Piata cartii de poezie din Romania este prinsa intr-un cerc vicios, spune scriitoarea Miruna Vlada   septembrie 18th, 2010

Foto: agentiadecarte.ro

Miruna Vlada, una dintre cele mai active tinere scriitoare, a fost unul dintre organizatorii editiei din acest an a Targului National de Poezie. Intr-un interviu acordat Agentiei de carte, Miruna Vlada vorbeste despre cercul vicios in care a intrat piata cartii de poezie din Romania, despre reticenta editorilor fata de promovarea poeziei, dar si despre cel mai nou proiect al sau, un festival international de poezie. “Exista un cumplit cerc vicios in ceea ce priveste piata cartii de poezie din Romania. Editorii sunt foarte reticenti fata de promovarea poeziei, pe motiv ca ea nu vinde si nu atrage publicul, iar publicul e reticent fata de poezie, pentru ca nu stie nici unde sa o gaseasca, nici ce poate ea sa ofere”, spune tanara scriitoare.

Miruna Vlad are doua volume de poezie publicate pana in prezent, este inclusa in antologii din tara si din strainatate, a obtinut unele dintre cele mai importante distinctii literare si a participat la numeroase colocvii, festivaluri si lecturi. Ca organizator al primei editii Targului National de Poezie ce a adus la un loc scriitori din toata tara, dar si edituri importante, Miruna Vlad crede ca este necesar sa ne uitam mai des la evenimentele publice de promovare a poeziei ce au loc peste hotare.

Editurile din alte tari au investit in promovarea poeziei si au castigat public devotat

„Daca ne uitam adesea cu jind peste hotare, la numeroasele evenimente publice de promovare a poeziei (lecturi, performance, spectacole etc), vedem ca poezia, desi nu e un fulminant best seller, beneficiaza totusi de publicul ei dedicat, constant, generos. Dar trebuie sa observam ca editurile (dar si uniunile de creatie sau anumite ONG-uri culturale) au riscat la inceput, investind in promovarea poeziei si in aducerea ei cat mai aproape de public, dar au si castigat la final o parte devotata a publicului iubitor de literatura”.

„Nimeni nu e dispus sa aduca poezia in prim plan, pentru ca astfel sa iasa la iveala potentialii iubitori de poezie, care cred ca sunt suficient de multi in Romania, cat sa creeze si un anume profit intr-un final. Asa ca primele socuri le-am avut din partea editurilor care publica poezie, ce au fost foarte reticente in a ne pune carti la dispozitie pentru Targ. La final, totalul vanzarilor in cele patru zile a fost de aproape 8.000 de RON. Nu stiu daca e mult sau puţin, dar e doar un inceput. Cred ca sunt mii de motive ca acest proiect (ca si altele) sa continue si in anii urmatori. Obisnuirea publicului cu astfel de manifestari cred eu ca va duce la normalizarea pietei de carte, dar si la imbunatatirea statutului de poet contemporan”, spune Miruna Vlada.

„Poezia ii apropie si ii fortifica pe oameni”

Tanara scriitoare care si-a publicat recent la Editura Cartea Romaneasca “Pauza dintre vene”, un volum ale carui poeme au fost citite integral in cenacluri sau au fost publicate in reviste, are in plan organizarea unui festival international de poezie. Pentru ca finantarea unui asemenea festival necesita timp, Miruna Vlada spera ca evenimentul sa poata avea loc, cel tarziu, in 2012.

„E un vis al meu, prin care doresc sa recreez acele comunitati vii de poeti care se exprima liber si au constiinta ca poezia ii apropie si ii fortifica pe oameni. Dar pana reusesc sa pun pe roate acest proiect, am pus deja pe hartie, alaturi de dl. Ioan Cristescu lectiile invatate pentru ca TNCP de anul viitor sa fie o editie cu adevarat extraordinara (…) Sunt foarte fericitA de faptul ca recent mi-au fost traduse poemele in limba sarba, fiind foarte interesata sa relationez cu spatiul literar ex-iugoslav. Viziunea unui nou volum o am, incrancenarea de a pune totul pe hartie intarzie insa aparitia sa”.

Interviul integral il puteti citi AICI

Scriitoarea Miruna Vlada poate fi citita si pe blogul sau http://mirunavlada.wordpress.com

D.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii