Vintu trebuie anchetat in stare de libertate, spune Nastase   septembrie 13th, 2010

Foto: inpolitics.ro

Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, scrie pe blogul sau ca Sorin Ovidiu Vintu ar trebui sa beneficieze de prezumtia de nevinovatie si sa fie anchetat in stare de libertate, principiu care este conform normelor unui stat de drept. El mai remarca interesul pe care il trezeste cetatenilor arestarea unor celebritati, fapt care abate atentia de la adevaratele probleme ale tarii.

„Mi se pare in afara statului de drept utilizarea arestarilor (ca sa nu-i calce masina pe strada?) in scopul <producerii> de probe. Am mai scris pe acest subiect si voi spune si acum, in cazul lui Vintu, ca principiul de urmat trebuie sa fie cel al anchetei in stare de libertate, pornind de la prezumtia de nevinovatie, indiferent de relatia de (ne)prietenie cu seful statului. Mi-e greu sa inteleg sau, de fapt, inteleg de ce acum”, comenteaza Nastase.

El se arata mirat de atentia excesiva pe care o acorda televiziunile si cetatenii Romaniei unor subiecte precum arestarile de notabilitati, cand tara se confrunta cu probleme mai grave precum situatia economica sau sociala. „De cateva zile vad, din nou, cum subiecte care nu au legatura cu agenda sociala sau economica acapareaza atentia televiziunilor, a comentatorilor si a dezbaterilor publice. M-am intrebat adesea daca asta se intampla ca urmare a unei manipulari sau daca chiar asta e ceea ce intereseaza. E mai importanta arestarea unor notabilitati sau chiar a unor personaje picante, precum Becali, Diaconescu sau altii, decat scumpirile, decat furtul din banii publici sau decat prostiile politice care costa tot mai mult? Poate ca show-urile mediatice rezultate in urma unor astfel de actiuni (intotdeauna realizate ingenios de catre anchetatori, cu stenograme, cu lucruri <scapate intamplator>, spre presa, cu amestec de argumente de forma si de fond, cu amplificarea unor chestiuni de cancan, cu politisti cu cagule – luptandu-se din greu cu caini fiorosi) au rating. Nu stiu asta, fiindca nu am analizat datele de audienta. Banuiesc ca, pe termen scurt, unele televiziuni (cele direct implicate) beneficiaza de o crestere. Banuiesc, de asemenea, ca exista un public care gusta astfel de show-uri. Dar nu sunt convins ca efectul la nivel global este pozitiv si mobilizator asupra opiniei publice”, scrie liderul  PSD.

El apreciaza ca singurul lucru care ar ajuta la restaurarea morala a tarii ar fi respectarea corecta si deplina a legii. „Putem respecta institutiile daca ele actioneaza corect si nu legate la ochi de catre cei care trag firele anchetei. Chestiunile de tip underground nu au cum sa ajute. Dupa cum n-au ajutat, de pilda, nici intalnirile pe ascuns, in benzinarii, noaptea, ale politicienilor care credeau ca pot face intelegeri cu personajele puternice ale zilei. Relatia controversata a unui om public, a unui ales, cu zone de putere economica dauneaza mereu. Niciodata nu produc <plus-valoare sociala> , daca imi e permis sa folosesc acest termen”, noteaza Nastase.

El conchide ca, in lipsa de solutii, Puterea nu mai poate recurge decat la guvernarea prin frica. „Frica este cea care da unui lucru mic o umbra enorma, spune un proverb suedez. Asa au ajuns romanii sa se teama de Basescu, sa se teama de datorii sau de autoritati. Guvernarea prin frica va continua, fiindca e nevoie de frica pentru a acoperi realitatea. E nevoie de o umbra uriasa, care sa intunece ratiunea. E nevoie de intoarcerea la instincte de haita si la violenta impotriva celorlalti. Frica e mai puternica decat foamea, in regimul Basescu. Deocamdata”, incheie Nastase.
(I. B.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii