David Lidington: Speram ca pana la viitorul summit OSCE, Rusia sa dea semne de retragere a trupelor din Transnistria   septembrie 22nd, 2010

Foto: unimedia.md

David Lidington, ministrul pentru Europa din Marea Britanie, a apreciat, intr-un interviu acordat HotNews.ro, ca exista mari sanse de solutionare a conflictului inghetat din Transnistria, daca Rusia alege sa actioneze in acest sens. El a spus ca Europa asteapta semne din partea Moscovei si si-a exprimat speranta ca, pana la viitorul summit al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), care va avea loc in decembrie, Rusia se va arata dispusa sa ia masura retragerii trupelor din Transnistria. De asemenea, ministrul britanic a subliniat ca Uniunea Europeana sustine procesul de reforma din Republica Moldova si ca progresul acestei tari in acest sens ii ridica sansele pentru aderarea europeana.

„Mi se pare ca dintre toate conflictele inghetate din fosta Uniune Sovietica, cel transnistrean este cel care ar trebui sa inregistreze progrese in solutionare in viitorul apropiat. Daca Rusia alege sa actioneze in acest sens. Rezultatul ar putea fi recunoasterea integritatii teritoriale a Republicii Moldova, ceea ce ar permite o mare autonomie regiunii transnistrene. Daca te uiti in UE sunt o serie de teritorii din cadrul unor state membre care au guverne autonome de diferite tipuri. Deci sunt modele care pot fi studiate”, a afirmat ministrul britanic, care a adaugat insa ca Transnistria este o problema majora a Moldovei. El a reamintit de angajamentul Rusiei de a-si retrage trupele de pe teritoriul moldovean inca din 1999, de la summit-ul OSCE de la Istanbul. „Ele (trupele – n.r.) sunt inca acolo, insa sper ca pana la viitorul summit OSCE de la Astana, din decembrie, vom vedea ceva miscari pe acel front”, a spus Lidington. Intrebat daca exista semne care il fac sa afirme asta, in afara de discutiile initiate pe aceasta tema prin memorandumul Merkel-Medvedev, el a precizat ca Europa asteapta semne din partea Moscovei. „Asteptam sa vedem semne din partea Moscovei. Este foarte probabila o intalnire informala in formatul 5+2, dar deocamdata nu exista un semn clar ca va exista o reluare formala a negocierilor in acest format. Daca am avea asta, ar fi un prim pas foarte asteptat si foarte important”, a explicat el.

El a accentuat si importanta pe care o poate avea, in remedierea conflictului, dialogul dintre liderii de la Tiraspol si cei de la Chisinau. „Una dintre chestiunile incurajatoare privind Transnistria, in comparatie cu Georgia, cu Nagorno Karabah, este ca exista inca un contact frecvent intre liderii politici de la Tiraspol si cei de la Chisinau. Jucatori de fotbal transnistreni joaca in echipa nationala a Moldovei. Nu a existat si sper sa nu existe un divort complet, o separare totala intre Transnistria si restul Moldovei. Si trebuie sa incercam sa construim pornind de la aceste legaturi informale. Poti sa ai discutii cu Tiraspolul, fara a da nici cea mai mica impresie ca ar putea fi discutata vreo recunoastere a independentei”, a spus David Lidington.

UE se va implica, dupa alegerile din Moldova, in discutiile pe tema liberalizarii vizelor si a acordului de liber schimb

Ministrul britanic a subliniat ca participarea sa si a omologului sau german la intrevederea cu premierul moldovean Vlad Filat, care a avut loc luni la Chisinau, este un semnal ca Moldova se bucura in acest moment de o puternica sustinere europeana. „Sper ca moldovenii isi dau seama ca este o imensa bunavointa in UE pentru aspiratia lor spre o perspectiva europeana”, a spus Lidington. Pe de alta parte, el a dat de inteles ca UE va astepta pana dupa alegeri pentru a incepe discutiile referitoare la liberalizarea vizelor si a acordului de liber schimb.
„Criza politica cauzata de imposibilitatea alegerii presedintelui a facut lucrurile mai dificile. Daca liderii politici sunt in campanie electorala, ei nu pot veni in Bruxelles. Totul depinde de ceea ce se intampla in Moldova, de progresul programului de reforma economica si politica si de determinarea guvernului de la Chisinau de a face reforma”, a  subliniat ministrul britanic.

El a adaugat ca spera ca Moldova sa faca progresele cele mai mari pentru a putea beneficia de  oportunitatile oferite de Parteneriatul estic (EaP). „Daca Moldova va continua sa aleaga lideri care sunt dedicati reformei si va avea guverne capabile sa aiba rezultate atat in privinta democratiei, cat si in promovarea unei reforme economice eficiente, atunci prevad o perspectiva europeana deplina a Moldovei. Nu vad de ce nu ar fi asa. Iar Moldova nu trebuie vazuta de nimeni ca o amenintare. Prosperitatea si stabilitatea politica sunt in interesul tuturor vecinilor Moldovei”, a spus acesta.
(I. B.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii