. El are datorii de 30.000 de euro la doua persoane fizice, contractate in anul 2009 si scadente in 2011. Ion Ariton a obtinut in ultimul an fiscal venituri de 74.473 lei in calitate de senator si 3.022 lei in calitate de prefect. De asemenea, sotia sa a obtinut, in calitate de medic de familie, 55.969 de lei.

Anca Boagiu are un autoturism Seat. Ea mai declara bijuterii de aur achizitionate sau mostenite din 1968 pana in prezent, tacamuri, vase, vaze, rame de icoane mostenite in 1995, si obiecte de arta si cult din 1995. Boagiu are o casa in Bucuresti, achizitionata in 2001 si un apartament la Constanta, achizitionat in 2004.Vicepresedintele Senatului are o datorie de 40.000 de euro contractata in 2007 si scadenta in 2027 la o persoana fizica, precum si o datorie la Alpha Bank, scadenta in 2038, in valoare de 288.660 lei.

Valeriu Tabara are doua terenuri intravilane in judetul Timis, insumand 4.400 de metri patrati, potrivit declaratiei de avere din iunie 2010. Deputatul are doua case de locuit, in Remetea Mare – Timis si in Timisoara, are un autoturism Renault Megane. Tabara are, de asemenea, doua conturi, la doua banci, de 108.500 euro. Tabara are un credit la BRD, de 50.000 de euro, scadent in 2017.

Ioan Botis are un teren intravilan de 1929 metri patrati in judetul Cluj, o casa de 390 metri patrati si un spatiu comercial de 836 metri patrati, ambele in Bistrita. Conform documentului, el are tablouri in valoare de 3000 de euro si un imprumut bancar de 50.000 euro, contractat in 2006 si scadent in 2020.
Valerian Vreme are trei terenuri in Onesti precum si doua apartamente, doua spatii comerciale si o casa de locuit in acelasi oras. Are, de asemenea, un apartament in Bacau. Are doua credite bancare scadente anul acesta.

Gheorghe Ialomitianu are 6 terenuri intravilane in Sacele, Sambata de Sus, Bran, Brasov si Prejmer, un apartament si doua case de locuit, patru taboluri in valoare de 37.700 lei si un card BCR cu un sold de 19.169 lei. In ultimul an fiscal Ialomitianu a realizat venituri de 90.000 lei din activitatea de deputat si de conf. univ dr la Universitatea Transilvania din Brasov. Sotia sa, Liliana Ialomiteanu, a realizat venituri anuale de 90.252 lei.

Dupa ce miercuri seara Emil Boc a mimat consultarea cu parlamentarii PDL timp de patru ore pe tema schimbarii ministrilor neperformanti, lucrurile au fost lamurite joi-dimineata intr-o intalnire la Cotroceni cu Traian Basescu, pentru ca dupa-amiaza, in sedinta Colegiului Director al PDL, schimbarile de ministri sa fie batute in cuie, rezuma Jurnalul National chinurile facerii Guvernului Boc 5.

Ziarul prezinta si reactiile Opozitiei la remaniere: PNL considera, intr-un comunicat, ca operatia executata de Boc nu are nici o legatura cu interesele romanilor, iar abordarea chestiunii este „specifica unui clan mafiot”; Liderul PSD Victor Ponta a declarat: „in primul rand, e vorba doar de o rafuiala intre gastile din PDL, la care, bineinteles, a participat si seful gastilor, presedintele Traian Basescu. Vestea proasta pentru romani este ca nu s-a gandit nimeni la ei cand s-au facut aceste schimbari, vestea buna este ca cel putin cativa dintre marii corupti nu mai sunt chiar direct la butoane, ci se retrag la partid”.

Sorin Avram

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii