REVISTA PRESEI POLITICE: Opozitia da peste cap Legea pensiilor promovata de Boc   septembrie 15th, 2010

Foto: epitesti.ro

Unul dintre cele mai importante subiecte politice il constituie decizia Comisiei de munca a Camerei Deputatilor, care a stabilit, in raportul la proiectul legii pensiilor, ca valoarea punctului de pensie sa fie de 45% din salariul mediu brut pe economie, ceea ce rastoarna planurile de taiere ale Guvernului Boc.

PSD si PNL au impus ieri ca punctul de pensie sa fie calculat la 45% din salariul mediu brut. Legea va intra azi in dezbaterea plenului, relateaza Adevarul. Salariul mediu brut este de 1.836 de lei, ceea ce ar duce punctul de pensie in jurul a 900 de lei, fata de 732 de lei cat a propus Guvernul.

Punctul de pensie a fost majorat cu 11 voturi pentru ale PSD si PNL, si opt impotriva ale PDL. Decizia Comisiei de munca a venit dupa ce Emil Boc a avut ieri discutii cu parlamentarii PDL, dar si cu membrii Comisiei de munca, pentru a-i convinge sa urgenteze aprobarea Legii pensiilor la Camera Deputatilor. Legea pensiilor, convenita de Guvern si cu reprezentantii Fondului Monetar International, nu este singura reforma asumata de Boc care nu a ajuns la o finalitate. In timp ce Ministerul Muncii inca negociaza cu sindicatele prevederile legii salarizarii unitare, modificarea Codului Muncii nu a fost prezentata in Guvern, mai scrie Adevarul.

Deputatul Mircea Dusa i-a avertizat pe reprezentantii PDL sa nu creada ca „vor face praf” opozitia, in plen, la aceasta lege, aratand ca, daca nu trece amendamentul social-democratilor si liberalilor privind punctul de pensie de 45%, dezbaterile la amendamente se pot prelungi si o luna de zile, informeaza Romania libera. Ministrul Muncii, Ioan Botis, prezent la dezbateri, a precizat ca modificarea valorii punctului de pensie va duce la cresterea deficitului bugetar de la 10 miliarde de lei in 2010 la 21,5 miliarde de lei in 2011. In replica, deputatul PNL Ludovic Orban a aratat ca „sperietoarea deficitului trebuie sa inceteze” si ca, in 2008, cand punctul de pensie a ajuns la 45% din salariul mediu brut, tara noastra a fost pentru prima data un stat european.

Proiectul Legii pensiilor ar putea intra in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor in sedinta de miercuri, scrie Jurnalul national. Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a aprobat, marti, solicitarea presedintelui Comisiei de munca, Victor Paul Dobre, de scoatere de pe ordinea de zi a plenului a legii privind sistemul unitar de pensii, aceasta lege urmand sa fie dezbatuta dupa ce comisia va finaliza raportul. Comisia de munca nu a reusit saptamana trecuta sa transeze prin vot amendamentele aduse la legea pensiilor din cauza faptului ca de fiecare data votul a fost de 9 la 9 – reprezentantii PDL si independenti, pe de o parte si cei ai PSD si PNL, pe de alta parte.

Evenimentul zilei arata si el ca, potrivit amendamentului apartinand PSD si PNL, valoarea punctului de pensie va ajunge la 45% din salariul mediu brut pe economie. Reprezentantii PSD si PNL au declarat ca sustin legea doar daca aceasta valoare nu va fi modificata.

Ziarul consemneaza pozitia ministrului Muncii, Ioan Botis, prezent la dezbateri, care a precizat ca PDL se abtine la votul final din comisie asupra raportului in aceasta forma. (Sorin Avram)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii