Aderarea Romaniei la Schengen, conditionata de reforma justitiei   septembrie 21st, 2010

Foto: hir3.hu

Secretarul de stat german pentru Afaceri Europene, Werner Hoyer, a lasat sa se inteleaga, marti, la Bucuresti, ca aderarea Romaniei la Schengen ar putea fi influentata de reforma din justitie si de lupta anticoruptie,  informeaza NewsIn.


Responsabilul de la Berlin a avertizat ca o tara nu poate intra in Schengen daca nu-si respecta angajamentele asumate la aderarea in UE.
Hoyer a explicat ca nu vede o legatura formala intre Mecanismul de Cooperare si Verificare si aderarea la Schengen,  insa a precizat ca nu poate lasa  impresia „ca intrarea in spatiul Schengen – o miscare substantiala – poate sa aiba loc cand sarcinile aderarii la UE, pe care le include acest Mecanism, nu au fost in intregime indeplinite”. El a facut astfel trimitere directa la ultimul raport pe justitie al Comisiei Europene, din iulie, in care tara noastra a fost extrem de criticata pentru ca nu isi indeplineste angajamentele asumate la aderare. 
„Deci ne intereseaza foarte precis ce ne raporteaza Comisia Europeana in acest sens si am sentimentul ca in Romania multa lume nu crede ca totul este corect in rapoartele Comisiei Europene si vreau sa ma asigur ca lucrurile sunt prezentate corect, formulate corect in aceste rapoarte ale Comisiei Europene si vreau sa ne asiguram ca aceasta lista de criterii este corecta. Apoi, Mecanismul de Verificare poate disparea”, a subliniat oficialul german. Acesta a spus ca spera ca Romania sa se alatura spatiului Schengen, insa „criteriile sunt foarte clare”.
  „Trebuie indeplinite aceste criterii si imediat ce aceste criterii vor fi indeplinite, Romania poate sa se alature spatiului Schengen. Nu vreau sa dau vreo data, pentru ca nu e vorba de un calendar anume, ci e vorba pur si simplu de indeplinirirea criteriilor”, a nuantat reprezentantul Germaniei, citat de NewsIn. (L.P.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii