Trucuri pentru parinti: Cum facem copilul sa nu mai planga la gradinita   septembrie 3rd, 2010

Foto: babyonline.ro

Foto: babyonline.ro

Posesivitatea exagerata a mamelor, agresivitatea colegilor sau teama de esec sunt doar cateva dintre motivele care pot provoca fobia fata de o colectivitate. In timp ce pentru unii gradinita este un loc de distractie, pentru alti copii aceasta poate fi un cosmar. Afla mai multe despre cum se poate trata repulsia celor mici fata de gradinita sau scoala.

Teama de a fi separat de parinti, frica de educatori si profesori ori de socializare pot avea repercusiuni pe termen lung asupra performantelor de comunicare. Multi dintre copiii cu astfel de tulburari au un istoric anterior de anxietate sau depresie. „Copiii care nu au fost obisnuiti cu colectivitatea, cei care nu au parcurs etapele pregatirii la gradinita, cei care nu au fost initiati in a depune efort si care brusc sunt determinati sa-si schimbe modul de viata pot trai schimbarea ca pe o trauma”, spune psihoterapeutul Keren Rosner, citat de evz.ro.

Manifestarile copiilor pot fi variate: plang in fiecare dimineata inainte de a pleca la scoala sau la gradinita, au subit tot felul de simptome fizice, de la dureri de cap si de stomac pana la voma, tremur, manifestari violente de refuz.

Parintii saa rudele copilului ii pot oferi acestuia ajutorul de care are nevoie, inainte de a fi prea tarziu. Ei trebuie sa asculte cu rabdare temerile copilului legate de mersul la scoala, intrucat unele dintre motive pot fi legate de comportamentul agresiv al altor colegi, teama de esec si de concurenta. Planificarea atenta a orarului copilului astfel incat sa nu mai intarzie poate fi o solutie. Uneori, poate fi nevoie ca altcineva in afara de parinti sa duca la scoala copilul. In plus, parintii trebuie sa-l asigure pe copil ca ei vor fi acasa la intoarcerea lui sau ca la serviciu vor face numai lucruri plictisitoare cat timp este el plecat. Copilul trebuie sa fie luat la timp de la scoala pentru a nu crede ca a fost uitat sau parasit.

In cazuri mai grave, se poate apela la o terapie medicamentoasa, insa aceasta este indicata pentru reducerea anxietatii, depresiei sau atacurilor de panica traite acut de copilul cu fobie.

A.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii