REVISTA PRESEI ECONOMICE: Romania se ingroapa in datorii. Cea mai mare afacere din Romania primeste “ok-ul” pentru listare   septembrie 7th, 2010

newspapers_Full1 [1600x1200]

Ziarele de astazi dezbat declaratia presedintelui Traian Basescu, potrivit caruia tara noastra va avea nevoie de un nou acord cu FMI in perioada urmatoare, confirmand astfel cele mai pesimiste estimari cu privire la afundarea in datorii a economiei romanesti. Un alt subiect importand dezbatut de ziare este aprobarea companiei Franklin Templeton ca administrator al Fondului Proprietatea (FP).

Ziarul Financiar scrie ca in pofida promisiunilor Guvernului si ale BNR ca sunt bani pentru rambursarea creditului enorm de 20 mld. euro, parafat in martie 2009, datoriile facute nu pot fi platite decat prin alte datorii. Presedintele Romaniei Traian Basescu a anunţat ieri ca in luna octombrie va fi discutata continuarea acordului cu FMI. ZF mai arata ca datoria publica a Romaniei s-a triplat in ultimii 10 ani, ajungand la nivelul alarmant de 42,6 mld. euro.

Financiarul critica in special guvernul Boc, spunand ca aceasta nu a fost in stare sa elaboreze nici macar un singur plan de relansare economica, motiv pentru care s-a ajuns la situatia actuala. De asemenea, cotidianul se intreaba cati din noii bani de la FMI chiar vor ajunge in economia reala. In articol sunt prezentate parerile mai multor reprezentanti ai patronatelor care sustin ca noile imprumuturi sunt absolut necesare, avand in vedere lipsa actuala de lichiditati.

Adevarul scrie despre cum Romania a ajuns sa fie o tara “datoare vanduta”. Anul viitor statul va trebui sa faca rost de aproape 13 mld. euro: bancile asteapta rambursarea unor imprumuturi anterioare de peste 6 mld. euro, in vreme ce tinta de deficit bugetar este de 4,4% din PIB, ceea ce presupune ca statul are de finantat, alte aproximativ 6 mld. euro.

Adunarea Generala a Actionarilor de la Fondul Proprietatea este considerata de Ziarul Financiar ca un eveniment istoric atat pentru Bursa de la Bucuresti, cat si pentru economia romaneasca in general, avand in vedere ca FP reprezinta cea mai mare afacere din tara. Ziarul se concentreaza pe evenimentele petrecute la intalnirea de ieri, reactiile micilor investitori, preturile pe care acestia le-ar vrea pentru actiunile detinute, dar si pe afirmatiile facute de Mark Mobius, seful de la Franklin Templeton.

De cealalta parte, Financiarul evidentiaza o posibila prapastie intre imaginea pe care noul administrator o are fata de actio­narii Fondului, multi dintre ei cu varste inain­tate, si cunostintele despre investitii ale acestora, care probabil nu sunt la fel de avansate precum ale actionarilor de pe pietele mai dezvoltate, unde grupul Franklin Templeton este prezent. Printre altele, Mobius a indicat si propriul cont de Twitter pentru cei care doresc sa afle informatii supli­mentare, insa o parte a actionarilor, unii dintre ei veniti in baston la Adunarea Generala, nu intelegeau foarte clar nici cum se va face listarea Fondului. (07:45)

I.S.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii