REVISTA PRESEI LIFE Protestul bugetarilor, de la batuta cu jandarmii la Hora Unirii   septembrie 23rd, 2010

Violente intre protestatari si jandarmi (foto: adevarul.ro)

Mintingul CNSLR-Fratia, presarat cu violente si lesinuri, ocupa spatii importante in ziarele de astazi, care se impart in doua tabere. Unele au cautat acul in carul cu fan si au gasit manifestanti dezamagiti de organizarea evenimentului, altele vorbesc despre bataia cu jandarmii si despre refuzul oamenilor de a mai accepta actuala guvernare, care i-a adus la limita saraciei. Daca Evenimentul Zilei si Romania Libera spun ca liderii de sindicate s-au compromis si protestul a esuat, Jurnalul National trece in revista nemultumirile oamenilor de rand, veniti sa-si strige suferinta in Piata Victoriei. Gandul a observat ca au fost oameni mai putini decat la manifestatia din luna mai, insa mesajele la adresa guvernantilor au fost mai dure, iar „Dansul pinguinului” a fost inlocuit de „Desteapta-te romane” sau „Hora Unirii”. Cat despre violente, ele au fost anuntate cu o zi inaintea protestului chiar de liderul CNSLR-Fratia, Marius Petcu. Acesta declara, potrivit Adevarul, ca nu exclude o „radicalizare a manifestatiei“. Ceea ce s-a si intamplat…

„Protestele romanilor, la mana unor sindicalisti dezbinati”, titreaza EVZ. „Supralicitarea miscarii sindicale, dar si compromiterea unora dintre liderii marilor federatii au dus la lipsa de solidaritate si la proteste fara efect, sustin specialistii. Protestul stradal la romani a devenit in ultimii ani un spectacol al resemnarii, un tablou cu scene care uneori frizeaza ridicolul. „Dansul pinguinului”, „aplicat” cu zambetul pe buze de manifestanti la protestul din 19 mai – la care au participat, potrivit Jandarmeriei, 30.000 de oameni -, a ramas ca o imagine a spiritului civic al romanului de astazi”. Romania Libera pune si un pret pe imbranceala de la Guvern: 120.000 euro. „CNSLR-Fratia a reusit sa adune mai putin de 10.000 de oameni in fata Guvernului. Numai autobuzele au costat peste 120.000 de euro. Intre jandarmi si protestatari au avut loc altercatii care s-au soldat cu ranirea usoara a unui ziarist. Vremurile cand urletele sin­di­ca­lis­tilor umpleau pana la gurile de metrou Piata Victoriei, facand sa duduie fatadele blocurilor si Guvernului, nu au fost reeditate ieri, la mitingul organizat de CNSLR-Fratia. Piata Victoriei nu era ocupata nici macar pe jumatate. Desi sindicatul anun­tase ca va strange 20.000 de oameni, protestatarii au fost cel mult 9.000, dupa estimarile Jandarmeriei”.

Cu toate acestea, a fost un „Miting fara Pinguin: bugetarii au jucat cu jandarmii batuta in fata Guvernului”, dupa cum noteaza Gandul. „Pancartele in ale caror mesaje Basescu si Boc erau invitati sa bea Furadan au sfarsit prin a fi aruncate spre jandarmi. Acestia au ripostat cu spray lacrimogen. O bataie care a durat circa zece minute intre manifestanti si jandarmi a izbucnit in timpul mitingului de ieri, din Piata Victoriei, fortele de ordine folosind spray-uri lacrimogene, in timp ce protestatarii au aruncat cu pietre, bannere, sticle sau brichete. Incidentul a izbucnit in timp ce unul dintre liderii sindicali le cerea manifestantilor sa sparga baloanele pe care le adusesera. „Sa zica mersi ca spargem doar baloane si nu geamurile Guvernului sau capetele guvernantilor”, a venit mesajul”. „Discursurile vorbitorilor de la tribuna au avut o tenta agresiva, iar pe tot parcursul marsului din Piata Revolutiei in Piata Victoriei liderii de sindicat au facut ape la bucuresteni sa li se alature”, noteaza si Adevarul. „Tribuna a fost monopolizata de Marius Petcu, liderul confederatiei, care si-a pigmentat pateticul discurs cu cateva indemnuri la radicalizarea protestului, de genul: „Bateti-va pana la capat! Nimic nu se obtine in tara asta fara forta!”. Imediat a inceput bataia, iar „Fortele de ordine au ripostat, iar revolta manifestantilor a devenit mai violenta, in ciuda apelului liderilor care ii chemau pe sindicalisti la un protest „linistit”. „Nu va lasati manipulati de instigatori. Veniti aici, la tribuna, sa va strigati nemultumirile. Cei de acolo nu sunt cu noi. Hai sa protestam pasnic!”, s-a strigat in primele minute dupa inceperea scandalului, insa jandarmii au gasit de cuviinta sa foloseasca si gazele lacrimogene impotriva manifestantilor, fara sa mai faca deosebirea intre cei care au aruncat cu diverse obiecte in ei si cei care manifestau pasnic ori jurnalistii care-si faceau meseria in acelasi perimetru”, noteaza Jurnalul National.

O.R.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii