REVISTA PRESEI LIFE De cati medici are nevoie Romania   septembrie 22nd, 2010

Foto: desteptarea.ro

A fost nevoie de o tragedie la Maternitatea Giulesti pentru ca autoritatile sa realizeze ca este nevoie de mai multi medici si asistente in spitale. Au decis deblocarea posturilor, insa, dupa cum spune presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Vasile Astarastoae, acest pas nu rezolva problemele globale din Sanatate. De cati medici are nevoie tara noastra si cum se impart posturile din spitale, aflam din ziarele de astazi, care trateaza sumar un subiect de importanta majora.

Evenimentul Zilei anunta ca se preconizeaza o lupta acerba pentru posturile de asistenti, dar omite faptul ca blocarea posturilor timp de doi ani a determinat multi specialisti sa-si prognozeze altfel cariera. In plus, este greu sa motivezi un asistent medical cu 600 de lei, cand in strainatate ar castiga o mie-doua de euro.

„Cum se impart cele 2.300 de posturi deblocate in sanatate”, titreaza Evz. „Se preconizeaza o lupta acerba pentru cele 1.000 de posturi destinate cadrelor sanitare medii. Risca sa ramana neocupate locurile scoase la concurs pentru doctori in spitale din zone izolate. Lista exacta a posturilor din sanatate deblocate dupa tragedia de la Maternitatea Giulesti a fost data publicitatii: se scot la concurs 2.322 de posturi. Asistentilor le sunt rezervate 1.075 de locuri, medicilor 963, farmacistilor 67 si 217 pentru personal auxiliar. Cea mai mare concurenta va fi pentru posturile de asistenti”.

50% dintre medicii romani ar putea pleca in strainatate in urmatorii 5 ani

Gandul a stat de vorba cu presedintele CMR si a incercat sa afla de cati doctori are nevoie tara noastra. Din nefericire, 50% dintre medicii romani ar putea pleca in strainatate in urmatorii 5 ani. „In spitalele romanesti lucreaza cu 35 la suta mai putini medici de cat e nevoie, in unele zone izolate deficitul ajungand chiar si la 70 la suta, a calculat presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), prof. dr. Vasile Astarastoae. Potrivit aprecierilor lui, centrele universitare stau ceva mai bine, acolo lipsa medicilor fiind de 20-30 la suta. „Cred ca deficitul de medici este foarte mare. Spre exemplu, exista un spital in Sighetu Marmatiei unde lucreaza mai multi medici pensionari decat doctori activi”, declara presedintele CMR”.

O.R.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii