REVISTA PRESEI POLITICE: Scandalul fraudarii votului la Legea pensiilor   septembrie 21st, 2010

Foto: adevarul.ro

Departe de a se fi stins, scandalul falsificarii votului din Camera Deputatilor la proiectul legii pensiilor a luat amploare. Ziarele de marti scriu de posibilitatea reluarii votului la aceasta lege, dupa ce Roberta Anastase a numarat 170 de maini in loc de 80.

Romania libera relateaza ca liderii coalitiei de guvernamant au acceptat, in sedinta Biroului Permanent, sa supuna din nou la vot proiectul, dupa ce PSD a amenintat ca va depune o plangere penala impotriva presedintelui Camerei Deputatilor si o contestatie la Curtea Constitutionala. Victor Ponta a acuzat-o de „hotie” pe Roberta Anastase pentru ca a validat votul final, desi nu era cvorum. Potrivit Regulamentului, o lege organica se adopta cu jumatate plus unu din numarul total al deputatilor, adica 167, dar in sala ramasesera mult mai putini deputati, arata ziarul.

Din cauza acestui scandal, pesedistii ameninta ca vor boicota speech-ul tinut de Traian Basescu marti, in plen, scrie Gandul. Intre timp, ei pregatesc plangerea penala impotriva Robertei Anastase. Presedinta Camerei a incercat sa se apere, evitand sa se pronunte asupra corectitudinii adoptarii actului normativ si mentionand ca nu intra in atributiile sale numararea voturilor.

Adevarul reda declaratiile liderului social-democratilor, Victor Ponta, care sustine ca Anastase trebuie sa raspunda penal pentru aceasta frauda. Liderul PSD a spus ca nu doar votul final la Legea pensiilor trebuie reluat, ci toate voturile pe articole, inclusiv articolele referitoare la varsta de pensionare si la valoarea punctului de pensie, intrucat ar fi fost adoptate prin „frauda recunoscuta” de presedintele Camerei Deputatilor.

Disponibilitatea Robertei Anastase de a relua votul nu demonstreaza decat ca a comis o frauda cu buna stiinta, frauda pe care incearca acum sa o acopere printr-un artificiu procedural neprevazut de regulament, noteaza Jurnalul National. „Abuzul in serviciu, falsul si uzul de fals oricum au fost comise. PSD oricum va depune plangere penala impotriva Robertei Anastase”, a declarat Victor Ponta. Ziarul reda si filmul dezbaterilor legii, pe ore, incheind cu ora 23:00. „Se da votul final prin ridicare de maini. Voinescu sopteste in urechea Robertei Anastase: 170 de voturi <pentru>, doua <impotriva> si trei <abtineri>. Anastase repeta papagaliceste: 170 de voturi <pentru…>, legea a fost adoptata. Sedinta se incheie, pedelistii se felicita ca au mai trecut cu brio un examen al ordinului de partid. ”

Plenul Camerei Deputatilor va decide azi daca votul pe legea pensiilor va fi reluat, dupa o propunere in acest sens a Biroului Permanent de ieri, relateaza Evenimentul zilei. La aceasta solutie s-a ajuns dupa ce Calin Popescu Tariceanu, in calitate de lider al grupului deputatilor PNL, a contestat rezultatul votului de saptamana trecuta pe legea pensiilor, aminteste ziarul. „Eu personal sunt de acord cu reluarea votului. Am vorbit si cu liderii coalitiei majoritare sunt si ei de acord sa resupunem la vot in plen. (legea pensiilor – n.r.) Bineinteles daca exista o contestatie”, a declarat Anastase.

Ea a apreciat ca intreaga disputa din ultimele zile pe marginea votului dat in Camera la Legea pensiilor este, mai degraba, „un specatcol public”, de vreme ce opozitia avea la momentul respectiv un secretar in sala (deputatul PNL Mihai Voicu-n.r.), care nu a contestat insa rezultatul, mai noteaza Evenimentul zilei. (Sorin Avram)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii