Gandul: Demiterea presedintelui e decisa de Curtea Constitutionala   septembrie 23rd, 2010

foto: agentia.org

Ziarul Gandul dezvaluie in editia electronica de joi ca o modificare la legea de functionare si organizare a Curtii Constitutionale da dreptul judecatorilor constitutionali sa decida asupra hotararilor Parlamentului.

Presedintele PSD Victor Ponta a declarat, joi, ca social-democratii vor declansa procedura de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu daca acesta va promulga Legea pensiilor. La randul sau, presedintele PNL, Crin Antonescu, si-a anuntat sustinerea pentru acest proiect. Gandul scrie ca ”nici unul dintre cei doi lideri necunoscand insa faptul ca suspendarea lui Traian Basescu ar putea fi transata de catre Curtea Constitutionala, fara sa mai fie nevoie de un referendum”.

Aceasta varianta este posibila din cauza unei ”chichite legislative” introduse in legea prin care procesele nu mai pot fi suspendate daca se ridica exceptii de neconstitutionalitate. Astfel, o modificare la legea de functionare si organizare a Curtii da dreptul judecatorilor constitutionali sa decida nu numai asupra regulamentelor celor doua Camere si a legilor, dar si asupra hotararilor celor doua Camere, asupra carora Parlamentul era pana acum suveran.

„Curtea Constitutionala se pronunta asupra constitutionalitatii regulamentelor Parlamentului, a hotararilor plenului Camerei Deputatilor, a hotararilor plenului Senatului si a hotararilor plenului celor doua Camere reunite ale Parlamentului, la sesizarea unuia dintre presedintii celor doua Camere, a unui grup parlamentar sau a unui numar de cel putin 50 de deputati sau 25 de senatori”, se arata in legea care a trecut deja de Parlament, a fost declarata ieri constitutionala si urmeaza sa fie promulgata de presedinte.

Pe baza acestui articol, eventuala hotarare a Parlamentului de a-l suspenda pe Basescu va putea fi atacata direct la Curte, unde, teoretic, seful statului are majoritate. Dupa hotararea judecatorilor, nu va mai fi nevoie de referendum pentru suspendare, Parlamentul fiind obligat sa accepte decizia Curtii, ca in cazul oricarei legi.

Procedura de pana acum de suspendare prevedea ca hotararea Curtii este consultativa si asa a si fost in mai 2007, cand PSD, PNL si PC au vrut sa-l suspende pe Basescu. Atunci, Curtea a dat aviz negativ si s-a ajuns la referendum, care a fost insa invalidat din cauza slabei prezente la vot.

(E.N.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii