REVISTA PRESEI POLITICE: Mica istorie a marelui caz Vintu. Implicarea lui Basescu   septembrie 10th, 2010

Foto: adevarul.ro

Ziarele de vineri intorc pe toate fetele cazul Sorin Ovidiu Vantu, de la prezentarea detaliata a filmului retinerii miliardarului – pentru finantarea lui Nicolae Popa, fostul director Gelsor, condamnat in dosarul FNI -, pana la amestecul presedintelui Basescu in afacere.

Evenimentul zilei relateaza, citandu-l pe Robert Turcescu, ca presedintele Indoneziei a semnat documentul de extradare a lui Nicolae Popa, informatie confirmata ulterior de Ministerul Justitiei.
„Hopul cel mare” in acest dosar, respectiv semnarea acestui decret de extradare, a fost trecut, scrie EVZ. Decizia presedintelui Indoneziei vine – coincidenta sau nu – pe fundalul retinerii lui Sorin Ovidiu Vintu de catre procurorii Parchetului General. „Chestiunile nu sunt simple. Procedurile au durat destul de mult, cu traducerea si interpretarea unor documente. Acum, si pentru procurori este mai mult confort. Ar fi dificila o arestarea a lui Vintu, in timp ce Popa se afla intr-o inchisoare din Jakarta, iar extradarea sa nedefinitivata”, a declarat Turcescu.

„Fugarul Nicolae Popa a primit la Jakarta cateva sute de mii de dolari in ultimii noua ani. Asa au precizat surse judiciare, potrivit carora tranzactiile au fost facute la ordinele lui Sorin Ovidiu Vintu de Liviu Luca, Ovidiu Turcanu si Alexandru Stoian, fie in calitate de persoane fizice, fie prin intermediul firmelor pe care Luca si Turcan le administrau”, mai scrie Evenimentul zilei.
Ziarul aminteste si declaratia presedintelui Basescu, din decembrie anul trecut: „Popa a fost alimentat cu bani de cand a fugit din tara, din 2002 (…) a fost sprijinit sa ramana acolo, sa-si vada de viata lui in Indonezia. El a fost descoperit de structurile de securitate de destula vreme, deci, in momentul de fata, sunt probe legate de cine l-a sprijinit, cine l-a ajutat”.

Gandul noteaza ca dimineata zilei de joi a debutat cu un maraton al perchezitiilor, audierilor si retinerilor. Pentru aceeasi fapta si in acelasi dosar au fost retinuti si apropiati ai lui SOV. Este vorba de Alex Stoian, soferul acestuia, si Octavian Turcan, cetatean moldovean si om de afaceri. Procurorii Parchetului General au efectuat perchezitii in zece locatii, cautand dovezi suplimentare privind legatura dintre Nicolae Popa si urmatoarele persoane: Sorin Ovidiu Vantu; Liviu Luca, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere Petrom; Octavian Turcan; Alex Stoian, relateaza cotidianul, care prezinta filmul anchetei, minut cu minut. Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu declarase referindu-se la arestarea lui Nicolae Popa, ca ii pare rau, pentru ca acesta era prietenul sau si ca il considera nevinovat, victima „manipularii uriase” in cazul FNI.

Operatiunea de probare a legaturii dintre Nicolae Popa si Sorin Ovidiu Vintu a inceput in urma cu trei ani, sustine Romania libera, citand surse judiciare. In tot acest timp, fugarul a fost monitorizat permanent. Dovada a aparut in momentul in care Popa a scos din cont 44.500 €, trimisi de Vintu prin interpusi, potrivit Romaniei libere. In motivarea cererii de arestare, procurorii au inclus stenograme ale unor convorbiri care au avut loc intre Sorin Ovidiu Vintu si Nicolae Popa la sfarsitul anului trecut, din care reiese  ca acesta ii trimitea bani fugarului, precizeaza ziarul.
Una dintre intrebarile care se ridica in acest moment este de ce procurorii l-au retinut abia ieri pe Vintu, desi stiau inca din decembrie 2009 ca acesta l-a alimentat cu bani pe Popa? Potrivit Romaniei libere, abia acum au sosit probele din Cipru si Indonezia, pe calea comisiilor rogatorii internationale, cale impusa de procedura penala, care a durat noua luni. Altfel, probele ar fi fost nule de drept in fata judecatorilor.

Publicatia aminteste ca, la inceputul anului 2010, Sorin Ovidiu Vintu l-a dat in judecata pe Traian Basescu, caruia i-a cerut daune de un milion de euro pentru acuzatiile pe care seful statului i le-a adus in emisiunea „Nasul” din 16 iunie 2009, ca a dat „un tun” pe ultima suta de metri a guvernarii Tariceanu, cu o rambursare ilegala de TVA in valoare de aproximativ 60 milioane de euro, pe care i-a dus in Cipru si pe care i-a „bagat” in trustul de presa pe care il detine.

Jurnalul national titreaza: „Sorin Ovidiu Vintu a fost retinut: <Cand Basescu va pierde in sfarsit o batalie, vreau sa-l vad in locul meu>” Procurorii au decis sa-l retina pe Sorin Ovidiu Vantu, dupa ce au primit, saptamana trecuta, informarile de la autoritatile judiciare din Cipru si Indonezia privind tranzactiile prin care ii erau virati bani lui Nicolae Popa de la omul de afaceri, prin intermediul lui Alex Stoian si Octavian Turcan, scrie ziarul, care dezvaluie ca, din locuinta lui Sorin Ovidiu Vintu, procurorii au ridicat mai multe calculatoare.

Adevarul relateaza, citand cotidianul.ro, ca fostul administrator la Gelsor, Nicolae Popa ar fi fost deja adus in tara in noaptea de miercuri spre joi, potrivit unor surse de la varful puterii. Popa ar fi fost plasat sub stricta supraveghere la aceeasi vila conspirativa a SIE la care au fost adusi si jurnalistii romani dupa ce au fost eliberati din Irak, in 2005. (Sorin Avram)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii