REVISTA PRESEI LIFE „Toamna protestelor”: O greva lesinata cu balbaieli sindicale, pichete suspendate si greve amanate   septembrie 21st, 2010

Protest in fata Prefecturii Prahova (foto: adevarul.ro)

Desi sindicalistii au anuntat inca de saptamana trecuta ample miscari de strada, luni numai de greve nu le-a ars bugetarilor. Cel putin asta s-a vazut in Capitala, unde „saptamana protestelor in cascada” a inceput cu suspedarea manifestarilor sindicale si pichete timide. Unele ziarele spun ca a fost tradare, altele ca sindicalistii nu s-au tinut de cuvant. Doar politistii nu se lasa si promit ca „pana vor fi ascultati, vor continua sa-si desfasoare activitatea la o turatie corespunzatoare salariului: 75%”. Minerii isi fac anuntata prezenta in Bucuresti saptamana viitoare, pentru a cere ca mineritul sa fie subventionat. Pana atunci, miercuri e din „nou ziua protestelor”. Peste 20 de mii de oameni sunt asteptati la manifestare.

„Greva lesinata: tradare si vuvuzele”, titreaza Adevarul. „Toamna protestelor debuteaza cu balbaieli sindicale, pichete suspendate si greve amanate. Protestatarii se opun reducerii cu 25% a salariilor bugetarilor, concedierilor din sistemul de stat si resping intentia Guvernului de a modifica legea muncii in favoarea angajatorului. Lideri de la celelalte centrale au acuzat Confederatia Sindicatelor Democratice (CSDR) ca ar fi cazut la pace cu premierul Emil Boc, dupa intalnirea de duminica de la Palatul Victoria. Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), cea mai mare organizatie din CSDR, respinge aceste acuze spunand ca nu e vorba de tradare, ci de apararea intereselor propriilor membri”.

„Protestul anuntat de sindicalistii de la CSDR pentru ieri-dimineata, in fata Guvernului, s-a anulat la o simpla promisiune de intalnire pentru discutii a premierului Emil Boc. Ion Baciu, liderul Confederatiei Sindicale Democrate din Romania (CSDR), a declarat ca s-a renuntat la mitingurile anuntate pentru luni si marti in Piata Victoriei, pentru ca se asteapta o rezolvare favorabila a revendicarilor din partea premierului, dupa ce Emil Boc le-a promis sindicalistilor o intalnire „in urmatoarea perioada”. Ieri nu s-au tinut de cuvant decat unii membri CNS „Cartel Alfa” care au pichetat, in numar mai mic sau mai mare, sediile prefecturilor din mai multe judete ale tarii”, spune Jurnalul National.

„Oamenii legii promit ca, pana vor fi ascultati, vor continua sa-si desfasoare activitatea la „o turatie” corespunzatoare salariului: 75%. Sindicalistii le cer romanilor sa le fie alaturi. Circulatia din Piata Victoriei a fost supravegheata de un om in uniforma. In plin protest, acesta nu s-a sfiit sa traga pe dreapta un sofer. Romania n-a parut prea afectata de prima zi de proteste ale politistilor. Echipajele de la Rutiera si Ordine Publica au putut fi vazute ici-colo, mai ales in intersectiile mari, coloanele de masini au avut dimensiunile de zi cu zi, soferii au injurat pe tonul obisnuit”, scrie Evenimentul Zilei. Romania Libera anunta ca „minerii vin la Bucuresti sa-si ceara drepturile”. Liderii Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului au anuntat ca ortacii din Valea Jiului vor participa in 28 septembrie la mitingul organizat de Blocul National Sindical pentru a cere ca mineritul sa fie subventionat. „Consiliul de Coordonare a LSMVJ a stabilit ca 100 de delegati sa participe in 28 septembrie la mitingul organizat de BNS. Vom cere acolo solutii pentru minerit. Dorim ca dupa 1 ianuarie 2011 sa mai putem accesa ajutoarele de stat”, declara Zoltan Lacatas, presedintele LSMVJ.

Din Gandul aflam ce strazi trebuie sa evitam miercuri in Bucuresti, cand „peste 20 de mii de persoane sunt asteptate la mitingul de miercuri, care va paraliza circulatia pe cateva artere principale”.

O.R.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii