REVISTA PRESEI POLITICE: Planurile ministrilor si manevrele presedintelui   septembrie 6th, 2010

Foto: ziare.com

Foto: ziare.com

Urmarile imediate ale remanierii de partid si de stat, precum si consecintele pe termen lung ale schimbarii celor sase ministri, proiectele noilor membri ai Guvernului, freamatul taberelor din PDL, toate la un loc creioneaza tabloul politic al momentului in ziarele de luni.

Evenimentul zilei inventariaza prioritatile noilor ministri, remarcand ca nici unul nu va avea viata usoara in perioada urmatoare. Ialomitianu va trebui ca, in scurt timp, sa finalizeze legea bugetului pentru anul viitor, Botis va avea de lucru cu modificarea Codului Muncii si cu aprobarea legii pensiilor si celei a salarizarii unitare iar Boagiu trebuie sa restructureze companiile feroviare si sa gaseasca bani de autostrazi. Tabara a declarat ca vrea sa schimbe sistemul de subventii din agricultura, Ariton are de infiintat colosi energetici, de revitalizat exporturile, iar Vreme e presat sa finalizeze sistemul on-line de depunere si plata a contributiilor sociale.

Gandul prezinta un amplu interviu cu proaspat numitul ministru de Finante. Gheorghe Ialomitianu promite ca va intari disciplina Fiscala si va executa firmele care nu-si platesc datoriile, chiar daca ar fi vorba de firma sotiei sale. Ialomitianu vorbeste despre modificarea Codului Fiscal, imprumutul de la FMI sau relatia sa cu presa.

„Toti care am fost numiti ministri nu avem vreo perioada de gratie, timp de acomodare, acomodarea trebuie sa fie foarte rapida, trebuie sa luam lucrurile din mers”, s-a plans Ialomitianu.

Fostii ministri Sebastian Vladescu, de la Finante, si Mihai Seitan, de la Munca, au lasat dupa remaniere un nou proiect de Cod Fiscal care aduce si mai multe taxe pentru romani, scrie Adevarul. Cei mai afectati de prevederile care ar urma sa intre in vigoare de la inceputul lui 2011 sunt romanii care obtin venituri din activitati independente. Ei vor plati contributii duble, arata ziarul. Noii ministri ai Muncii si Finantelor sustin ca modificarile la Codul Fiscal vor fi discutate miercuri in sedinta de Guvern. Daca Ioan-Nelu Botis (Munca) ar opta pentru dublarea contributiilor in cazul drepturilor de autor, colegul sau de la Finante, Gheorghe Ialomitianu, a refuzat sa se pronunte.

Oamenii lui Traian Basescu din PDL, reuniti in jurul Elenei Udrea, al „intelectualilor” si al gruparii baronilor afiliati, se pregatesc sa se mute la un alt partid, „undeva prin primavara”, au declarat pentru Jurnalul National surse din conducerea democrat-liberalilor.

Toate miscarile din ultima saptamana arata ca aripa Udrea – Basescu testeaza piata pentru o astfel de manevra, in acest mod explicandu-se lansarea de consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a teoriei criptate conform careia partidul Albei-ca-Zapada va castiga urmatoarele alegeri, noteaza publicatia.

Fojgaiala din PDL este un subiect important si in Romania libera: Adriean Videanu va ataca cel mai probabil presedintia PDL, Radu Berceanu o va inlocui pe Anca Boagiu la Senat, iar parlamentarii partidului isi vor disputa ambitiile politice in umbra, in perspectiva alegerilor interne si/sau a unei noi remanieri, comenteaza ziarul.

„In cele doua intalniri, frustrarile s-au eliberat, opiniile au fost argumentate fara retineri, lucrurile s-au spus pana la capat. Putem merge mai usor inainte si in ceea ce priveste guvernarea si in ceea ce priveste organizarea si activitatea partidului”, este citata Elena Udrea, intr-o postare pe blog. Desi, aparent, remanierea celor sase ministri calmeaza spiritele in PDL, lupta pentru putere abia a inceput. Principala tinta: conducerea partidului din Modrogan, noteaza Romania libera. (Sorin Avram)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii