Dacii si romanii se bat din nou, la Orastie   septembrie 23rd, 2010

Foto: replicahd.ro

In cadrul Festivalului DAC Fest, din acest weekend, se vor face demonstratii militare, printre care si o simulare a unei lupte clasice intre daci si romani. Participantii vor putea vizita ruinele dacice de pe platoul Costesti, insa nu vor avea parte de mici si bere, asa cum promit organizatorii. Acestia mizeaza si pe prezenta unui numar mare de straini la eveniment, scrie evz.ro.

Startul festivalului va fi dat vineri, la ora 10.00, in Orastie, de o parada a costumelor militare antice, urmata de simularea unei lupte intre daci si romani, dupa care, manifestarile se vor muta pe platoul de la Costesti, aflat la 16 kilometri distanta de Orastie. Aici vor fi prezentate produse mestesugaresti si culinare realizate dupa metode vechi de mii de ani.

Vizitatorii vor avea ocazia sa-si confectioneze chiar ei arme antice, sa traga cu arcul, sa arunce cu sulita ori sa realizeze vase din lut. Seara va fi dedicata momentelor de teatru si muzica, urmand sa fie prezentate texte antice si recitaluri de muzica folk.

„Unii vor spune poate ca am copiat un alt festival, insa nu e asa. Avem de partea noastra cetatile dacice. Am conceput acest festival pe trei directii: ne dorim atat promovarea zonei si cresterea numarului de turisti, dar si atragerea tinerilor spre cultura si istorie printr-o educatie non-formala. Nu va fi un festival cu mici si bere, ci doar cu mancare dacica si cu mestesugari”, declara Cristian Grigoras, directorul Directiei Judetene pentru Tineret si Sport Hunedoara.

Sambata, la ora 11:00, vor incepe jocurile si intrecerile cu tema antica, iar in jurul orei 16.00 va putea fi urmarita o adevarata aplicatie militara. Seara se va incheia cu un spectacol de muzica populara autentica si cu aprinderea focului sacru.

Duminica, amatorii de drumetii vor fi ghidati de mai multi istorici si arheologi printre cetatile dacice de la Blidaru, Costesti si Sarmizegetusa Regia, plecarea fiind programata pentru ora 10.00, de pe platoul Costesti.

A.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii