REVISTA PRESEI POLITICE: Guvernul de criza al Opozitiei   septembrie 7th, 2010

Foto: realitatea.net

Foto: realitatea.net

Negocierile PSD-PNL pentru formarea unui guvern care sa fie instalat dupa adoptarea motiunii de cenzura sunt descrise pe larg de toate ziarele de marti.

Gandul relateaza ca social-democratii pastreaza cu strasnicie secretul nominalizarii viitorilor ministri. Victor Ponta, Miron Mitrea si Ilie Sarbu, la unison, au declarat ca este mult prea devreme pentru a fi abordat un astfel de subiect. „Ar fi o prostie. Ce sa fac, sa vand blana ursului din padure?”, a spus Ponta. Legat de o eventuala restructurare a guvernului, Victor Ponta a mentionat ca o astfel de masura ar fi posibila: „Dar nu in minus, in sensul reducerii numarului de ministere, ci, eventual, in plus. Evident cu reducerea numarului celor care vor lucra, efectiv, in ministere. Acum, fiecare ministru are 70 de lucruri de facut, iar raspunderea este aruncata in spatele directorilor si secretarilor de stat. „

Romania libera scrie ca liberalii merg tot pe varianta de acum un an: Klaus Iohannis premier. Pe de alta parte, Crin Antonescu a precizat ca nu stie in acest moment daca Iohannis ar accepta o noua nominalizare. „Deocamdata, noi avem de parcurs un calendar de discutii. Primul element important este, cred, acela de a stabili un set de masuri imediate si urgente pe care Guvernul respectiv, daca vom ajunge acolo, le are de luat. (…) Vom propune in primul rand sa reparam cele mai grave lucruri pe care le-a facut din punct de vedere economic Guvernul Boc, revenirea TVA la 19% si chiar scaderea sa la produsele de baza si constructii la 5%, revenirea salariilor bugetarilor acolo unde au fost, cu abrogarea imediata si cer inca o data Guvernului abrogarea impozitului minim, impozitului forfetar”, a spus Crin Antonescu.

Evenimentul zilei reda si el declaratia lui Antonescu in favoarea numirii ca premier a lui Iohannis: „N-am luat in partid o decizie, dar, din punctul meu de vedere, da, in mod categoric, Klaus Iohannis este o varaianta care poate fi discutata. Cata vreme nu apare cineva, din PSD sau din alta parte, care sa-mi aduca un argument pentru care asemenea formula nu ar mai fi de discutat, nu vad de ce n-am discuta-o”, a spus liderul PNL.

Adevarul vine cu alte detalii de la intalnire: secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a precizat ca PSD, PC si PNL vor incheia un protocol de colaborare, care va contine masurile guvernului anticriza, durata de sase luni a mandatului si numele viitorului premier. In document nu se va mentiona insa explicit ca prim-ministrul va demisiona la sfarsitul celor sase luni. „Speram ca pana la sfarsitul lunii sa putem incheia acest protocol”, a adaugat Dragnea. Masurile pe care le are in vedere Opozitia vor fi discutate in cadrul unei comisii special constituite, din care vor face parte Constantin Nita (PSD), Varujan Vosganian (PNL) si Maria Grapini (PC).

Realizarea planurilor PNL si PSD depinde, insa, de conturarea unei majoritati parlamentare. La acest capitol, lucrurile sunt inca neclare: social-democratii le-au spus liberalilor ca ar fi in tratative „avansate” cu mai multi parlamentari PDL si ca exista sanse pentru trecerea motiunii de cenzura. Liberalii se arata sceptici fata de aceste afirmatii ale social-democratilor, noteaza ziarul.

PSD si PNL vor sa anunte numele premierului pe care l-ar vrea drept sef al unui guvern „de criza” inaintea depunerii motiunii de cenzura, adica pana la jumatatea lunii octombrie, relateaza Jurnalul national.

Liderii PSD nu au anuntat in mod clar daca il mai vor pe Iohannis prim-ministru, dar presedintele PSD a renuntat sa mai sustina, cel putin in ultima saptamana, ca postul de prim-ministru ar trebui sa revina PSD, mai scrie publicatia. Doar secretarul general al PSD a precizat ieri ca „problema premierului o vom discuta la momentul oportun”. (Sorin Avram)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii