REVISTA PRESEI POLITICE: In cazul Vintu, de la favorizarea infractorului la un dosar privind siguranta nationala nu e decat un pas   septembrie 14th, 2010

Foto: businessmagazin.ro

Arestarea omului de afaceri Sorin Ovidiu Vintu continua sa tina primele pagini ale ziarelor. Motivarea deciziei Tribunalului Bucuresti in cazul lotului Vintu este intoarsa pe toata partile.

Gandul relateaza ca instanta de judecata a admis cererea procurorilor si a insistat asupra pericolului social reprezentat de cei trei inculpati care si-ar fi continuat „demersul infractional” inclusiv dupa ce – in decembrie 2009 – se incepuse urmarirea penala impotriva lor si li se aplicase interdictia de a parasi tara. „Inculpatul Sorin Ovidiu Vantu a fost initiatorul intregului demers infractional, din acest punct de vedere periculozitatea sociala a acestui inculpat reliefandu-se pregnant”, sesizeaza Gandul exprimarile gaunoase ale instantei.

Ziarul remarca cum magistratii isi insusesc punctul de vedere al parchetului referitor la modul de actiune al celor trei atat in privinta modului in care l-au favorizat pe Popa cat si privinta modului in care au incercat sa „fenteze” autoritatile judiciare. „O alta metoda la care se apeleaza este schimbarea telefoanelor utilizate (la care inculpatul Stoian Alexandru se refera cu termenul de „jucarii”). Desi metoda schimbarii terminalelor ar fi teoretic apta sa asigure evitarea alertarii autoritatilor penale, modalitatea la care inculpatii au apelat in concret lasa mult de dorit, intrucat inainte de schimbarea efectiva a terminalelor noile numere de telefon erau transmise prin mesaj sms tot pe telefoanele vechi, neridicandu-se astfel mari probleme in identificarea celor noi”, se consemneaza in motivare. Din nou, de remarcat comentariile cel putin bizare ale instantei, privind metodele infractionale „care lasa mult de dorit”.

Adevarul constata ca Sorin Ovidiu Vintu este primul arestat preventiv din Romania pentru infractiunea de favorizare a infractorului. Ancheta in cazul lui SOV a fost inceputa, in octombrie 2009, de SRI intr-un dosar privind siguranta nationala. Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a fost arestat preventiv pentru 29 de zile de Tribunalul Bucuresti deoarece ar fi incercat sa obstructioneze justitia, prin controlarea declaratiilor date de martori si prin ingreunarea procedurilor de extradare a fugarului Nicolae Popa, arestat in Indonezia. „Favorizarea unui infractor condamnat la 15 ani ( in dosarul caderii FNI – n.r.) de inchisoare pentru savarsirea unor fapte ce au prejudiciat paturi largi de populatie dovedeste o periculozitate deosebita a celor trei inculpati favorizatori si justifica o masura preventiva severa”, motiveaza in decizia de arestare judecatoarea Ana Maria Tranca.

Recursul patronului Realitatii TV, Sorin Ovidiu Vintu, va fi judecat miercuri la Curtea de Apel Bucuresti. Din completul de judecata va face parte si Viorica Costiniu, sotia lui Florin Costiniu, fost sef al Sectiei Civile de la instanta suprema, cercetat in dosarul senatorului PSD Catalin Voicu, noteaza ziarul.

Evenimentul zilei publica un interviu cu Catalin Harnagea, fostul director al Serviciului de Informatii Externe, care sustine ca Sorin Ovidiu Vintu avea o lista cu persoane care trebuiau eliminate. „In 2000, am primit un raport care spunea ca Sorin Ovidiu Vintu cauta oameni in zona interlopa pentru a-i folosi in asasinate. Raportul mi-a fost inaintat fiindca, dupa spusele acelui ofiter eram o posibila tinta”, a declarat Harnagea pentru EVZ.

„In 2001, dupa ce m-am retras din SIE, am primit o caseta audio in care era redata o convorbire intre doi indivizi care planuiau cum sa duca la bun sfarsit un atentat impotriva mea. Am luat legatura cu Inspectoratul General de Politie, prin Directia Judiciara, care a pornit o ancheta pe baza acelei probe. Dupa care, s-a sesizat si Procuratura. Stiind de documentul din 2000 cu privire la aceeati speta, le-am spus anchetatorilor sa ceara SIE acel inscris, pe care il lasasem la unitatea de protectie. Dar, surpriza, cei de la Directia Judiciara a IGP mi-au zis ca SIE declara ca nu este in posesia niciunui asemenea document. L-am sunat pe directorul de atunci al Serviciului, Gheorghe Fulga, i-am explicat despre ce este vorba si i-am propus sa ne vedem in prezenta fostului sef al unitatii de protectie si al noului sef, pentru a afla ce s-a intamplat cu un act cu caracter secret care, practic, disparuse din SIE. Intalnirea a avut loc intre noi patru, fostul sef al Directiei dand amanunte exacte unde lasase documentul, care purta si semnatura mea, ceilalti doi, Gheorghe Fulga si noul sef al protectiei, dand din umeri si spunand ca ei nu-l mai gasesc. (…) Dupa ce IGP a cerut SRI sa analizeze si sa identifice suspectii de pe caseta audio, raspunsul acestora a intarziat luni de zile, timp in care ancheta practic s-a oprit.”, spune Harnagea, citat de evz.ro

Romania libera precizeaza ca povestea cu asasinarea lui Harnagea nu e noua si reda articolele publicate inca din decembrie 2001. Fostul sef SIE nu era singur pe lista: aceeasi soarta ii astepta si pe ziaristii Petre Mihai Bacanu, Dan Andronic si omul de afaceri Dan Fischer, pe care Vintu ii considera vinovati de dezvaluirile din presa privind scandalul FNI, potrivit romanialibera.ro

In urma dezvaluirilor, autoritatile s-au sesizat rapid, ministrul de Interne de la acea vreme, Ioan Rus, declarandu-se socat si ingrijorat. In ciuda declaratiilor, ancheta a fost ingropata treptat, iar misterul presupusului plan de asasinat nu a fost lamurit nici pana astazi, comenteaza ziarul.

Jurnalul national relateaza: Tribunalul Bucuresti a retinut ca Nicolae Popa a fost ajutat nu dintr-un interes altruist, ci pentru ca acesta sa-si respecte „angajamentul luat in urma cu noua ani de zile”.

Judecatorul a avut in vedere si notorietatea cazului FNI, „acel sistem de acumulare a fondurilor banesti de la persoane fizice sau juridice, creat sub aparenta unui fond deschis de investitii, care, in final, a generat un grav prejudiciu atat sistemului financiar-bancar din Romania, cat si unui numar foarte mare de persoane fizice.” „Analiza actelor probatorii ale cauzei demonstreaza ca lasarea in libertate a inculpatilor ar prezenta un pericol concret pentru ordinea publica. Trebuie avuta in vedere rezonanta acestor fapte indreptate impotriva infaptuirii justitiei, la care se adauga sentimentul de insecuritate creat in randul colectivitatii. Acestea sunt elemente de natura a naste temerea ca organele judiciare nu reactioneaza eficient impotriva unor persoane invinuite de savarsirea unor infractiuni de o gravitate deosebita. Cercetarea in stare de libertate a celor acuzati ca sprijina material si moral un condamnat definitiv la executarea unei pedepse de 15 ani de inchisoare, pentru comiterea unor infractiuni ce au generat prejudicii imense sutelor de mii de victime devin circumstante ce ar putea incuraja si alte persoane sa comita infractiuni”.

Judecatorul Tribunalului Bucuresti arata in motivare ca prin favorizarea infractorului, Sorin Ovidiu Vintu si cei doi presupusi complici, Octavian Turcan si Alexandru Stoian, au zadarnicit si ingreunat executarea pedepsei primita de Nicolae Popa in dosarul FNI, lucru ce are urmari periculoase social, pentru ca a fost afectata increderea societatii in autoritatile judiciare, scrie Jurnalul national. (Sorin Avram)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii