Studenta la Universitatea din Pisa: Sistemul educational italian ofera mai multe oportunitati de a studia si de a te dezvolta   septembrie 17th, 2010

Foto: campusnews.ro

Ingrid Ungureanu, o tanara de 21 de ani plecata impreuna cu parintii in Italia, studiaza la Universitatea din Pisa. Ea spune ca sistemul educational din aceasta tara i-a oferit mai multe perspective, desi nu este mai organizat decat cel din tara si nici nu este cu mult mai scump.  Totodata, tanara s-a lovit si de mentalitatea italienilor fata de romani, peste care a reusit sa treaca insa, scrie campusnews.ro.

Ingrid a ales sa studieze in alta tara din dorinta de a incepe o viata diferita. Avea nevoie sa se adaptez repede si Italia a parut alegerea corecta. „Nu am plecat cu bursa. In principiu, ma intretin parintii mei, dar in vacante am diverse job-uri. Taxa de scolarizare la facultate este de 2000 de euro pe an”, spune Ingrid.

Tanara a descris sistemul educational italian ca fiind mult mai putin organizat comparativ cu cel de acasa, insa avanatajul este ca ofera mai multe oportunitati de a studia si de a te dezvolta. In Italia nu curge numai lapte si miere, insa. „Exista foarte multa birocratie si totul se schimba des, iar faptul ca ai libertatea sa alegi cand dai examenele, e un pic daunator”.

Studentii au si destule moduri in care se pot relaxa sau isi pot exersa pasiunile. „Exista centrul universitar sportiv care iti ofera posibilitatea de a practica orice sport sau scoala de arte unde de altfel invat sa pictez.”

Strainii  par sa fie cei mai constiinciosi stundeti la Universitatea din Pisa. „Multi termina la 25-27 de ani si sunt trecuti destul de usor. Ma refer la limbile straine, primii promovati la examenele de engleza sunt intotdeauna strainii. Pentru 2 ani la rand am fost cap de lista la oral engleza”, spune studenta.

Piata muncii pentru studenti este la fel de accesibila ca in Romania – daca ai „pile” – spune Ingrid. „Nu prea exista limite, poti lucra in orice domeniu, dar cele mai frecvente joburi pentru studenti sunt babysitter, secretara, ospatar, si se obtin usor, daca ai relatii.”

Cititi mai mult AICI.

A.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii