REVISTA PRESEI POLITICE: Razboiul presedintelui cu ticalosii care au marit pensiile   septembrie 8th, 2010

Foto: agentia.org

Aflat in vizita de lucru prin Moldova distrusa de inundatii, presedintele a identificat la repezeala vinovatii care au bagat Romania la apa: „ticalosii care au cumparat voturi pacalindu-i pe pensionari ca le pot dubla pensiile”. In graba de a arunca povara crizei in carca PNL, PSD si a presei, Basescu a pierdut din vedere ca si exponentii partidului sau de suflet s-au dedulcit prin 2008 la promisiuni electorale cu mariri de pensii.

Jurnalul national relateaza cum a infierat seful statului atacul la adresa sistemului de pensii, oferind totodata si solutiile de redresare. „Un deficit de 3,6 miliarde de euro nu este joaca”, a evaluat Basescu paguba, adaugand: „Aducem bani din alta parte. Vedem. Variantele sunt multe”. „Cand aplaudati cand se cumparau voturi cu dublarea pensiilor vinovat era presedintele, ca nu vrea marirea pensiilor, cand spuneam ca nu este sustenabila”, a reprosat Basescu. Intrebat daca se refera la reprezentantii PSD, presedintele a spus ca nu se refera numai la PSD, pentru ca social-democratii doar au sustinut in Parlament dublarea pensiilor. La remarca unui jurnalist ca PNL a pierdut alegerile, Basescu a spus: „Nu suficient fata de ticalosiile facute cu bugetul tarii in 2007 si 2008”.

Evenimentul zilei expediaza in cateva fraze subiectul, consemnand sec declaratiile prezidentiale. Ziarul mai noteaza ca vorbele lui Basescu de dupa intalnirea cu seful misiunii de evaluare a FMI in Romania au fost rastalmacite: nu situatia Romaniei e dezastruoasa, ci doar a bugetului de pensii.

Chiar daca presedintele nu a putut oferi nume de „ticalosi”, unul dintre recent investitii membri ai Cabinetului, mai exact chiar ministrul Muncii, Ioan Nelu Botis, s-a autodenuntat, fara sa vrea, chiar prin intermediul site-ului sau, relateaza Gandul. Mai exact, printre principalele masuri promovate de Botis, pentru a fi ales pentru un loc in Parlament in anul 2008 s-au numarat majorarile de pensii. Potrivit programului sau legislativ de acum doi ani, care poate fi citit la adresa www.ioannelubotis.ro, democrat-liberalul promitea „cresterea pensiilor pana la un prag minim de 850 lei/luna”, dar si „cresterea graduala (tot a pensiilor- n.r.) astfel incat in 2012 pensia sociala sa ajunga la 305 euro/luna”. Propunerile sale au primit girul electoratului din Bistrita-Nasaud, care l-a si trimis in Legislativ ca deputat.

Presedintele nu s-a pronuntat asupra solutiei spre care s-ar putea indrepta Executivul pentru a echilibra bugetul fondului de pensii si al asigurarilor sociale, comenteaza Adevarul, care aminteste, totusi,  ca seful statului a declarat la intalnirea de luni cu reprezentantii FMI ca in luna octombrie va trebui analizata posibilitatea discutarii unui nou acord cu Fondul.

Romania libera publica si ea declaratiile de la Dornesti ale lui Basescu, care e de parere ca problema nu sta in capacitatea noilor ministri de a colecta mai mult la fondul de pensii: „Nu este vorba despre colectare, ci despre resurse financiare”. Ziarul aminteste declaratiile din ultima vreme ale presedintelui pe marginea deficitului fondului de pensii, de 3,6 miliarde de euro, „ceea ce inseamna valoarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda”. (Sorin Avram)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii