REVISTA PRESEI ECONOMICE: Noul ministru al Agriculturii se gandeste deja la alte impozite pe terenuri   septembrie 13th, 2010

Valeriu Tabara, noul ministru al Agriculturii, a anuntat ca printre masurile pe care doreste sa le adopte in perioada urmatoare se afla taxarea suplimentara a terenurilor nemuncite precum si controlul importurilor mai ales in sectoarele unde Romania produce in cantitati suficiente.

Ziarul Financiar acorda cel mai mult spatiu acestui subiect, prezentand toate planurile pe care Tabara le are pentru perioada urmatoare. Astfel, pe langa impozitul de 50-60 de euro pe hectarul de parloaga, ministrul a mai declarat ca discuta si despre o eventuala taxare inversa la achizitii, „pentru care trebuie sa se faca in continuare demersuri la Comisia Europeana pana ca proiectul sa fie acceptat”. El a mai spus ca evaziunea fiscala ramane o gaura neagra in care banii din subventii curg fara ca efectele sa fie vizibile, in acest sens Tabara cerand un studiu de eficienta a subventiilor pe anumite sectoare.

Gandul aminteste ca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-a declarat in trecut un partizan al fiscalizarii terenurilor agricole. La inceputul acestui an, seful BNR spunea ca nefiscalizarea pamantului a fost una din cauzele boomului imobiliar de dinainte de criza. Potrivit lui Isarescu, din aceasta cauza s-a ivit si problema pamanturilor nelucrate in asteptarea unui castig fantastic prin achizitie imobiliare.

Adevarul evidentiaza ce terenuri intra in categoria “parloaga”. Astfel, proprietarii care au lasat nelucrat un teren cultivabil timp de cel putin un sezon agricol (din primavara pana-n toamna), ar putea fi amendati cu echivalentul subventiei agricole, adica 50-60 de euro.

Si Financiarul abordeaza subiectul taxarii terenurilor nemuncite, adaugand in plus declaratia lui Valeriu Tabara, potrivit caruia bugetul Agriculturii ar putea fi majorat cu pana la un miliard de lei. Acesta spune ca majo­rarea bugetului ar putea acoperi necesarul pentru masurile legate pe platile com­plementare directe pe sectorul vegetal, pe zootehnie, subventia la motorina, dar si masurile legate de bunastarea la porcine si pasari. (07:49)

I.S.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii