REVISTA PRESEI LIFE: Scandalul de la Spitalul Judetean Braila scoate la iveala interesele politice   septembrie 16th, 2010

Din cauza reducerilor salariale, medicii au ajuns sa se imbranceasca si cu politistii

Din cauza reducerilor salariale, medicii au ajuns sa se imbranceasca si cu politistii. Foto: adevarul.ro

Problemele sistemului sanitar din Romania tin si azi primele pagini din presa centrala. Si asta din cauza protestului organizat de cadrele medicale ale Spitalului Judetean Braila, carora le-au fost micsorate drastic salariile. Situatia este insa abordata diferit de fiecare publicatie.

Daca in ziarul Gandul citim ca se apropie o “Rascoala a medicilor si asistentelor cu salarii amputate”, din cotidianul Romania Libera aflam ce politician cheltuie de fapt bugetul spitalului din Braila.

Sindicatele din sistemul sanitar avertizeaza ca protestul cadrelor medicale de la Spitalul Braila reprezinta primul pas dintr-o serie de proteste ce vor urma si care vor putea conduce la o revolta generala, scrie Gandul.

Comitetul Director al Federatiei „Solidaritatea Sanitara”, membra a Confederatiei Nationale Sindicala „Cartel ALFA”, sustine solicitarile colegilor din Braila care protesteaza fata de situatia in care au fost aduse spitalele din tara si spune ca actiunea protestatarilor „este doar inceputul”. „Situatia de la Braila este rezultatul mai multor tipuri de stres exercitate asupra salariatilor din sistemul sanitar care au drept rezultat final o stare de nemultumire generalizata ce poate conduce usor la revolta”, afirma, intr-un comunicat liderul Federatiei „Solidaritatea Sanitara”, Viorel Rotila.

Pe de alta parte, Romania Libera scrie despre cum au fost cheltuite bugetele Spitalului Judetean si de catre cine. Potrivit cotidianului, in spatele tuturor cheltuielilor ar sta interesele politice.

Cadrele medicale acuza afacerile clientelare derulate pe banii spitalelor de presedintele CJ Braila, care este si liderul PSD local. Imediat dupa preluarea spitalelor in administrare de catre CJ Braila, firma de constructii a lui Bunea Stancu, Concivia SA, dar si firma „prietena”, Tancrad SA Galati, au primit lucrari la aceste spitale. Considerata o firma apropiata PSD, Tancrad are legaturi mult mai stranse cu presedintele CJ. Chiar in aceste zile, in curtea in care protesteaza asistentele si medicii, Tancrad SA executa un contract semnat cu CJ Braila in urma cu doua saptamani: 107.902 lei, fara TVA, pentru „refacerea aleii carosabile Spitalul Judetean – Sectia Boli Infectioase”. Aleea are circa 100 de metri, iar la licitatie a fost primita doar oferta Tancrad, firma de familie infiintata de Traian Stancic si al carei „pui”, Tancrad Construct SRL, are sediul chiar la adresa unde se afla Concivia SA. Presedintele CJ, Bunea Stancu, a semnat zeci de contracte pe banii CJ cu firma care e „chiriasa” firmei sale, Concivia SA.

Adevarul titreaza cum medicii s-au imbrancit cu fortele de ordine si despre un alt protest de solidaritate al unui alt spital local.

Dupa ce angajatii de la Spitalul Judetean au declansat revolta in strada, si personalul medical de la Spitalul nr.3 a oprit lucrul. Negocierile dintre protestatari si manageri au esuat dupa ce autoritatile au anuntat ca nu vor renunta la reducerea salariilor cu 30% si la concedierea a peste 150 de oameni. In urma sedintei de miercuri, angajatii spitalului au fost anuntati ca 105 persoane vor fi disponibilizate din randul personalului TESA, iar 70 de asistenti vor fi redistribuiti. Oamenii au fost anuntati ca aceste masuri nu sunt „batute in cuie” si ca deciziile finale vor fi luate azi, in comisia partitara, reprezentantii protestatarilor cerand ca la aceasta sedinta sa participe cate un cadru medical din fiecare sectie a spitalului. De altfel, oamenii au anuntat ca nu renunta la proteste nici in zilele urmatoare, pe lista lor de revendicari adaugandu-se si cererea ca directoarea spitalului, dr Rodica Sin, sa demisioneze.(M.S.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii