REVISTA PRESEI POLITICE: Planuri pe termen scurt, mediu si lung in tabara puterii   septembrie 13th, 2010

Foto: antena1.ro

Cine are rabdare sa treaca de paginile cu subiectul Vintu ale ziarelor poate descoperi si alte miscari surprinzatoare ale puterii: pregatirea unei legi care sa imunizeze clientela politica la restructurari, punerea la cale a taierii cotei unice, dar si maraielile UDMR la propunerea lui Basescu privind votul uninominal in doua tururi de scrutin.

Jurnalul national scrie ca noua Lege a salarizarii unitare, pentru care Emil Boc intentioneaza sa-si asume din nou raspunderea in Parlament, instituie o categorie de privilegiati in randul bugetarilor si inventeaza imunitatea pentru acele persoane numite pe criterii politice in functii de conducere in administratia centrala si locala. Acestea nu vor putea fi concediate in cazul valurilor de restructurari dictate de criza sau de nevoia de reorganizare a aparatului de stat. Pentru cei care au fost numiti in functii de conducere, Legea salarizarii unitare prevede obligativitatea mutarii lor in alte institutii ale statului, pe posturi vacante. Mai mult decat atat, pentru ca respectivii sa-si pastreze salariile, in cazul in care nu exista un post vacant de conducere, postul vacant se transforma intr-unul de conducere. Iar in situatia in care nu exista posturi vacante, se infiinteaza o noua functie de executie, pe care sa fie incadrat clientul politic.

Intr-un interviu publicat de Romania libera, Adriean Videanu sugereaza ca din martie anul viitor cota unica ar putea fi redusa, astfel incat economia sa-si revina, iar PDL sa-si recapete credibilitatea. Videanu mai spune ca isi propune sa impuna disciplina in partid, sa interzica opiniile critice pe blogurile membrilor PDL si sa pregateasca alegerile interne cat mai repede. In privinta sanselor Elenei Udrea de a castiga presedintia PDL, Videanu a declarat: „Nu sunt misogin, dar mi-e greu sa cred ca in momentul de fata societatea, in ansamblu, este pregatita sa vada ca un partid sa fie condus de o femeie.”

Evenimentul zilei consemneaza fara sa clipeasca declaratiile triumfaliste ale premierului Boc in urma reuniunii primarilor si a presedintilor PDL de Consilii Judetene: „Romanii vor avea un stat cu care sa se mandreasca in UE”. La finalul reformelor pe care Executivul si le-a asumat, din punct de vedere politic in 2012 principalii castigatori vor fi cei care azi sustin Guvernul – PDL, UDMR, UNPR si grupul minoritatilor nationale, a adaugat Emil Boc.

Mesajul presedintelui referitor la votul uninominal in doua tururi de scrutin si revizuirea Constitutiei este primit cu rezerva chiar de lideri ai PDL. Cei mai mari critici ai initiativei lui Traian Basescu sunt insa aliatii PDL din Coalitie, reprezentantii UDMR, relateaza Adevarul. UDMR sustine ca uninominalul majoritar in doua tururi de scrutin (dupa modelul alegerii primarilor) va duce la distorsionarea votului electoratului si la prezenta unui singur partid sau a maximum doua partide in Parlament. „Poate fi un demers populist. In cazul revizuirii Constitutiei, noi nu avem o problema prea mare cu reducerea numarului de parlamentari, ci cu trecerea la Legislativ unicameral”, a declarat deputatul UDMR Márton Árpád . „Ii reamintim presedintelui si colegilor de la PDL ca au nevoie de majoritate absoluta in Parlament pentru modificarea sistemului de vot si de doua treimi din votul parlamentarilor pentru revizuirea Constitutiei”, a declarat deputatul UDMR. El il acuza pe Basescu ca a lansat din nou aceste teme in discutie pentru a crea tensiuni politice si pentru a mai recupera ceva electorat pe baza unor teme de care s-a folosit si in campanie. Declaratiile acestuia vin la doar cateva zile dupa ce seful statului a spus la TVR ca va cere introducerea uninominalului in doua tururi de scrutin si ca va trimite la Parlament proiectul de revizuire a legii fundamentale. (Sorin Avram)Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii