Hillary Clinton: Republica Moldova trebuie sa aiba dreptul de a aproba stationarea trupelor ruse in Transnistria   septembrie 23rd, 2010

Foto: treehugger.com

Secretarul american de Stat Hillary Clinton a afirmat, miercuri, la reuniunea informala a Consiliului NATO-Rusia, ca state precum Republica Moldova sau Georgia trebuie sa aiba dreptul de a fi sau nu de acord cu stationarea trupelor straine pe teritoriul lor suveran, transmite NewsIn.

Clinton a facut astfel aluzie directa la prezenta trupelor ruse din Transnistria (respectiv Abhazia si Osetia de Sud) a caror retragere este ceruta de Chisinau si de comunitatea internationala.

Declaratia a fost facuta in contextul in care sefa diplomatiei americane a cerut miercuri reluarea discutiilor asupra Tratatului Fortelor Conventionale din Europa (CFE), document din perioada Razboiului Rece care stabilea limitele trupelor si armamentului din Europa si din care Moscova s-a retras cu aproape trei ani in urma.

„Ne trebuie transparenta militara reciproca. Trebuie sa avem limite militare reale si restrictii, acolo unde avem nevoie de ele”, a spus secretarul american de Stat. Potrivit sefei diplomatiei americane, „toate statele participante, inclusiv Georgia si Moldova, trebuie sa aiba dreptul de a fi de acord cu stationarea fortelor straine pe teritoriul lor suveran”.

Clinton a mai precizat ca Washingtonul este „incurajat ca Rusia si ceilalti parteneri din CFE au salutat propunerea NATO de a incerca pregatirea unei scurte declaratii-cadru despre elementele esentiale ale CFE ce pot face obiectul unei viitoare discutii, inainte de summit-urile NATO si OSCE” din luna noiembrie. Tratatul CFE din 1990 stabilea limite precise pentru stationarea trupelor si a armamentului greu, de la coastele Atlanticului pana in Muntii Ural, un acord ce a ajutat la incheierea Razboiului Rece.

La randul sau, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a precizat, miercuri, ca la Consiliul NATO-Rusia s-a discutat despre controlul asupra armamentului conventional si despre situatia din Abhazia, Osetia de Sud si Transnistria. „Nu e niciun motiv sa ascundem ca avem divergente asupra acestor chestiuni, dar speram sa facem progrese inclusiv in privinta controlului armamentului”, a mentionat seful NATO. (L.P.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii