REVISTA PRESEI POLITICE: Vantu arestat, Vantu audiat, Vantu interceptat   septembrie 16th, 2010

Foto: romanialibera.ro

Toate ziarele prezinta pe larg punctul de vedere al omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, sustinut in fata instantei care ii judeca recursul la decizia de arestare preventiva.

Romania libera relateaza: „Sorin Ovidiu Vantu afla astazi (joi, n.r.) daca va fi sau nu pus in libertate, dupa ce Curtea de Apel a amanat la sedinta de ieri o decizie in acest sens. Judecarea recursului inaintat de avocatii omului de afaceri a scos insa la iveala detalii mult mai interesante: potrivit celor declarate chiar de SOV in fata judecatorilor, Vantu avea cunostinta inca din timpul derularii anchetei despre anvergura monitorizarii operative la care era supus impreuna cu apropiatii sai de Serviciul Roman de Informatii, singurul abilitat de lege sa efectueze interceptari telefonice sau ambientale. „140 de oameni din SRI m-au monitorizat. Spre final, numarul lor s-a redus la 40. A fost inchiriata chiar o frecventa de satelit pentru a se intercepta microfoanele unor telefoane de-ale mele”, le-a spus ieri Sorin Ovidiu Vantu magistratilor din completul de la Curtea de Apel Bucuresti. ”

Chiar daca omul de afaceri nu a avut rezerve in a recunoaste autenticitatea interceptarilor, judecatoarea Viorica Costiniu i-a atras totusi atentia procurorului ca o parte din aceste interceptari, precum si alte documente, nu sunt certificate de nimeni ca fiind autentice, adauga ziarul.

Sorin Ovidiu Vintu a vorbit ieri, in fata instantei, despre ultimele episoade ale relatiei cu Traian Basescu si a incercat sa desprinda eticheta „penala” de pe relatia cu Nicolae Popa, comenteaza Evenimentul zilei. Ziarul publica un reportaj din sala de judecata, descriind atmosfera si consemnand luarile de pozitie ale avocatilor si ale principalului acuzat. Iata un pasaj: „In debutul celor <sase minute> pe care le solicita cu precizie instantei, omul de afaceri intreaba retoric: <De ce sunt eu aici?> Ne lamureste repede ca nu avem de-a face cu un proces, ci cu <o problema strict politica>. <Imi pare rau ca institutiile statului nu fac decat sa execute chefurile unui singur om… La momentul referendumului, acest om a venit la mine si mi-a cerut sa il sustin. Am convenit asupra a noua principii privind modernizarea statului roman. Nu si-a respectat promisiunile si am decis sa nu-l mai sustin>. Vintu se opreste, cu inteles: acel moment ar fi declansat presiunile care culmineaza cu prezenta sa aici, intre oameni in uniforme si cu catuse agatate la centura. <Au venit la mine emisari care propuneau preluarea unei parti din postul Realitatea TV. E o investitie foarte mare, facuta in numele copiilor mei. Nu am cedat. Am fost amenintat cu publicarea unor convorbiri cu jurnalistii din trustul meu. Nu am cedat. Am fost amenintat apoi ca voi fi controlat de ANAF. Nu am cedat, din nou. S-a facut chiar o lege privind drepturile de autor indreptata impotriva trustului Realitatea TV>, povesteste SOV, intr-o suflare”.

Sub titlul „Cronica unei executii anuntate”, Jurnalul National a strans o serie de informatii despre modul cum a luat nastere dosarul penal al lui Sorin Ovidiu Vantu privind favorizarea infractorului.

De remarcat ultimul paragraf: ” 3 decembrie 2009. Traian Basescu exploateaza, in direct, in fata unei audiente de cateva milioane de privitori si a unui Mircea Geoana timorat si incapabil sa riposteze, informatia (confidentiala) din dosar ca Nicolae Popa a fost arestat si cea (devenita publica prin mijlocirea unor angajati ai „mogulului rau”) potrivit careia candidatul PSD a fost cu o noapte inainte la SOV acasa, imbinandu-le intr-un atac devastator care practic intoarce soarta alegerilor.”

Adevarul relateaza si el momentele importante din sala de judecata, citandu-l chiar pe SOV: „Modalitatea de operare a domnului Basescu a fost intermediata de SRI. El face totul prin SRI, si va explic cum. Domniile lor, aceste servicii, recruteaza procurori din parchete, care devin ofiteri sub acoperire, recruteaza oameni din presa, care sunt ofiteri sub acoperire. SRI face interceptarile si sesizeaza procurorii cu note informative, procurorii fac dosare care apoi sunt date pe mana jurnalistilor, care au datoria de a-l desfigura pe adversar”.

Ziarul mai scrie ca Vintu si-a incheiat pledoaria despre „oamenii” presedintelui, apeland la literatura: „Dupa principiul: «intai maltrateaza-ti adversarul desfigureaza-l, trateaza-l ca pe un monstru si apoi il poti ucide». Goethe, Faust”.

Gandul arata ca Sorin Ovidiu Vantu – ca si ceilalti doi inculpati – a refuzat sa dea declaratii (in sensul de a fi audiat si de a raspunde la intrebari) in fata instantei de recurs, dar si-a precizat punctul de vedere la finalul sedintei de judecata. Referitor la relatia cu Nicolae Popa, SOV a precizat: „Pentru dumneavoastra, Popa este un condamnat periculos, pentru mine este un prieten”. De asemenea, SOV a spus in fata judecatorilor ca ceilalti doi inculpati nu au nicio vina.

Aparatorul lui Vantu, avocatul Marian Nazat, a prezentat instantei mai multe aspecte, intre care si modul in care s-a facut perchezitia domiciliara, unde un caine a fost ranit. De asemenea, avocatul a mai aratat ca instanta competenta sa solutioneze cererea de arestare nu era Tribunalul Bucuresti, ci Judecatoria Buftea, in raza careia domiciliaza omul de afaceri, relateaza ziarul. (Sorin Avram)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii