Moldova vrea ca solicitarea retragerii complete a trupelor ruse din Transnistria sa fie inclusa in documentul final al summitului OSCE   septembrie 23rd, 2010

Foto: unimedia.md

Republica Moldova spera ca documentul final al summitului Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), care va avea loc in decembrie la Astana, sa ceara retragerea completa a trupelor straine de pe teritoriul ei, a declarat ambasadorul Bolat Nurgaliev, reprezentantul special al presedintiei kazahe a OSCE, relateaza Interfax-Ucraina citata de NewsIn.

Nurgaliev a subliniat ca, pana cand va avea loc summitul, procesul de remediere a conflictului din Transnistria trebuie accelerat si ca, de asemenea, reluarea discutiilor in format 5 plus 2 (partile aflate in conflict, plus Rusia, Ucraina si OSCE ca mediatori, iar SUA si UE ca observatori) „este vitala pentru reglementarea conflictului”. Diplomatul kazah a facut aceste declaratii miercuri dupa ce a avut discutii la Chisinau cu liderii Republicii Moldova.

Ambasadorul a spus ca la intalnirile avute la Chisinau si Tiraspol au fost consemnate „prevederi ce vor fi incluse in documentul final al OSCE de la Astana, astfel incat liderii celor 54 de natiuni membre OSCE sa dea un imbold procesului de reglementare” a acestui conflict inghetat. „Problema transnistreana genereaza mai mult optimism in legatura cu solutionarea sa decat oricare alt conflict inghetat din CSI”, a adaugat Nurgaliev. Ambasadorul kazah a mai precizat ca saptamana viitoare vor avea loc consultari intre participantii la procesul de reglementare a conflictului. „Este esential sa cunoastem situatia din prezent si sa comparam abordarea fiecareia dintre parti, pentru a defini pasii urmatori”, a aratat diplomatul kazah. In opinia sa, „recentul contact bilateral informal dintre premierul moldovean Vlad Filat si liderul Transnistriei, Igor Smirnov, promoveaza in mod sigur imbunatatirea relatiilor si joaca un rol pozitiv in diplomatia oficiala”.

Dupa cum aminteste NewsIn, Filat si Smirnov s-au intalnit recent la un meci de fotbal la Tiraspol.
(I. B.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii